TocaS Napisano 25 Września 2006 Udostępnij Napisano 25 Września 2006 Za nie dlugo wyjdzie tak ze sis jest lepszy od xt lub xtr. Jestem nowy ale wydaje mi sie ze czym wyzszy model to sa inne materialy i lepsze od nizszego modelu. Jezeli sie myle to przepraszam wyszystkich. Sis to nie przerzutka a system indeksowania przełożeń. Altus Acera Alivio Deore Lx Xt XTR TY TX Altus Acera Alivio Deore Deore LX Deore XT Hone Saint XTR prócz tego mamy jeszcze z krótszym wózkiem: Sora Tiagra 105 Ultegra Nexave Dura-Ace Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maki Napisano 25 Września 2006 Udostępnij Napisano 25 Września 2006 Sis to nie przerzutka a system indeksowania przełożeń. TY TX Altus Acera Alivio Deore Deore LX Deore XT Hone Saint XTR prócz tego mamy jeszcze z krótszym wózkiem: Sora Tiagra 105 Ultegra Nexave Dura-Ace No ale "Hone" jest wyżej niż "Saint" i o jedną grupę niżej niż "Deore XTR" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
amoniak Napisano 26 Września 2006 Udostępnij Napisano 26 Września 2006 Jeśli chodzi o Hone to jest odpowiednikiem LX do grawitacji Grupa osprzętu jest cięższa i bardziej pancerna To samo dotyczy Saint`a Który to jest odpowiednikiem XT I nie jest wyżej czy niżej jest po prostu jest do czegoś innego TY i TX pominąłem gdyż nie są to grupy o których dyskutowaliśmy tak samo nie dyskutujemy o grupach miajskich od C050 po przez Nexave do Nexusów A co do grup szosowych to pominięta została grupa 2200 która to jest przed Sorą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 26 Września 2006 Udostępnij Napisano 26 Września 2006 hone i saint raczej kiepsko sie przyjely. bardzo niewiele firm je montuje seryjnie w rowerach. shimano raczej kiepsko ma przebicie w sektorze sprzetu do ktorej te grupy sa dedykowane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TocaS Napisano 26 Września 2006 Udostępnij Napisano 26 Września 2006 No ale "Hone" jest wyżej niż "Saint" i o jedną grupę niżej niż "Deore XTR" Cenowo w sklepie Saint jest droższy od Hone dlatego uznałem, że jest wyżej grupowo. A patrząc na katalog shimano 2006 to: XTR Saint Deore XT Hone Deore LX Deore Alivio Acera Altus TX TY Znalazłem jeszcze coś takiego jak Shimano Capreo ale to do składanych rowerów o małych kołach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość BarteX88 Napisano 27 Września 2006 Udostępnij Napisano 27 Września 2006 Zresztą mogę się założyć że jakbym zasłonił Tobie oczy i kazał jechac na rowerze wyposażonym w przerzutkę Alivio i rowerze z przerzutką XT to na 99% byś nie rozróżnił jaka to przerzutka. rozróżniłby gdyż Alivio jest 8 a XT 9 biegowe Szczerze wam powiem ze zgłupialem, i dalej nie wiem co wybrac. Jedni mowia ze alivio drudzy ze deore jeszcze inni ze acera lub Lx ciezki orzech do zgryzienia ;/ Acera nawet nie równa się do LX, bo to nie jest już sprzęt do zabawy. Deore działa ok IMO odpowiedz jest prosta im wyżej z grupą tym wytrzymalszy sprzęt. Nie mowie że Alivio jest złe bo wiele osób sobie chwali ale żeby było lepsze od Deorki to już coś nie gra... Jak masz wybór między tymi dwoma to zdecydowanie Deore. Ładny twój KINETIC ale te pedały Choć sam nie mam lepszych :lol: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
evo Napisano 27 Września 2006 Udostępnij Napisano 27 Września 2006 A swoją droga lepsza grupa nie zawsze musi byc lżejsza Najlzejsze manetki biegów i hamulca to widziałem u kumpla (kiedys stare gorale takie miały) np: hamulec to tylko dźwignia i mocowanie, w tym duzo plastiku a biegi, ot 3 cm jedna dźwignia (w te i powrót działa) na kółku o średnicy 2 cm tylko na oko patrząc to jest to ze 2-3 x lżejsze niz moje manetki Deore ps. Acera z przodu jest do zaakceptowania (przód to stosunkowo prosty mechanizm), działa podobnie a mi nawet lepiej niz Alivio. Z tyłu musi byc juz cos pewnego i wyższej grupy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
g3rman Napisano 27 Września 2006 Udostępnij Napisano 27 Września 2006 ja bym kupił na twoim miejscu deore choć i tak duzej różnicy nie poczujesz miedzy alivio a deore Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djtomas Napisano 27 Września 2006 Udostępnij Napisano 27 Września 2006 Witam! a jaka jest różnica w derore 530, a 511? gdzieś zauważyłem że różnią się sprężyną, w jednej jest low normal, a w drugiej top normal o co tu chodzi i co to oznacza? miałem wziąć na allegro alivio 2005, ale cena taka sama jak deore 2006 i waham się... czy taka deorka będzie współpracować z manetkami/klamkomanetkami alivio 2006 3x8? (a i na razie to wszystko by śmigało na wolnobiegu 7) POzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MIC Napisano 27 Września 2006 Udostępnij Napisano 27 Września 2006 w jednej jest low normal, a w drugiej top normal Low normal to odwrotna sprezyna a Top normal to normalna sprezyna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zajonc Napisano 27 Września 2006 Udostępnij Napisano 27 Września 2006 ja mam alivio rocznik 98 chodzi miodzio jak na takie coś:Di nie zmieniam dopóki nie będę na nią narzekał a przejechane ma ponad 7000km Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TocaS Napisano 27 Września 2006 Udostępnij Napisano 27 Września 2006 rozróżniłby gdyż Alivio jest 8 a XT 9 biegowe I co w związku z tym ?? ..a jak kaseta będzie 8 koronkowa, a nie 9 i zasłonie Ci oczy :wink: ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mr0wa_1991 Napisano 27 Września 2006 Udostępnij Napisano 27 Września 2006 Ale sie porobilo Jak na samym poczatku wspominalem mam alivio i polecem Ci ja szczerze. nawet jak mi ostatnio patyk wkrecilo przy przedkosci 40 km/h ( i to dosc solidny w rece bym go nie zlamal ) i tylko lekko sie wykrzywila. Wyprostowalem ja obcegami i dziala jak marzenie A deore jest tylko zlejsza od alivio... no i kolorem ise rozni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mody Napisano 27 Września 2006 Udostępnij Napisano 27 Września 2006 Ale sie porobilo Jak na samym poczatku wspominalem mam alivio i polecem Ci ja szczerze. nawet jak mi ostatnio patyk wkrecilo przy przedkosci 40 km/h ( i to dosc solidny w rece bym go nie zlamal ) i tylko lekko sie wykrzywila. Wyprostowalem ja obcegami i dziala jak marzenie A deore jest tylko zlejsza od alivio... no i kolorem ise rozni One sie rozna korpusami jak juz Jesli Deore jest o grupe wyzej za ta sama cene to dlaczego nie miec czegos lepszego?(przynajmniej grupowo) Ja mialem deore (teraz XT) i gdy kupowalem tez zastanawielm sie nad Alivio i wybralem deorke. Nie zaluje wyboru ***Edit*** Jeszcze deore jest na 9 przelozen ,a alivio na 8 wiec pomysl zanim napiszesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mr0wa_1991 Napisano 28 Września 2006 Udostępnij Napisano 28 Września 2006 Tak ale lancuch na 9 przelozen jest wezszy a kolega napisal ze chce cos co dziala z 7 rzedowymi kasetami O ile mi wiadomo to lancuhy 9 rzedowe sa węższe niz te na 6,7,8 rzedow 6,7 i 8 maja praktycznie ta sama grubosc. Ale przyznaje sie ze walnalem blad z ta masa. Ja jednak wybralbym alivio pod warunkiem ze chce ja wsadzic na kasete 7,8 rzedowa. Na 9 bralbym juz LX albo XT... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mody Napisano 28 Września 2006 Udostępnij Napisano 28 Września 2006 A co to za roznica czy lancuch jest wezszy czy szerszy? Przerzutke mozna ustawic pod tyle przelozen ile potrzebujemy. Bez sensu to co gadasz Czemu ma niby nie dzialac? A 9 rzedowe lancuchy sa wezsze po to zeby kasety 9spd nie byly tak szerokie ,a przerzutka obsluzy i jeden i drugi. Ja tez mam 8spd i mam XT. I wszystko dziala jak nalezy! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mr0wa_1991 Napisano 28 Września 2006 Udostępnij Napisano 28 Września 2006 No moze... Z tego co uslyszalem to wiadomo mi ze taki zestaw moze sie gryzc ze soba... Ale skoro Tobie dziala... No to cofam zarzuty kierowane pod adresem deorki mozesz ja wziasc... Mi alivio przypadla do gustu i nie zmieniam jej dopoki nie padnie No i THX za pouczenie Na przyszlosc zapamietam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mody Napisano 28 Września 2006 Udostępnij Napisano 28 Września 2006 To ,ze moze to nie znaczy ,ze musi A i tez nie slyszalem o tym ,ze moze sie gryzc. To ,ze przerzutka obsluguje 9spd to znaczy ,ze zakres wozka jest wiekszy a wcale nie musimy go wykorzystywac w calosci Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mr0wa_1991 Napisano 28 Września 2006 Udostępnij Napisano 28 Września 2006 No ale "łyka" juz wezszy lancuch... PODOBNO (sam tego niewidzialem to sie zapierac nie bede) ma to znaczenie i moze czasem nie dzialac prawidlowo... Ale jak juz wyzej napisalem- ja to tylko uslyszalem. Moze mnie w jajo robili Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mody Napisano 28 Września 2006 Udostępnij Napisano 28 Września 2006 No to Cie zrobili ,bo koleczka przerzutki sa tak zbudowane ,ze i 8 rzedowy lancuch i 9 rzedowy beda smigac dobrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
heavy_puchatek Napisano 28 Września 2006 Udostępnij Napisano 28 Września 2006 Mam deorkę i 8 rzędową kasetę srama. Nie gryzą się. Mam nadzieję, że choć trochę rozwiałem obawy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TocaS Napisano 28 Września 2006 Udostępnij Napisano 28 Września 2006 Głupoty, ja miałem pod 7 biegowy wolnobieg przerzutkę LX'a, a siora pod 6 biegowy aktualnie ma moją starą Acerke i nie było oraz nie ma najmniejszego problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mody Napisano 28 Września 2006 Udostępnij Napisano 28 Września 2006 No i mrowa widzisz juz ,ze Cie w balona zrobili. Masz wyzej 2 wypowiedzi ktore zgadzaja sie rowniez z tym co mowilem i co tu jeszcze dyskutowac? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mr0wa_1991 Napisano 2 Października 2006 Udostępnij Napisano 2 Października 2006 Juz ja sobie pogadam z pewna osoba ]:-> THX za sprostowanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michciu_h Napisano 3 Maja 2007 Udostępnij Napisano 3 Maja 2007 Może odkurzę trochę temat, bo właśnie postanowiłem wymienić przerzutkę tylną. Wiem, że ile osób tyle oponii, ale mam jedno w zasadzie pytanie: Skoro Deore jest wyższą grupą u Shimano (i podobno w związku z tym lepszą) to dlaczego katalogowo Deore M510 jest o 7 zł tańsza niż Aliovio ???? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.