Skocz do zawartości

[Zlot Jednobiegowy] Singlova 2017 - czyli 2-gi Piknik Jednobiegowy w Kraju (23-25.06.2017)

maciejas

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Helios jest lekko walnięty i robi halo w kontrastach jakiś grzyb w nim albo coś , ale bokeh ma piękny i na części zdjęć drugi plan piękny, a zdjęcia nabierają uroku jak z wczasów w prl, sam mam heliosa i nie waham się go użyć ale ciężko z nim szczególnie że działa jako setka w Olumpiakusie

Model bardzo dobry i nareszcie trochę zaszalał i rozluźnił fotozwieracze :)

Napisano

Z Heliosem to jest tak, że dużo zależy od konkretnego egzemplarza. Mój dla przysłony F2 nie łapie ostrości, dla F2.8 jest ostre pośrodku i wtedy wychodzi mega bokeh, a wszysko powyżej już normalnie, żadnego rozmycia, kontrast OK. Ale ja początkujący jestem i mogę nie widzieć że coś jest nie tak ;)

Napisano

Nie bój, nie bój - to wszystko wina Heliosa. Zenitowy obiektyw idzie do lamusa, niestety. Rozmydlił wszystkie zdjęcia, niektóre nie nadają się do publikacji nawet po intensywnej terapii foto-sklepem.    Życie...

Hm dziwne mój tak nie robi, może grzybek? Zajrzyj może są jakieś włoski  w środku.

Napisano

Panowie to jak, organizujemy jakieś Stallove spotkanie jesienią? Nie wiem czy we właściwym miejscu pytam ale podejrzewam że osoby z tego grona będą stanowiły większość a nie chcę znowu zakładać nowych tematów. 

Wolałbym zaplanować sobie dany weekend wcześniej albo czekać czy termin ew. "spontana" wypali. 

Ja głosuję za planowanym rok temu i przewijającym się w rozmowach TPK. Termin w sumie bez znaczenia. 

• Mod Team
Napisano
Panowie to jak, organizujemy jakieś Stallove spotkanie jesienią?

Miky tak na boku - zazdroszczę umiejętności zorganizowania z podkarpackiego imprezy w TPK  :woot:

Napisano

A czy ja coś wspomniałem o fizycznej organizacji? Nie wiem jakiś uraz macie czy co? Zwyczajnie pytam czy jakieś plany są.

Organizujemy w sensie spotykamy się, czy to na "profesjonalnym" Stallovym czy spotkaniu w gronie miłośników stali. Na tym pierwszym nie byłem to widać nie wolno zabrać głosu...

Ale jak dobrze pamiętam to i zeszłoroczna Sowa okazała się wypałem.

Napisano

Sowa była na szybkospontanicznie zamiast stallovego i w górach. Zacna ekipa zrobi zawsze atmosferę ;-)) 

Mi sowa z racji gór bardzo-bardzo....ale się dopasuję. 

• Mod Team
Napisano

..a tak zupełnie na boku... jeszcze ciepła informacja pokazująca, że jak się chce, stara  i walczy to można wywalczyć.
Mała ale mocna grupa ze Szczecina co roku robiąca u nas wyścigi kurierów właśnie teraz na imprezie w Wiedniu wywalczyła organizację Mistrzostwa Europy Kurierów Rowerowych w Szczecinie na 2018r. Suuuper !

Napisano

się misię przypomniało jak przespałem wnamiocie zdobycie i abdykację SSEC w Polsce 2018... kurierzy bywajo fajni ale jak sie zjada na EC to drżyjcie narody w wyobrazni wybieram zlot szkockich pomocy kuchennych na Alasce w tym samym terminie byle dalej od kurierki :D :D :D chociaż kurierzy z moich czasów to już pewnie leczą pluca i powyginane stawy w Kartoflowych Warach albo Złotych Plackach, lub latają ołowiowo kanabisowe dzióry ómysłu w Stworkach zawsze to blisko pruszkofa welodromowa.

Z antylove pozdrowieniem dla orgów pandemicznych i orków subtotalnych też.

Wale wszystkie imprezy w tym roku, nie mam już żadnych hamulców :D

• Mod Team
Napisano

(koledzy, czy Wy zrobiliście coś Markowi w tej Bydgoszczy?   :whistling:  )

oj Prezes, Prezes....

Przecie Marecki zawsze tak pisze i gada jak Słowacki na kwasie :)

Dawnoś z normalnymi ludziami nie przebywał, to zapominasz jak się zachowują ;)

Szacunek...

I.

Napisano

kilka pytań:

1

są plany zlotu w drugiej połowie 2017 ? ewnt gdzie i kiedy ?

2

ktoś jakiś czas temu przesyłał info o typowej grupie rowerowej z napędami jednorzędowymi... poproszę o przypomnienie, ewentualnie  może byśmy wydzielili takową tutaj ? bo są już np ostre koła. byłoby łatwiej łapać tematu z obszaru zainteresowań. bo np jeśli założy ktoś nowy temat o singlach to chyba nie otrzymam takiego powiadomienia i skazany będę na obserwację całego forumrowerowego.org i spam ?

3

czy w rowerach prezentowanych na fotografiach:

https://www.forumrowerowe.org/topic/212811-zlot-jednobiegowy-singlova-2017-czyli-2-gi-piknik-jednobiegowy-w-kraju-23-25062017/page-14?do=findComment&comment=2002863

mam na myśli te z pionowymi hakami i bez napinacza... regulacja napięcia łańcucha zrealizowana jest na mimośrodzie suportu ? no chyba, że ktoś spasowuje ilością zębów zębatek i półogniwami :)))

4

aktualnie używam roweru zbudowanego na starej ramie MTB Cr-Mo... z piastą torpedo i skośnymi hakami.

post-175659-0-38390600-1502355770_thumb.jpg

przy dłuższych stromych zjazdach, brakuje baaardzo przedniego hamulca. zdobyć przedni widelec 1" z mocowaniami pod zacisk hamulca tarczowego graniczy z cudem. wolałbym przód i tył jednakowy "tarczowy", raczej hydrauliczny niż mechaniczny... dlatego myślę nad kolejnym rowerem typu MTB. w takim typowym wystarczy demontaż przerzutek, zamiana wielotrybu na adapter i różnie ocenianego dodatkowego elementu w postaci napinacza. dlatego chyba będę celował w rowery jak Wasze.. z racji "dostępności" raczej z regulacją napięcia poprzez poziome hakami, mocowaniami pod zaciski hamulca tarczowego, kołami wyłącznie 26" tylko po jakich hasłach ich szukać ? mtb fixed ? modeli i producentów jest pewnie z kilkudziesięciu.. a wyszukiwarkach typu olx i allegro są limitowane ilości alertów po hasłach. akceptuje zakup tylko używanego roweru.

Napisano

mam na myśli te z pionowymi hakami i bez napinacza... regulacja napięcia łańcucha zrealizowana jest na mimośrodzie suportu

Tak 

Napisano

dzięki! już zaprenumerowałem, chodź w drugim wskazanym linku jest zbytnia mnogość haseł :) tym samym liczy on już 500 stron. masakra :) przecież można było ładnie rozdzielić:

- Faty

- Różnokołowce i 29+

- MX, Single, Bezprzerzutkowce

- Bikepacking / rafting.. ktoś na szczęście wyłuskał jako oddzielny temat :) ta "dyscyplina" również mnie interesuje

najważniejsze, że są podobni zainteresowaniami :)

skromny toast za wszystkich !

post-175659-0-07817400-1502366421_thumb.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...