potop667 Napisano 20 Stycznia 2017 Napisano 20 Stycznia 2017 Witam, mam problem z za krotka sterowka. Temat poruszany byl wielokrotnie, jednak zwykle mowa byla o duzych brakach. W moim przypadku brakuje okolo 8-10 mm. Zastanawialem sie nad dwoma sposobami rozwiazania problemu: 1. poprostu zalozyc wszystko, i wkrecic grzybek tak zeby dociskal mostek i tak jezdzic (sterowka dosiegalaby 3/4 mostka, reszta trzymalaby sie na srubie) 2. skrocic troche dol i gore glowki ramy Jednak jest maly problem. Roweru mam zamiar uzywac do streetu i dirtu. Nie wiem jak te rozwiazania sprawdza sie w takich warunkach, ale wydaje mi sie ze najbezpieczniejszym wyjsciem z sytuacji byloby skrocenie glowki ramy. Co o tym sadzicie? Macie jakies inne pomysly? Prosze o jakies porady Pozdrawiam! Ps. przepraszam za brak polskich znakow, ale nie mam mozliwosci wpisywania ich
diarem Napisano 20 Stycznia 2017 Napisano 20 Stycznia 2017 Kup niższy mostek Jak skrocisz główkę ramy to rower pójdzie z automatu w dół i będzie geo z dupy a nie rower na hopy Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Marcin9 Napisano 20 Stycznia 2017 Napisano 20 Stycznia 2017 1. poprostu zalozyc wszystko, i wkrecic grzybek tak zeby dociskal mostek i tak jezdzic (sterowka dosiegalaby 3/4 mostka, reszta trzymalaby sie na srubie) 8-10mm brakuje do końca mostka? Druga śruba jest zaciśnięta na rurze? Jeśli tak to nie powinno być problemu. Nie wiem jak te rozwiazania sprawdza sie w takich warunkach, ale wydaje mi sie ze najbezpieczniejszym wyjsciem z sytuacji byloby skrocenie glowki ramy. Źle ci się wydaje... Grzebanie przy główce ramy to proszenie się o kłopoty. Pamiętaj zęby nie rosną trzeci raz Jest też trzecia opcja. Wymiana sterówki. Napisz do forumowicza @@ACTIVIA on się tym zajmuje.
rambolbambol Napisano 20 Stycznia 2017 Napisano 20 Stycznia 2017 2. skrocic troche dol i gore glowki ramy Jak, gdzie, kiedy, którędy? To w ogóle możliwe jest do zrobienia?
modrzew Napisano 20 Stycznia 2017 Napisano 20 Stycznia 2017 Jak to jak? Szlifierka i jedziesz Mało to Januszy-mechaników? Dopiero potem się zastanowi gdzie tu łożyska pomieścić po takiej operacji Druga sprawa - co to za rama i wideł? Żeby się zaraz nie okazało że to krojenie jakiegoś hexagona żeby osadzić tam za krótkiego xct, a wy już o wymianie sterówki
potop667 Napisano 20 Stycznia 2017 Autor Napisano 20 Stycznia 2017 Rama to octane one void 2.0 Amortyzator pike 454 Mostek ns quark (zajmuje 4 cm) Rozumiem że modyfikacja główki odpada, ale w takim razie co Sądzicie o jeździe z Za krótka rura? Rura dociera mniej więcej do drugiej śruby mostka, ale zastanawiam się czy spiszę to się w dircie? :/
rambolbambol Napisano 20 Stycznia 2017 Napisano 20 Stycznia 2017 O ile rura dociera "za" śrubę a nie "przed", to nie masz się czym martwić. Jeśli przed, to radziłbym zmienić mostek na taki, który ma niższą obejmę.
Pidzej Napisano 20 Stycznia 2017 Napisano 20 Stycznia 2017 1. "Grzybek" niczego w sterach nie dociska. Służy tylko do regulacji luzu, po przykręceniu mostka można go wsadzić sobie do kieszeni 2. Nie wiem skąd się w głowach ludzi biorą takie pomysły, typu: naprawa pękniętej główki poprzez ściśnięcie trytytką, zalanie trzeszczącej w koronie sterówki jakąś Kropelką itp itd Tak to se można naprawiać koszyk na bidon albo bagażnik a nie części od których zależy zdrowie/życie Są mostki Truvativ na 1 śrubę w połowie wysokości ale raczej do XC. Lepszy byłby kilka mm niższy mostek na 2 śruby ale znalezienie może nie być łatwe bo z niewiadomych przyczyn producenci nie podają tego kluczowego wymiaru.
teraw Napisano 21 Stycznia 2017 Napisano 21 Stycznia 2017 Grzybka nie można wsadzić do kieszeni, bo pełni bardzo ważną rolę. Przy jeździe bez grzybka deszcz mógłby napadać do środka sterówki
gtb Napisano 21 Stycznia 2017 Napisano 21 Stycznia 2017 Przy jeździe bez grzybka deszcz mógłby napadać do środka sterówki Spokojnie , od dołu masz "odpływ"
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.