Makabra Napisano 21 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2017 Hej. Chciałbym rozwiać moje wątpliwości dotyczące odpowietrzania układu hamulcowego Hygia Elite. Pierwsza sprawa to rysunek w manualu. Chodzi dokładnie o otwór odpowietrzania w klamce. Czy to jest ten otwór zaznaczony strzałką na zdjęciu? Taki sam jest na drugiej stronie klamki. Czy mam rozumieć że klamka jest symetryczna i można ją założyć na jedną i drugą stronę, stąd są dwa otwory do odpowietrzania? Na rysunku tak nie do końca widać w które miejsce wchodzi wężyk Druga sprawa to płyn hamulcowy. Mam taki płyn w domu, niby też DOT4 tak jak w manualu. Czy ten płyn będzie dobry? Mój płyn ma już parę dobrych lat, czy to ma jakieś znaczenie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciek226 Napisano 21 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2017 skoro ten płyn ma pare lat i był otwarty to nie nadaje się już do niczego , a co do odpowietrzania dobrze myślisz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Centek Napisano 21 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2017 Jeśli sporo jeździsz po górach gdzie hample są katowane to kup nowy płyn. Płyn faktycznie mógł złapać wilgoć z powietrza bo ma własności higroskopijne. Zawilgocony płyn ma niższą temperaturę wrzenia ale najlepiej udać się do serwisu samochodowego to Ci zmierzą płyn i powiedzą do czego się nadaje. Jeśli pojemnik był mocno zakręcony nie powinno być tragicznie. Dot 4 zawilgocony w 1% ma taką temp wrzenia jak suchy Dot 3. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Makabra Napisano 21 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2017 Chciałem się zabrać za odpowietrzanie. Przeprowadzałem rower i jak nacisnąłem przedni hamulec to klamka już nie odbiła. Wygląda to tak jak na zdj.1 Wcześniej odbijał ale bardzo powoli, więc myślałem że jest zapowietrzony. Tylny hamulec działa poprawnie, chociaż kiedyś odbijał chyba szybciej, Tylny wygląda jak na zdj.2 Przy próbie odpowietrzania zaczyna cieknąć z dziurki zaznaczonej strzałką na zdj.3. Czy ktoś będzie taki łaskawy, i podpowie mi co mam z tym fantem zrobić? Rower stał trochę czasu, wcześniej wszystko działało jak należy. Zdj.1 Zdj.2 Zdj.3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Makabra Napisano 22 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2017 Z przodem się jakoś udało. Mam niestety kiepski zestaw do odpowietrzania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.