rafcio18 Napisano 15 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2017 Witam Posiadam w rowerze kastę Shimano CS-HG50-9 (11-32) 9-rz. lecz nie mogę jej odkręcić, oglądam filmiki na YT wszystko ładnie szybko się zdejmuję, jedynie wystarczy użyć trochę siły. Czyli na początku odkręcam i wyjmuje szpilkę by później za pomocą klucza do kaset i w moim przypadku żabki zamiast bacika przytrzymuję kasetę, by ją odkręcić, lecz mimo kilku prób ani drgnie:( Wcześniej należy coś jeszcze odkręcić czy jak? prosił bym o pomoc jak to ściągnąć. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Quell Napisano 15 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2017 Widocznie za słabo kręcisz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HarveyDent Napisano 15 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2017 Żabką przytrzymujesz kasetą ? jak ty to robisz..... Odkręcasz zgodnie z kierunkiem dolnej strzałki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 15 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2017 Jak Ty chcesz trzymać kasetę żabką? Za małą zębatkę? Za krótkie ramię i nie dasz rady... Jak nie masz bata to sobie owiń łańcuch wokół największej zębatki i jakoś zablokuj. Najlepiej jakbyś miał stary łańcuch to go nie będzie szkoda w imadle ścisnąć. Na przyszłość możesz nie dokręcać kasety tak mocno jak jest, bo tam się sama nakrętka kontruje i nie powinno się (zwykle) luzować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hsw Napisano 15 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2017 Polecam przedłużkę do klucza w postaci rury. Będzie przyjemniej i bezpieczniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 15 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2017 Kaseta idzie na złom, czy nie? Ja fabrycznie w swoim miałem CS-HG50-10. Też nie szło jej odkręcić. Potrzeba było trzech chłopa - jeden trzymał żabą kasetę, drugi za pomocą metrowego klucza odkręcał, trzeci trzymał koło, żeby nie odrywało się od ziemi. Inaczej nie dało rady. Więc jeśli jest do wymiany, to poproś kogoś o pomoc i włóżcie w to trochę siły. Przedłużka do klucza jak najbardziej wskazana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafcio18 Napisano 15 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2017 Żabką to i ja spokojnie złapię trzecią z największych zębatek w kasecie, kasetę odkręca się zgodnie z jej kierunkiem obrotu, dlatego trzeba ją blokować bacikiem. Tak, kaseta będzie szła na złom. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 15 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2017 Jak to zgodnie z kierunkiem obrotu? Powiedziałbym, że odwrotnie - w stronę przeciwną do ruchu wskazówek zegara i kierunku obrotu koła. Na nakrętce kasety jest strzałka wskazująca kierunek dokręcania - jak łatwo się domyślić, odkręca się w przeciwnym. Tak swoją drogą...Na zdjęciu jest 8-rzędowa CS-HG31. Nie czaje... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 15 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2017 Najlepiej owiń kasetę starym łańcuchem i ściśnij dwa jego końce w imadle, potem pozostaje już tylko kręcić kluczem przeciwnie do ruchu wskazówek zegara. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ychu Napisano 16 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2017 Co do sciskania łańcucha w imadle to ja w ten sposób pozbylem się imadła [emoji14] W serwisie mi za darmo odkrecili. Jak Ty chcesz ją odkręcić kręcąc w stronę , w którą zapadki trzymają to powodzenia. Też się tak da , ale wiąże się to z przekreceniem nakrętki na gwincie. Brat tak dwa razy odkrecil i gwint przeżył , ale nie polecam. No i trzeba niezłej petardy w łapie. Wysłane z mojego SM-G361F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.