seczuan Napisano 20 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2017 Witam stoję u progu złożenia nowego roweru i zatrzymałem się na napędzie. Mam kilka pytań na które mam nadzieje odpowiecie i podzielicie się swoja wiedzą korba - wybór padł na Shimano SLX FC-M672 10s 175mm 40-30-22 kaseta - SHIMANO CS HG500 10RZ 11-34T łańcuch i spinka - i to moje pierwsze schody. Wcześniej jeździłem na 2 campach c10 spiętych spinką conneX link (kupię ją do tego napędu bo jest bardzo fajna), korbie sram x7 i kasecie pg 1070. Zrobiłem na tym zestawie z 10 tyś. km i efekt był następujący - łańcuchy już się rozciągnęły, co patrząc na moją wagę i styl jazdy uważam za dobry wynik, najczęściej używany blat od korby został zmielony ale co mnie zdziwiło kaseta jeszcze by pojeździła. Na łańcuch chce wydać ok 80zł, bo nie widzę sensu ładować jakieś super łańcuchy do takiej korby i kasety (kupie 2 szt.i będę zmieniał systematycznie) Cena dyskwalifikuje campagnolo, więc czy znajdę shimano w tej grupie cenowej które będzie dobrym rozwiązaniem? Myślałem jeszcze o łańcuchach Wippermann Connex bo za 110zł mam WIPPERMANN CONNEX 10sG + spinkę którą i tak chce kupić, ale wyczytałem że ich 10 to troszkę lipa i nie chcą pracować za dobrze z shimano. Kolejny producent to KMC i łańcuch X10-93 10s o którym nie wyczytałem za wiele, a może coś od Srama. Wiem że łańcuchy to temat rzeka więc proszę krótko . manetki - sram x9 3x10 przerzutka tył - sram x9 type2 - i tu poszukuję kółeczek (tańszych zamienników, bo oryginalne trochę za drogie) coś tam jest na alledrogo z amelinium ale podobno hałasują i szybko znikają więc sobie odpuszczam, znalazłem takie coś tacx t4090 albo tacx t4060 - będą pasowały? przerzutka przód - mam Deore xt fd-T781 ale to chyba nie podejdzie do tej korby, więc potrzebuję jakieś nowej która ogarnie tą korbę najlepiej jakąś sram x7. obejma 28,6 i nie wiem czy hig clamp czy low clamp bo nie wiem jak to ogarnąć względem korby i ramy by nie padło akurat na mocowanie bidonu. Rama Ritchey WCS 29er Czy ta się nada ? przerzutka sram x7 Podsumowując szukam łańcuca do powyższego zestawu za ok 80zł, zamiennika kółek do sram x9 type 2 i przedniej przerzutki (najlepiej srama, ewentualnie slx jakiegoś) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
modrzew Napisano 20 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2017 To do Primala? Za jakie grzechy chcesz ten rower karać kolejnym trójblatem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seczuan Napisano 20 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2017 Primal zakończył żywot po 3 miesiącach nowa rama Ritchey WCS 29er Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lezia Napisano 20 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2017 Kolejny producent to KMC i łańcuch X10-93 10s Jeździłem na tym łańcuchu i mogę się o nim wypowiedzieć tylko pozytywnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_L Napisano 20 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2017 Terz uwazam ze 3 blaty sa zbyteczne. Przy 10s smialo mozna brac 2 blatowca. Ja mam 2x9 i jest wystarczajaco. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seczuan Napisano 20 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2017 rozważałem 2 blaty 38x24 i patrząc w kalkulator jestem pewien że też by wystarczyły, ale po analizie kilku czynników padło na 3 (do Primala ładował bym teraz 2 blaty bez zastanowienia) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mombas Napisano 20 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2017 Witam wymieniłem napęd wszystko deore, mam takie pytanie na najmniejszej zembatce z przodu łańcuch troche wisi czy można go skrócić i o ile? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
modrzew Napisano 20 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2017 Musisz zainstalować zębatkę w miejsce tej „zembatki”, wtedy nie będzie wisiał Z pytania wnoszę, że w ogóle nie skróciłeś łańcucha tylko zainstalowałeś go tak jak był po wyjęciu z pudełka, zgadza się? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seczuan Napisano 20 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2017 wpisz w google takie hasło jak "dobór długości łańcucha" i zobacz co tam ci się wyświetli Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ubezwlasnowolnienie Napisano 22 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2017 Witam wszystkich Jestem tu nowy i szukam właśnie odpowiedzi na "własne" pytania odnośnie zamiany 3x9 na 2x10. Przy okazji mogę podpowiedzieć jakie kółka dobrać do przerzutki X9. Sam je kupiłem do mojej X0. Najlepiej pasuje Tacx T4080 (Sram 9.0SL (01/02), 9.0 (03), X9 (04->) i X0 (02->)) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.