marpok Napisano 22 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2017 Witam wszystkich Mam pytanie jak w tytule...Obecnie mam sram pc-1110, jest to moj pierwszy naped srama stad chcialbym sie dowiedziec jaki lancuch pod wzgledem twardosci bedzie optymalny do tej kasety. Zamierzam jezdzic na dwa-trzy lancuchy i teraz nie wiem czy dokupic dwa takie same jaki mam teraz czy pojsc w cos innego? A moze zajezdzic ta kasete i lancuch, a pozniej kupic lepsza kasete i lepsze lancuchy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marpok Napisano 23 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2017 Nikt nie ma doswiadczen z ta kaseta?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gtb Napisano 23 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2017 A co tu się rozczulać nad elementami ulegającymi naturalnemu zużyciu. Kasety Srama (przynajmniej te 9s i 10s) nie są jakimś hi-end (shimanowskie moim zdaniem lepsze i tańsze) tak więc nie ma co się nad nią pieścić tylko używać. Fanem łańcuchów Srama też nie jestem i poszedłbym w KMC (chyba najlepszy stosunek cena/jakość) ale jak już tam masz PC to go używaj , obserwuj i jak zacznie się rozciągać wymień na lepszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marpok Napisano 24 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2017 Ok.Dzieki, czyli pierwsza myśl najlepsza, zajezdzic a później iść w cos lepszego... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
me.wa Napisano 24 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2017 Masz dwie opcje, przy założeniu tych samych kosztów: 1. Kupić więcej tańszych łańcuchów 2. Kupić mniej droższych, "lepszych" Ja preferuje opcje numer 1. Kupuje najtańsze 1110 i zmieniam często, zwykle używam ok 5/6 łańcuchów zanim kaseta przestanie przyjmować nowe. Przy obecnych cenach kaset i korb/tarcz do korb preferuje wymieniać je jak najrzadziej, stąd takie ilości łańcuchów. W mojej opinii takie rozwiązanie jest trwalsze i bardziej uzasadnione ekonomicznie. Ale jeśli chcesz, możesz kupować drogie łańcuchy, czy są lepsze? Niektórzy potwierdzą ci że tak, ja osobiście nie uważam (choć są wyjątki, ale nie dotyczą 11-rz). Na pewno są droższe, przemnóż sobie różnicę w cenie razy ilość łańcuchów. Czy są lepsze proporcjonalnie do wzrostu ceny? Nie sądzę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arni220 Napisano 24 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2017 Popieram, zarówno co do jazdy na 3/6 łańcuchów przy cenach kaset 300/600zł, jak i odnośnie kupna tańszych, a wcale nie dużo gorszych łańcuchów. Uwaga jednak na metody pomiaru, trzeba pilnować podziałki, bo przeholowanie o 0,1 czy 0,2% może oznaczać problem z przyjęciem kolejnego, nowego łańcucha. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marpok Napisano 24 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2017 Nie no myślę, że jakby zmieniać np. co 600km to każdy łańcuch jeszcze przyjmie...Byłbym zadowolony gdyby ta kaseta przejechala 6kkm na trzech lancuchach takich jak mam teraz. Wysłane z mojego LG-D802 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
me.wa Napisano 25 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2017 Najlepiej to spraw sobie przymiar w tym stylu: http://rowerowy.com/sklep/narzedzia-serwis/urzadzenia-i-przyrzady/prod/mighty Kilometry kilometrom nierówne, a tak będziesz mieć zawsze ten sam punkt odniesienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marpok Napisano 25 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2017 Mam, posiadam, używam od jakichś 5 lat identyczny Wysłane z mojego LG-D802 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arni220 Napisano 25 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2017 Nie jestem pewien, czy ten kawałek blachy jest w stanie poprawnie zmierzyć podziałkę, nie wydaje mi się. Ten Shimano zrobi to w miarę OK: http://rowerowy.com/sklep/narzedzia-serwis/urzadzenia-i-przyrzady/prod/TL-CN42 bo mierzy po rolkach w tym samym kierunku, a nie w przeciwnym jak 99% przymiarów. Okazuje się także, że każdy ... na swój strój i łańcuch łańcuchowi nie jest równy http://cdn.velonews.com/wp-content/uploads/2015/12/new-chains.jpg Te łańcuchy są nowe!!!! Znajomość dokładna rozmiaru podziałki łańcucha pozwoli nam także ocenić stan zużycia kasety oraz określić, czy nowy łańcuch zostanie przyjęty czy nie. Najdoskonalszą i najprostszą metodą jest metoda na gwoździa, gdzie pomiaru dokonujemy w porównaniu do rozmiaru nominalnego wielokrotnie zwiększonego o ilość ogniw np. 1,27 x 110 = 139,7cm. NIe przekroczenie tej wartości o ok. 0,2/0,3% daje nam gwarancję, że każdy kolejny nowy łańcuch zostanie przyjęty. Powodzenia w pomiarach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 25 Stycznia 2017 Mod Team Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2017 Jeżeli chodzi o łańcuchy 11 sp to kmc myślę jest złotym środkiem miedzy jakością a ceną. najlepiej chyba serię E do ebików. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.