MusicMan Napisano 15 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 15 Lipca 2018 Dziwne proporcje jak dla mnie, ale jak wygodnie to ok. Ja bym sprawdził czy jednak na poziomym siodełku nie będzie wygodniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. musimisie Napisano 22 Lipca 2018 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Napisano 22 Lipca 2018 Moja maszyna. Zależało mi na dużym komforcie jazdy i to daje mi właśnie RONDO. na razie zmieniłem tylko sztyce na Ergon CF3. Za jakiś czas wjadą jeszcze ubijaczki. Planowałem też zmiane siodełka, ale ten fabric jest naprawdę wygodny - przetestowany z nową sztycą, opony 43mm 50psi na trasie 66km (zróżnicowany teren 65% asfalt 35% leśne drogi) = brak bólu tyłka. 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thomasz Napisano 22 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 22 Lipca 2018 32 minuty temu, musimisie napisał: Moja maszyna. Zależało mi na dużym komforcie jazdy i to daje mi właśnie RONDO. na razie zmieniłem tylko sztyce na Ergon CF3. Za jakiś czas wjadą jeszcze ubijaczki. Planowałem też zmiane siodełka, ale ten fabric jest naprawdę wygodny - przetestowany z nową sztycą, opony 43mm 50psi na trasie 66km (zróżnicowany teren 65% asfalt 35% leśne drogi) = brak bólu tyłka. widziałem i podziwiałem na Eurobik'u. Masz już wersję z kołami od Hunta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
musimisie Napisano 22 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 22 Lipca 2018 Wydaje mi się, że koła od Hunta mają dopiero te wersje aero gravel? Zwykły RONDO RUUT AL będzie miał chyba te same koła co rocznik 2018. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yakuza79 Napisano 22 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 22 Lipca 2018 Szpec Sequoia, podstawowy model z 2018 roku. Jak przystało na gravela ładnie przykurzony. Na razie zrobiłem nim 200km, jednak już wiem że to jest TO . No może poza siodłem, które wygląda rewelacyjnie, ale niezbyt współgra z moimi czterema literami. 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hanus Napisano 23 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 23 Lipca 2018 @thomasz strasznie podobają mi się te rowery, gdybym miał tyle kasy też bym na takim jeździł, choć wersja stalowa jeszcze bardziej mi się podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hanus Napisano 23 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 23 Lipca 2018 (edytowane) Na jaki serwis najpierw wrzucacie zdjęcia? Bo forum więcej niż 2mb nie przyjmuje Edytowane 23 Lipca 2018 przez hanus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panpromek Napisano 23 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 23 Lipca 2018 Kolego yakuza79 napisz lepiej jak wrażenia z jazdy na tej fikuśnej kierze speca. Przyznam, że bardzo mi odpowiada ze względu na wyjątkowo mały drop, reach i te 15 mm wygięcia. Dolnego chwytu generalnie nie lubię i nie stosuję ze względu na zbytnie pochylenie. Ta kiera może to zmienić Kolego thomasz, 50 psi dla tych opon to dużo za dużo nawet na asfalcie. W tylne koło dmucham max 40 psi. Jest komfort i przyczepność, a opory toczenia są do przyjęcia. Tyle, że ja mam bezdętkowce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yakuza79 Napisano 23 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 23 Lipca 2018 Dużego doświadczenia z baranem nie mam, ale o ile w poprzednim gravelu i szosie dolnego chwytu używałem bardzo sporadycznie, tak w Sequoii o wiele częściej. Musi więc być coś w tej kierze, że barankowy amator ma banana na twarzy w czasie jazdy. 2 godziny temu, hanus napisał: Na jaki serwis Ja wrzucam na photobucket.com 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artoor Napisano 23 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 23 Lipca 2018 16 godzin temu, yakuza79 napisał: Szpec Sequoia, podstawowy model z 2018 roku. Jak przystało na gravela ładnie przykurzony. Kurz nadaje kolorytu twojemu czarnemu bykowi Jak nie lubię Szpeca, to "ten" bardzo mi się podoba. Sequoia i Awol to łączniki z erą stalowych Szpeców, sprzed parszywych korpoafer. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mr.fatbiker Napisano 24 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2018 Kona Rove Al z 2017, tutaj z oponami 45 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Prz Napisano 24 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2018 Czy macie może jakieś doświadczenia z oponami Schwalbe G-One Speed (dawniej znane też jako S-One)? Zastanawiam się nad przerzuceniem moich Vittoria Adventure Trail 38c do commutera, a włożeniem czegoś szybszego do Pickenflicka, a z Wiggle da się je kupić za ok. 145 zł / sztuka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dankams2 Napisano 24 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2018 Ja mam w swoim pickenflicku dokładnie takie. I na asfalcie i szutrach duża różnica w porównaniu do nanoczy terrene elwood. Ale w lesie mniej pewnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Prz Napisano 24 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2018 Jak z ich wytrzymałością? Spotkałem się z opinią, że po 1500-2000 km tył robi się łysy, a to jednak dość droga opona i wolałbym jej trochę poużywać Rozważam też Maxxis Re-Fuse 32c lub 40c, cięższe, bardziej pancerne i tańsze (znalazłem francuski sklep gdzie para z wysyłką wychodzi 50 EUR). Ewentualnie Panaracer Gravelking (slick) 38c, te z kolei chyba aż za lekkie (katalogowo 320 g) i trochę narzekań na łapanie gum spotkałem w internecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Uhoman Napisano 24 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2018 (edytowane) 10 godzin temu, mr.fatbiker napisał: Kona Rove Al z 2017, tutaj z oponami 45 Widzę wideł alu - jakie wrażenia z jazdy na tych oponach i widelcu? Przypadł mi do gustu ten rower zwłaszcza w tegorocznym ciemnym malowaniu, ale trochę wideł alu i waga mnie odstrasza. Edytowane 24 Lipca 2018 przez Uhoman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dankams2 Napisano 24 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2018 Za krótko je mam aby się wypowiadać na temat trwałości. Złapałem jedna gumę ale mleko usczelniło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mr.fatbiker Napisano 25 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 25 Lipca 2018 13 godzin temu, Uhoman napisał: Widzę wideł alu - jakie wrażenia z jazdy na tych oponach i widelcu? Przypadł mi do gustu ten rower zwłaszcza w tegorocznym ciemnym malowaniu, ale trochę wideł alu i waga mnie odstrasza. Nie mam dużo doświadczenia w jeździe z nieamortyzowanym widelcem, więc nie wiem jak się odnieść. Ogólnie nie odczuwam jakiegoś dyskomfortu związanego z tym że widelec jest aluminiowy. Opony to Kellys Radius 700x45c, większy balon amortyzuje całkiem dobrze. Co do wagi...ja ważę 120 kg, więc to czy rower waży 12 czy 10 absolutnie nie ma dla mnie znaczenia. Nie jeżdżę nim super dalekich tras, około 45-50 km, najdłuższą którą zrobiłem miała koło 90 km. Ale mój kolega przejechał Wisłę 1200 w tym roku na takim samym rowerze, tylko opony miał 50. Jako entry level polecam. Jak mi się spodoba, to myślę, że będę szukał czegoś innego, może Sutra LTD, bardzo mi się podobają Kellys Soot i Mongoose Guide. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dankams2 Napisano 25 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 25 Lipca 2018 W dniu 22.07.2018 o 22:03, musimisie napisał: Moja maszyna. Zależało mi na dużym komforcie jazdy i to daje mi właśnie RONDO. na razie zmieniłem tylko sztyce na Ergon CF3. Za jakiś czas wjadą jeszcze ubijaczki. Planowałem też zmiane siodełka, ale ten fabric jest naprawdę wygodny - przetestowany z nową sztycą, opony 43mm 50psi na trasie 66km (zróżnicowany teren 65% asfalt 35% leśne drogi) = brak bólu tyłka. ile cm minimalnego wysuwu potrzebuje sztyca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Uhoman Napisano 25 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 25 Lipca 2018 10 godzin temu, mr.fatbiker napisał: Nie mam dużo doświadczenia w jeździe z nieamortyzowanym widelcem, więc nie wiem jak się odnieść. Ogólnie nie odczuwam jakiegoś dyskomfortu związanego z tym że widelec jest aluminiowy. Opony to Kellys Radius 700x45c, większy balon amortyzuje całkiem dobrze. Co do wagi...ja ważę 120 kg, więc to czy rower waży 12 czy 10 absolutnie nie ma dla mnie znaczenia. Nie jeżdżę nim super dalekich tras, około 45-50 km, najdłuższą którą zrobiłem miała koło 90 km. Ale mój kolega przejechał Wisłę 1200 w tym roku na takim samym rowerze, tylko opony miał 50. Jako entry level polecam. Jak mi się spodoba, to myślę, że będę szukał czegoś innego, może Sutra LTD, bardzo mi się podobają Kellys Soot i Mongoose Guide. Nie spodziewałem się, że takie opony wejdą do tej Kony. Dobry trop :). A dopytam jeszcze - przewaga jakiego terenu w jeździe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
musimisie Napisano 25 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 25 Lipca 2018 8 godzin temu, dankams2 napisał: ile cm minimalnego wysuwu potrzebuje sztyca. No właśnie mniej więcej tyle co na załączonym zdjęciu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dankams2 Napisano 26 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2018 A możesz zmieżyć ile to w cm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
musimisie Napisano 26 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2018 1 godzinę temu, dankams2 napisał: A możesz zmieżyć ile to w cm? Niestety jestem na wyjeździe i dopiero w przyszłym tygodniu będę mógł zerknąć na rower. W każdym razie przysyłam ci instrukcje sztycy poniżej. Zakres w jakim możesz regulować sztyce to 10cm. Rozmiar ramy na zdjęciu to L (czyli pewnie 56cm) Gdyby jednak rura podsiodłowa okazała się o 1-2cm za długa to nie mógłbym korzystać z sztycy Ergon. Pozatym precyzyjnie się ją reguluje, mankamentem może natomiast być to, że siodełko poziomuje się śrubą która jest na dole sztycy (zanurzona w rurze podsiodłowej)http://www.ergonbike.com/infocenter/downloads/manual_cf3.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mr.fatbiker Napisano 26 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2018 12 godzin temu, Uhoman napisał: Nie spodziewałem się, że takie opony wejdą do tej Kony. Dobry trop :). A dopytam jeszcze - przewaga jakiego terenu w jeździe? Producent zaleca max 42 ale podjąłem rzuconą rękawicę...oczywiście zapomnij o błotnikach. Mieszkam w Olsztynie (tym nad jeziorami) więc trochę pól, trochę lasów. Omijam ścieżki bo od tego mam Cube Stereo. Można powiedzieć, że 40% polne drogi, 40% las, 20% asfalt. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dankams2 Napisano 26 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2018 Pytam bo mam raptem 12 cm wysuniętą szrycę i obawiam się że będzie poza zakresem regulacji. 42 minuty temu, musimisie napisał: Niestety jestem na wyjeździe i dopiero w przyszłym tygodniu będę mógł zerknąć na rower. W każdym razie przysyłam ci instrukcje sztycy poniżej. Zakres w jakim możesz regulować sztyce to 10cm. Rozmiar ramy na zdjęciu to L (czyli pewnie 56cm) Gdyby jednak rura podsiodłowa okazała się o 1-2cm za długa to nie mógłbym korzystać z sztycy Ergon. Pozatym precyzyjnie się ją reguluje, mankamentem może natomiast być to, że siodełko poziomuje się śrubą która jest na dole sztycy (zanurzona w rurze podsiodłowej)http://www.ergonbike.com/infocenter/downloads/manual_cf3.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hanus Napisano 27 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2018 W dniu 26.07.2018 o 10:18, mr.fatbiker napisał: Producent zaleca max 42 ale podjąłem rzuconą rękawicę...oczywiście zapomnij o błotnikach. Mieszkam w Olsztynie (tym nad jeziorami) więc trochę pól, trochę lasów. Omijam ścieżki bo od tego mam Cube Stereo. Można powiedzieć, że 40% polne drogi, 40% las, 20% asfalt. Jeśli masz ochotę to możemy coś pośmigać wspólnie, bo ja również z Olsztyna Mój sprzęcik ;) Jak coś to pisz na pw 3maj się! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi