gtb Napisano 23 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2017 mniej mnie irytują kulki w Shimano Kulki shimano były dobre , ale ładnych parę lat wstecz - obecnie to już nie to (nawet wysokie modele) . Prostota serwisu kulek (szczególnie dla mniej wprawionych) jest też przesadzona. A już na pewno te pierwsze są tańsze w serwisie, bo ile kosztuje kilka gramów smaru, papierowy ręcznik i 15-20min. roboty? Do piast na maszynach zaglądasz zdecydowanie rzadziej niż kulek a i samo toczenie się takich kół wypada zdecydowanie lepiej (szczególnie w przypadku takiego budżetu jak ma autor tematu) , a koszty samych łożysk to kilka/kilkanaście złotych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slawekszy Napisano 23 Lutego 2017 Autor Udostępnij Napisano 23 Lutego 2017 Na razie to jest dzieleni skóry na niedźwiedziu . Zmierz rozstaw tych haków bo to jest główny parametr decydujący o wyborze konkretnego kompletu (te co linkowałem występują w dwóch wersjach - 130 i 135). Zmierzyłem rozmiar haków, wychodzi że od wewnątrz jest 128 mm, teraz pytanie które koła wybrać bo z opisu wygląda że potrzeba w każdym 135 mm i czy tyle da się "rozsunąć" i nic się nie będzie złego dziać, co sądzicie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
firefoks Napisano 23 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2017 Może i się da rozsunąć, tylko po co? Nie lepiej zwęzić piastę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slawekszy Napisano 24 Lutego 2017 Autor Udostępnij Napisano 24 Lutego 2017 Przepraszam kolegę ale jak to się robi bo powiem szczerze jeszcze ze zwężeniem piasty się nie spotkałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gtb Napisano 24 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2017 Zmierzyłem rozmiar haków, wychodzi że od wewnątrz jest 128 mm Szukaj kół z piastą 130mm (rozmiar typowo szosowy) , 2mm rozciągniesz z 7mm bym nie próbował. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.