mike78 Napisano 17 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2017 czytam opis roweru 29er ktory rozważam zakup, ma amortyzator: Rock Shox Recon Gold 29 RL 15 mm 100 mm - pytanie czy to literowka to 15mm, bo takie golenie to chyba wąziutkie są? Czy amortyzator jest powietrzny, i godny polecenia? NIe zamierzam na nim skakać, to ma byc 'dobra zmiana' bo uzywanym obecnie SR Suntour NRX D RL 700c (tez powietrzny) Pytanie o porady, czy warto kupic rower z tym amortyzatorem, czy szukać innego.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kudizc Napisano 17 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2017 15 mm to średnica osi, jeśli używałeś amortyzatora ze standardowymi zaciskami 5mm, to czeka Cię wymiana koła bądź piasty przedniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 17 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2017 Os QR to 9mm, nie 5mm.,chodzi o szerokosc otworow hakow w amorze. W wymiar samej szpilki nie wnikam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 17 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2017 Nie mieszajmy terminów, osie są o średnicach 9, 12 i 15 mm 5mm to średnica zacisku a to już różnica Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mike78 Napisano 17 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2017 ten nowy amor to w nowym rowerze ma byc, nic nie muszę zmieniać :)a sprzęt wart polecenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ilia Napisano 17 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2017 15 mm oznacza, że ma sztywną oś. Nie wiem czy są jakieś Recony ze sprężyną, bo takiego jeszcze nie spotkałem, widziałem na razie same powietrzne Nie wiem jak tam NRX D działa, ale ja w jednym rowerze mam NRX S i jak miałbym między nimi wybierać wolałbym swojego NRX niż Recona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mike78 Napisano 17 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2017 wolałbym swojego NRX niż Recona. ok, a jezdziles na takim Reconie? w czym gorszy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
venom2000 Napisano 17 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2017 Recon Gold to nic innego jak Reba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ilia Napisano 17 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2017 Wydaje mi się, że NRX jest miększy, bardziej się chowa po najechaniu na przeszkodę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 18 Stycznia 2017 Mod Team Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 NRX jest bardziej miękki i właśnie dlatego nie montują go w MTB... Pytanie czy przemyślałeś zakup i zmianę rodzaju roweru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mwawe Napisano 18 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 Nie mieszajmy terminów, osie są o średnicach 9, 12 i 15 mm jeszcze 20mm Wydaje mi się, że NRX jest miększy, bardziej się chowa po najechaniu na przeszkodę. Zależy jak napompujesz komorę. Może być sztywniejszy a może być bardziej miękki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ilia Napisano 18 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 Wydaje mi się, że NRX jest miększy, bardziej się chowa po najechaniu na przeszkodę. Zależy jak napompujesz komorę. Może być sztywniejszy a może być bardziej miękki Nie, to czy jest bardziej miękki, czy twardy decyduje producent i ewentualnie potem można to sobie np. tokenami trochę zmienić. Mam NRX i Foxa. Przyjmijmy, że przy obydwu poprawny sag ok. 25% mam przy 70 psi. Jak NRX najadę na jakąś przeszkodę z daną prędkością to ugnie mi się 30 mm + sag. Jak potem z niego spuszczę powietrze tak, że sag wynosi 50% czyli ok. 37 mm to po najechaniu na tą samą przeszkodę z tą samą prędkością ugnie się też ok. 30 mm. Fox przy takich ustawieniach ugina się mniej niż 30 mm, bo ma inną charakterystykę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mwawe Napisano 19 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2017 @@Ilia,Czyli po co pompować komorę skoro tak samo pracuje?Czy to na pewno poprawne działanie? Mam Rebę SA i i każda zmiana ciśnienia zmienia w komorze to inna praca ślizgów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ilia Napisano 19 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2017 A czy przy każdej zmianie ciśnienia sag pozostaje ten sam? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mike78 Napisano 19 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2017 notak. ale tego NRXa mam na oponie 1,6 (wiecej w crossa nie wsadzę), Rock Shoxa mialbym na oponie >2,1 , bo to umozliwi mi rama 29era. Więc raczej amortyzacja wyjdzie lepsza w RS. Pytanie było, czy ten amortyzator w rowerze do 3500 w sezonie wyprzedazy to coś OK, czy lepiej szukać czegos innego.. dziekuję wszystkim za odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 19 Stycznia 2017 Mod Team Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2017 W tej cenie roweru jest to dobry amortyzator i o lepszy nowy będzie trudno w tym budżecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mike78 Napisano 22 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2017 Poszukalem recenzji i kurczę ten amor to raczej w faktycznie trudny teren, tak jak Ilia pisał: "Zawieszenie Rometa Monsun 29 1.0, jako, że mamy do czynienia z piekielnie sztywną, karbonową ramą, praktycznie w całości polega na amortyzatorze RockShox Recon Gold o skoku 100 mm. Praktycznie, bo jak to zwykle bywa w prawdziwych ścigaczach, jedyna pożądana dawka komfortu pochodzi z... opon. Jeśli marzy się Wam płynna, miękka praca amortyzatora niczym w rowerze szlakowym - zapomnijcie o tym. Recon dostarczy absolutne minimum udogodnień, Monsun to rower wyścigowy i dokładnie w taki sam amortyzator został wyposażony. Charakterystyka pracy widelca nie pozostawia złudzeń - efektywność ponad wszystko i prawdę powiedziawszy, trudno powiedzieć czy dostarczona w zestawie manetka lockoutu jest realnie potrzebna, bo i bez niej można liczyć na to, że rower nie uroni nawet dżula energii". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 22 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2017 Bo amor ma za zadanie trzymać koło na podłożu a nie zapewniać komfort Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ilia Napisano 22 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2017 Ta, tylko jak trzyma to koło i do tego jakiś tam komfort zapewnia to chyba lepiej? Po za tym są widelce do różnych zastosowań i z różnymi trybami jak np. CTD w Foxie. Ja mam NRX ustawionego na miękko, jak chcę mieć wygodnie, a jak dam blokadę to mi się zamienia w takiego Recona do ścigania. Ale tak jak KrissDeValnor pisał, to w tej cienie raczej ciężko o lepszy widelec, a on wcale nie jest taki zły, tylko ma taką charakterystykę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mike78 Napisano 23 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2017 a czy amortyzator Fox 32 Float FIT bylby duzo lepszy od tego Rock Shox Recon Gold 29 RL 15 mm 100 mm ? mniej awaryjny/bardziej bezobslugowy-serwisowy? rozwazam zakup innego roweru z takim amortyzatorem.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vdcmike Napisano 23 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2017 Im droższy amor tym jego serwis bardziej wymagający i kosztowny. Nie ma czegoś takiego jak bezobsługowe amortyzatory. Recon serwis co 200h, Fox chyba co 100. Wspomniany recon rl ma tłumik mc jak reba. Ma inną niż reba konstrukcję sprężyny powietrznej i jest od niej cięższy o 300-400g. To taka średnia klasa niższa amortyzatorów do xc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ilia Napisano 24 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2017 Serwis jest droższy ze względu na cholernie drogie oleje, uszczelki. Po za tym mój serwis liczy sobie drożej za Foxy, bo to przecież właśnie Foxy i cała ich mitologia, bla, bla, bla. Można używać zamienników, ale np pogarszają pracę, mogą wystąpić wyczuwalne zmiany pracy w zależności od temperatury, lub co gorsza tłumik może się rozszczelnić, lub co jeszcze gorsza zatrzeć. Ja coś tam wiem na temat oleju, bo cały czas w tym siedzę, a za drugim razem dopiero znalazłem odpowiedni. Poziom skomplikowania podobny do Recona, nie potrzeba jakiś bajerów by go rozebrać i złożyć, prostszy nawet od NRXa. Jeśli chodzi o awaryjność to bym się nie obawiał, powiedzmy, że jeśli jest używany zgodnie z przeznaczeniem to nie ma się co zepsuć. Pracuje jak taki przyjemny widelec do wszystkiego. Coś pomiędzy Reconem, a NRXem. Dosyć miekki i jednocześnie stabilny. Producent zaleca serwis co 25h i jeśli jeździ się tak, że na goleniach zbiera się syf lub błoto to nie jest to przesada. Jak widelec jest tylko zakurzony to nawet co 100 h wystarczy, tylko po jeżdzie dobrze wyczyścić rurki by syf nie zasychał i nie zbierał się na uszczelkach. Taki podstawowy serwis jest prosty. Ściagasz dolne golenie z górnych, czyścisz, smarujesz uszczelki, składasz, lejesz po 30 ml na lage nowego leju i jazda. Fox nawet umieszcza filmiki jak to robić. Zaraz mnie ktoś zbeszta, ale ja używam Castrol Fork Oil 10W, wcześniej dałem ten sam 15W. Pól litra kosztuje z 15 zł i myślę, że przy mojej jeździe starczy na rok. W nowym widelcu trzeba przede wszystkim zrobić od razu przegląd, bo mogą być suche uszczelki, syfy po produkcji, czasem oleju dają za mało i inne różne niespodzianki, które zaczną niszczyć widelec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mike78 Napisano 25 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2017 dzieki za odpowiedzi, jak czytam o tym serwisie to myslę ze ten moj NRX chyba mi wystarczy .. ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vdcmike Napisano 26 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2017 Tyle tylko, że NRX to delikatny widelec trekingowy/crossowy a Recon to MTB XC - z użytkowego pkt widzenia inny skok, inna sztywność i inna praca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi