Skocz do zawartości

[amor] 400-450zl, xc, 65kg

Toosh

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

axel jak dobrze pamietam smaruje slizgi smarem stalym-kiepskie rozwiazanie dlatego tutaj dart ma potezny plus na starcie(choc tylko jedna golen to lepsze to niz nic)a do tego jakie by nie bylo tlumienie olejowe to i tak lepsze wg mnie niz FFD

Napisano

Dart najlepszy z tej 3-ki

Na jakiej podstawie tak sądzisz?

Mi się jednak zdaje, że J3 jest lepszy. Po pierwsze jest około 300 gram lżejszy od Darta2, m.in. dzięki goleniom dolnym wykonanym z magnezu.

Po drugie posiada lepszy system tłumnienia powrotu z zewnętrzną regulacją. W Dart2 zastosowana stare tłumnienie HydraColi2, w którym siłę tłumnienia można zmienić tylko poprzez wymianę oleju na gęstszy lub rzadszy.

Judy3 to lepszy amortyzator mieszczący się w granicach 450 zł.

Napisano

Axel ktorego podał kolega nie ma tłumienia FFD tylko TPC, jest to zapewne wersja oemowa. Ja bym brał albo Axela, albo J3, RSa moge pochwalić bo za tą cene pracuje bardzo wporządku.

Napisano

nie dzięki, dla mnie używany amortyzator i to do tego 2-3 letni to jak używane majtki ;], cena tez troche smieszna, jak za 50zl wiecej mozna kupic nówke

kupilem spd tansze o 100zl, wiec na amorek mam 600-650zl~ pozniej zrobie nowy temat, aby tego za bardzo nie zaśmiecać

Napisano

Moge ci powiedziec ze kolega mial Axel comp z 2005r i byl sztywny

jak mi nie wierzysz to spytaj sie Dayus i on ci powie prawde

a ten elit z 2004r to chodzi jak marzenie :rolleyes: jak bym mial kase i dobra rame to

kupil bym ten amor :D

Napisano

Ja jestem za Judy J3. Axel wymięka przy J3 bo jego praca po jakimś czasie robi się coraz bardziej mułowata mimo wymiany oleju. Znajomy mechanik miał problem mułowatości w Blacku i Skarebie więc chyba to przypadłość większości Manitou.

• 2 lata później...
Napisano

Cześć, postanowiłem zmienić amor. Chciałbym żeby nie był za ciężki by dało porobić się jakieś świece itp.. i chciałbym żeby sprawował się tez w miarę dobrze w terenie, w którym lubię czasem poszaleć. Oczywiście nie mam na myśli downhillu, hopy bardzo rzadko. Myślałem nad Torą 302 ma regulowany skok (85-130mm) waga 2,4 kg mogłoby być chyba lepiej nie ?? Budżet to 4 stówy. Moja waga około 65 kg. Dzięki za odpowiedzi.

Napisano

A nowy ma być ten amortyzator czy używany?

Powiem, że Torę będzie ciężko znaleźć za 4 setki używaną w dobrym stanie, trzeba by dorzucić 80 - 100 zł (+ koszty wysyłki).

Z nowych za 4 setki są:

- Suntour XCR (z regulowanym skokiem): http://www.allegro.pl/item573305868_amorty...acja_skoku.html

- Rock Shox Dart 3: http://www.allegro.pl/item578136056_rock_s...ily_gratis.html

Choć w tych przypadkach nie polecał bym robić "jakichś świeć" (czyżby wheelie?) i hop, nawet rzadko.

I pewnie parę innych sprzętów w tej cenie znajdziesz jeszcze na allegro i w sklepach internetowych.

Jeśli to szaleństwo w terenie oznacza szybką jazdę po ścieżkach, te amorki powyżej będą OK. Jeśli jednak ciągnie Cię w stronę skakania, jeżdżenia na jednym kole i ogólnie różnych tricków, to musisz poszukać czegoś cięższego wśród używanych widelców albo dozbierać kasy, żeby kupić coś nowego.

Napisano

Patrzyłem na ten konkretny MX Comp, ale gosciu chce czekac do konca aukcji :/ Nie mam tyle czasu niestety. Skareb w tej cenie ma tylko 85mm skoku to za mało ;/ ten ze 100mm kosztuje 700 i to do licytacji więc Skareb chyba odpada, ale leciutki jest może uda mi się znaleźć coś w okazyjnej cenie. Dodam, że chciałbym sobie też czasem poskakać ze schodów i takie tam... kumpel skacze na duro i jeszcze się nie zepsuł.

Szukam amora używanego !

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...