Skocz do zawartości

[Kaseta] jak to ściągnąć?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Posiadam w rowerze kastę Shimano CS-HG50-9 (11-32) 9-rz. lecz nie mogę jej odkręcić, oglądam filmiki na YT wszystko ładnie szybko się zdejmuję, jedynie wystarczy użyć trochę siły. Czyli na początku odkręcam i wyjmuje szpilkę by później za pomocą klucza do kaset i w moim przypadku żabki zamiast bacika przytrzymuję kasetę, by ją odkręcić, lecz mimo kilku prób ani drgnie:( Wcześniej należy coś jeszcze odkręcić czy jak? prosił bym o pomoc jak to ściągnąć. 

Pozdrawiam

post-192948-0-88982800-1484516507_thumb.jpg

Jak Ty chcesz trzymać kasetę żabką? Za małą zębatkę? Za krótkie ramię i nie dasz rady...

Jak nie masz bata to sobie owiń łańcuch wokół największej zębatki i jakoś zablokuj. Najlepiej jakbyś miał stary łańcuch to go nie będzie szkoda w imadle ścisnąć. Na przyszłość możesz nie dokręcać kasety tak mocno jak jest, bo tam się sama nakrętka kontruje i nie powinno się (zwykle) luzować.

Kaseta idzie na złom, czy nie?

Ja fabrycznie w swoim miałem CS-HG50-10. Też nie szło jej odkręcić. Potrzeba było trzech chłopa - jeden trzymał żabą kasetę, drugi za pomocą metrowego klucza odkręcał, trzeci trzymał koło, żeby nie odrywało się od ziemi. Inaczej nie dało rady. Więc jeśli jest do wymiany, to poproś kogoś o pomoc i włóżcie w to trochę siły. Przedłużka do klucza jak najbardziej wskazana.

Jak to zgodnie z kierunkiem obrotu? Powiedziałbym, że odwrotnie - w stronę przeciwną do ruchu wskazówek zegara i kierunku obrotu koła. Na nakrętce kasety jest strzałka wskazująca kierunek dokręcania - jak łatwo się domyślić, odkręca się w przeciwnym.

Tak swoją drogą...Na zdjęciu jest 8-rzędowa CS-HG31. :D Nie czaje...

Co do sciskania łańcucha w imadle to ja w ten sposób pozbylem się imadła [emoji14] W serwisie mi za darmo odkrecili.

Jak Ty chcesz ją odkręcić kręcąc w stronę , w którą zapadki trzymają to powodzenia. Też się tak da , ale wiąże się to z przekreceniem nakrętki na gwincie. Brat tak dwa razy odkrecil i gwint przeżył , ale nie polecam. No i trzeba niezłej petardy w łapie.

Wysłane z mojego SM-G361F przy użyciu Tapatalka

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...