Skocz do zawartości

[opona]Shwalbe Nobby Nic 29x2.6 - pierwsze wrażenia

derwisz

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 miesiąc temu...

@Waza
Tak z ciekawości jak wygląda u Ciebie zużycie bieżnika przy tej szerokości i po jakim przebiegu?
Pytam, bo jeździłem na Rocketach Evo 2,25 i po 1500km tylna opona poszła do śmieci. Bieżnika to tam od biedy byłoby jeszcze może na 500km ale to już wyraźnie gorzej jeździło, a że do tego zrobiłem dziurę to już nie było co tego trzymać. Jednocześnie przednia była zupełnie ok.

Obawiam się że Ci nie pomogę. Przez prawie dwa miesiące zrobiłem na tych oponach raptem ok. 300km, większość tego czasu spędziłem na szosówce, a do lasu ze względu na paskudną pogodę najczęściej zabierałem rower zimowy. Po tak małym przebiegu bieżnik jest jak nowy. Mam niewielkie doświadczenie w używaniu Rocket Ronów na tylnym kole, zazwyczaj używałem klasycznego zestawienia, Rocket Ron na przedzie i Rancing Ralph na tyle. Tylko w ubiegłym roku zrobiłem ok. 1200km na oponach przód i tył RoRo 29" 2.1 Evo TLE PaceStar Compound, zalane mleczkiem z ciśnieniem 1.8-2.0 bar, i w moim przypadku zużycie tylnej opony jest minimalne.

Być może bardziej na zużycie opony w Twoim wypadku ma wpływ agresywny styl jazdy niż typ bieżnika i rodzaj mieszanki gumy. Ja mam miękki, płynny styl jazdy, jeżdżę z kadencji, hamuję lekko i nigdy tylko tylnym kołem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...