gkc Napisano 26 Stycznia 2017 Napisano 26 Stycznia 2017 Witajcie. Przymierzam się wymiany opon na wiosnę dla swojego roweru Unibike Fusion. Od nowości tam są opony o szerokości 2,1. Chciałbym wymienić na 2,25 lub nawet trochę więcej ale nie jestem pewny czy się zmieszczą w ramę. Czy ktoś już to przechodził lub coś wie czy widział u znajomego? Z góry dzięki. Pozdrower.
seraph Napisano 26 Stycznia 2017 Napisano 26 Stycznia 2017 Zmierz sobie. Zwykle najmniej miejsca jest z tyłu w okolicach suportu. 2.25 nie powinny być problemem. Szersza może wejść bezpiecznie tylko z przodu, bo na błoto też trzeba zostawić trochę miejsca inaczej wyszlifuje Ci ramę do gołego metalu. Oczywiście piszę o realnych szerokościach opon, bo np 2.4' Continentala też pewnie spokojnie Ci wejdzie, ale realnie to taka opona ma tyle co 2.25' od Schwalbe.
maczet190399 Napisano 26 Stycznia 2017 Napisano 26 Stycznia 2017 Mam Flite i 2.25 schwalbe spokojnie wchodzi. Continentala 2.4 też weszły i był zapas. Według mnie to nawet 2.6 Schwalbe wejdzie.
Tukannn Napisano 9 Lutego 2017 Napisano 9 Lutego 2017 jak ci wyszlifuje tylny widelec i wjedziesz np. na krawężnik albo w dziurę to może ci pęknąć
seraph Napisano 9 Lutego 2017 Napisano 9 Lutego 2017 Ciekawa teoria Może to z niewyspania, a może ominęła mnie ironia, ale zeszlifowanie farby i paru mikronów aluminium ma raczej znikomy wpływ na wytrzymałość rurki... Jeszcze by tego brakowało, żeby każda rysę na ramie uznawać za karb i miejsce osłabione
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.