gyrill Napisano 30 Marca 2018 Udostępnij Napisano 30 Marca 2018 (edytowane) Najlepiej jeśli założysz osobny temat. Musisz wziąć pod uwagę wzrost i długość nogi bo ważne są proporcje. Ja mam 180 cm, nogę 90 cm, szosy wg wyliczeń z internetowych sklepów powinienem mieć 56 cm i mostek 100 mm (ramy szosowe i gravelowe mierzy się w centymetrach). Zdecydowanie lepiej czuję się na rozmiarze 55 cm. W gravelu/przełaju jest jeszcze kwestia wysokości kierownicy - potrzeba ją podnieść żeby plecy nie dostawały na wybojach. Dodatkowo, wygoda zależy od Twojego rozciągnięcia. Dlatego najlepiej będzie jeśli potestujesz różne rowery i sam ocenisz na czym dobrze się czujesz, nie ma przed tym ucieczki. Edytowane 30 Marca 2018 przez gyrill Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adrionn Napisano 31 Marca 2018 Udostępnij Napisano 31 Marca 2018 (edytowane) gyrill, widzę że masz Meride Cyclo Cross, jaki masz rozmiar ramy ? Bo jesta fajna na Alledrogo w rozmiarze 54cm tylko myślę że do mnie będzie chyba jednak za duża. Edytowane 31 Marca 2018 przez adrionn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gyrill Napisano 31 Marca 2018 Udostępnij Napisano 31 Marca 2018 (edytowane) Ja mam S/M czyli 54 cm. Dobra okazja, wyglada na niejezdzoną. Wg mnie tyle powinien kosztować ten rower Edytowane 31 Marca 2018 przez gyrill Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Prz Napisano 31 Marca 2018 Udostępnij Napisano 31 Marca 2018 (edytowane) Czas abym i ja się pochwalił nowym nabytkiem On-One Pickenflick na mechanicznym Apexie 1 od razu dopasowany pod moje widzimisię Koła na DT350s+R470 od Daveo, opony Vittoria Adventure Trail 38c w bezdętce, sztyca karbonowa 3T, kierownica Selcof Sterrato lekko rozchylona (10 stopni), siodło Speca i hamulce HyRD przełożone z poprzedniego roweru. O dziwo PX zasługuje na pochwałę, te opony i kierownica nie były dostępne w konfiguratorze, ale po pytaniu mailem założyli mi zamiast i to bez dodatkowych opłat. Podziękowania dla @IvanMTB za porady przed zakupem. Ogólnie póki co wrażenia super, pierwszy raz nowy rower daje mi zarówno taką mega frajdę z jazdy, jak też poczucie, że nie ma co zmieniać, bo mam wszystko co chciałem Na przyszłość planuję dokupić drugi komplet kół 650b (do tej ramy wchodzi 2.0) i założyć szerokie łysolce na asfalty i szutry, a na 700c mieć oponki bardziej na błoto. Edytowane 31 Marca 2018 przez Prz 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek190 Napisano 31 Marca 2018 Udostępnij Napisano 31 Marca 2018 świetny rower. Jak koła? Daveo.pl zaproponował mi dokładnie ten sam zestaw do mojego cx/gravel/szosowka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Prz Napisano 31 Marca 2018 Udostępnij Napisano 31 Marca 2018 Na razie przejechałem ledwo 40 km, więc trudno o ocenę, tubeless założony bezproblemowo, wagi do przepaść do 2,4 kg kół, które były fabrycznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panpromek Napisano 31 Marca 2018 Udostępnij Napisano 31 Marca 2018 Coś nie tak z tym linkiem do zdjęcia. Mnie się pokazuje błąd ze strony Dropboxa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adrionn Napisano 1 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2018 22 godziny temu, gyrill napisał: Ja mam S/M czyli 54 cm. Dobra okazja, wyglada na niejezdzoną. Wg mnie tyle powinien kosztować ten rower A na mnie niestety za duża Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek190 Napisano 1 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2018 W UK na startfitness jest merida Cyclocross 500 za 675 funtów. Niestety przesyłka kosztuje dodatkowe 125 ale da się uniknąć tego kosztu. Ja zamawiałem do znajomego i potem firmą przesylkową za 40 funtów. Nawet z kosztami przesyłki wyjdzie około 3800, bez wyjdzie około 3350. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Prz Napisano 1 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2018 (edytowane) W dniu 31.03.2018 o 18:42, panpromek napisał: Coś nie tak z tym linkiem do zdjęcia. Mnie się pokazuje błąd ze strony Dropboxa. Coś niestety popsuli, zawsze wrzucałem zdjęcia przez folder publiczny na fora, teraz u mnie widać normalnie, ale widocznie jednak nie jest widoczne dla wszystkich. Niestety nie mogę już wyedytować tamtego postu więc wrzucam zdjęcie jeszcze raz: Edytowane 1 Kwietnia 2018 przez Prz 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adrionn Napisano 1 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2018 Znalazłem drugą taką Meridę Cyclo Cross tylko że ciut droższą i w rozmiarze 52cm. Założyłem swój temat żeby tutaj nie śmiecić, więc jeśli ktoś ma chęć to zapraszam tam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adrionn Napisano 2 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2018 Byłem, zobaczyłem, kupiłem przejechałem dziś około 6,5km głównie leśnymi drogami i jest super. Merida Cyclo Cross 300, osprzęt fabryczny czyli full Shimano Tiagra, hamulce Spyre-c. Opony: przód Maxxis Mud Wrestler 33c, tył Schwalbe rapid Rob 1.35. Ogólnie na chwilę obecną myślę o wymianie przednich wideł na Carbon. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobek82 Napisano 2 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2018 Pozdrower 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dankams2 Napisano 3 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2018 W dniu 1.04.2018 o 20:34, Prz napisał: Coś niestety popsuli, zawsze wrzucałem zdjęcia przez folder publiczny na fora, teraz u mnie widać normalnie, ale widocznie jednak nie jest widoczne dla wszystkich. Niestety nie mogę już wyedytować tamtego postu więc wrzucam zdjęcie jeszcze raz: jaki to rozmiar L? To mamy w 3 city praktycznie 2 podobne maszyny, też się nad takimikolami zaztanawialem ale stanęło na ztr grail i novatec na osiach thru bolt. Jak wrażenia z komfortu jazdy. Było nie było to maszyna do ścigania a nie geometria endurance. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gyrill Napisano 3 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2018 Przy okazji poproszę kilka słów o oponach ja jeżdże na jednej typowo gravelowej Challenge Gravel Grinder, a na przód wrzuciłem Smart Sama. Muszę jednak nowy zestaw założyć niebawem na suche/lekko wilgotne lasy i asfalt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Prz Napisano 5 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2018 W dniu 3.04.2018 o 20:46, dankams2 napisał: W dniu 1.04.2018 o 20:34, Prz napisał: jaki to rozmiar L? To mamy w 3 city praktycznie 2 podobne maszyny, też się nad takimikolami zaztanawialem ale stanęło na ztr grail i novatec na osiach thru bolt. Jak wrażenia z komfortu jazdy. Było nie było to maszyna do ścigania a nie geometria endurance. Tak, rozmiar L. Komfort póki co bardzo fajny, połączenie tytanowej ramy i karbonowej sztycy bardzo fajnie wybiera drobne nierówności. Z geometrią to tak tego nie odczuwam, główka 175 mm jest dużo wyższa niż w większości wyścigowych maszyn (choćby PX XLS), a nawet od Tempesta, który teoretycznie jest bardziej gravelem niż Pickenflick. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dankams2 Napisano 5 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2018 4 godziny temu, Prz napisał: Tak, rozmiar L. Komfort póki co bardzo fajny, połączenie tytanowej ramy i karbonowej sztycy bardzo fajnie wybiera drobne nierówności. Z geometrią to tak tego nie odczuwam, główka 175 mm jest dużo wyższa niż w większości wyścigowych maszyn (choćby PX XLS), a nawet od Tempesta, który teoretycznie jest bardziej gravelem niż Pickenflick. Pytam bo nie mam porownania z innymi typowymi gravelami, które są teoretycznie na komfort nastawione. W swoim jeszcze z aluminiową sztycą nie mam,propblemu spedzic w trasie 8h. Oczywiscie z przerwami na jedzenie i podziwianie widoków. Ale jeżeli można by jeszczce lepiej to czemu nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. kazafaza Napisano 5 Kwietnia 2018 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2018 Servuss, Serdecznie dziękuję wszystkim wnoszącym do tematu! Keep 'em coming! U mnie też małe zmiany...zaczęło się od zmiany DayOne Decade w Lardżu na DayOne Decade w eXtraLardżu. Lepsza na długość ale za wysoka jak na me lubienie, obecnie czeka aż ktoś ją zechce W zasadzie cały szpej oprócz kół przełożony z eLki, niestety wunglowy wideł nie miał wystarczająco dużo sterówki aby go przekładać więc ordżinalny wideł zdobi front: No ale wciąż trwa pogoń za rowerowym graalem...komplet rurek 853 czeka u Mistrza YARR'a (Fetish Bikes) aż się określę co do geo i szczegółów. Tymczasem jednak współpracownik Ben, znany dalej jako Vulcan Bicycle Works polutował mi ramę która stanowi "rozgrzewkę" przed ramą od Fetish'a. Rozgrzewka, gdyż kombinuję z geo a chcę by 853 było dopieszczone i wycykane pod me gnuśne cielsko. Wincyj fot niebawem, jak na razie ramiak został naprędce złożony i wypuszczony raz w krzoki: Rury Columbus Spirit (dwa rodzaje, ale nie pamiętam dokładnie który gdzie ), główka 70*, podsiodłowa 74*, sznurki środkiem ramy, prowadzenie pod dropera, EBB, główka 185mm x 44mm, bidony najniżej jak się dało aby zmieścić pół-ram-torbę. miejsca na 45c i błotołap (aczkolwiek wideł z Ribble CGR nie pozwala na 45c ORAZ chlapacza). Pierwsza przejażdżka spowodowała uśmiech na ryju i pozytywne wrażenia. C.D.N. 16 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team adamos Napisano 5 Kwietnia 2018 Mod Team Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2018 4 godziny temu, kazafaza napisał: wideł z Ribble CGR Kaziu, a ile ten wideł trzeszczy u Was na sklepie, bo na www nie widnieje? Całkiem zgrabnie gra z całością. Gratki! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kazafaza Napisano 5 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2018 (edytowane) Dzięki! ...ano właśnie solo nie trzeszczy, zwinąłem dwa ze zwrotów ale jeden był podejrzany a tenże ma nieco krótkawą sterówkę. Ten głupi ekstra centymetr byłby ideolo - albo mostkiem poprawię albo zaczaję się na następnego zwrota Edytowane 5 Kwietnia 2018 przez kazafaza 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woojj Napisano 6 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2018 15 godzin temu, kazafaza napisał: U mnie też małe zmiany... noooo pięknie się zapowiada. Pogratulował Lordzie ;-)) Custom ale nie monsterowy trzepak- podoba mi się koncepcja. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dybu Napisano 6 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2018 W dniu 21.07.2017 o 15:54, Leniu napisał: Co to jest za widelec w tym Accencie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leniu Napisano 6 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2018 Widelec prosto z Shenzhen Pełny karbon ze sztywną osią 15mm ... polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dankams2 Napisano 6 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2018 podeślesz linka do strony gdzie kupiłeś tego widła? Jakieś testy w terenie już miał wiadomo coś o jego żywotności? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leniu Napisano 6 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2018 link Użytkuje od roku i złego słowa nie mogę powiedzieć a łatwego życia ze mną nie ma....moja waga + teren 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi