Skocz do zawartości

[Oświetlenie] do 100 zł

Gregorio99

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Obawiam się że coś takiego nie istnieje. 

Można mieć na kierownicy lampkę pokroju SolarStorma X2

sku_207021_9.jpg

Ale to że na kierownicy jest mniej wiąże się z koniecznością użycia kabli i wożenia akumulatora gdzieś na ramie albo w koszyku na bidon. 

• Mod Team
Napisano

Odpada - nie chcę wozić akumulatorów i nie muszę mieć super oświetlenia, a bardziej zależy mi na bezproblemowej kilkugodzinnej pracy.

To co mam teraz, czyli mała gumowana lampka z Deca ładowana przez USB nie sprawdza się, bo po max. godzinie świecenia z pełną mocą pali się czerwona kontrolka, więc jak dla mnie jest to za mało.

Chyba trzeba poszukać czegoś na baterie.

Napisano

Wiesz, wszystko zależy jaka jest ta jazda w lesie, z jaką prędkością itp.

Ale z doświadczenia wiem że jak jest tam ciemno "jak wiadomo gdzie i u kogo" to mała lampka się zwyczajnie nie sprawdzi, za to latarka na jedno ogniwo 18650 to chyba najbardziej kompaktowe co można zabrać. No chyba że jakieś maleństwo akumulatorowe na kierownicę a do tego czołówka na głowę. 

• Mod Team
Napisano

Nocą ( nie dlatego, że lubię, tylko ze względu na upały w ciągu dnia ) jeżdżę nieco wolniej - powiedzmy ze średnią rzędu 24 - 25 km/h.

Właśnie - chyba pomyślę o czołówce.

Jakieś konkretne propozycje tych akumulatorowych maleństw i czołówek ?

Napisano

Odbiegamy od zasadniczego tematu.

Ale ta pierwsza to coś tego typu (u Chińczyka 2-3 dolary), działa kilka godzin, ładowana z USB, spełnia funkcję obowiązkowego oświetlenia roweru aczkolwiek świeci słabo. Niemniej jednak jest sporo nieco większych i mocniejszych lampek (np Knog) -  ja nie zgłębiałem tematu.

new-portable-usb-rechargeable-bike-bicyc

A co do czołówki to też ciężko mi doradzić, używam Tikki Petzla bo długo działa na bateriach ale podejrzewam że światłem nie powala. U mnie pełni funkcje głównie "oświetlenia namiotowo-turystycznego" więc nie kupowałem jej typowo pod kątem jazdy na rowerze. 

Napisano

Czołówki używam Petzla Myo XP, i po lesie ze średnią 18-22 km/h jest oki ( tzn jako światło dodatkowe do Convoya S2+  :thumbsup:  )

Kupiłem ją lata temu i sądzę, że jest teraz sporo lepszych/ tańszych 

Napisano

używam Petzla Myo XP, i po lesie ze średnią 18-22 km/h jest oki ( tzn jako światło dodatkowe do Convoya S2+

I to raczej kończy temat petzla,drogo poza zasięgiem autora),niezbyt mocno,i nadaje się właśnie jako doświetlenie czegoś mocniejszego.

Właśnie - chyba pomyślę o czołówce. Jakieś konkretne propozycje tych akumulatorowych maleństw i czołówek ?

Bez określenia budżetu ciężko coś powiedzieć.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Za niecałą stówkę kupisz na aliexpress lampkę SolarStorm X2 na diodach, z osobnymi aku. Za tę cenę rewelacja.

W najciemniejszym lesie na maksymalnej mocy możesz śmigać bez większych problemów.

Na drogach publicznych może być ciężej - jak wchodzisz na mijankę to samochody się zatrzymują bo nie wiedzą co jedzie z naprzeciwka.

Napisano

@@Gregorio99, w tej cenie najlepszy wybór to Convoy S2+ od Chińczyka, w 100 zł zmieścisz się z latarką, uchwytem, dwoma ogniwami i ładowarką.  

Coś na Allexpress nie mogę znaleźć Convoja do 100 zł z dwoma ogniwami i ładowarką i uchytem jak możesz poratuj linkiem.Na allegro widziałem ale za 220 zł zestaw.

Napisano

Ja tam nawet nie patrzyłem na zestawy. 

Convoy to 50-60 zł w promocjach które czasem się zdarzają. 

Najtańsza ładowarka np. Lii-100 15 zł (Gearbest, w promocjach).

Wysyłki z Chin wliczone w ceny. 

Uchwyt to 3 zł na Allegro plus coś za wysyłkę. Niech będzie że piątaka. 

Zostaje niecałe 30 zł na znalezienie dwóch ogniw - czy na Allegro czy na forum swiatelka.pl, spokojnie można w tej cenie kupić dwa przyzwoite ogniwa z rozbiórki baterii laptopowych. 

• 2 miesiące temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...