GreatAnubis Napisano 9 Stycznia 2017 Napisano 9 Stycznia 2017 Cześć, od pewnego czasu kręcę na Kross Hexagon R4... ale większa o parę zębów korba i oponki Schwalbe Marathon nadal nie zrobiło z mojego MTB szosy. Zapragnąłem szybkości i większej wygody na dłuższych dystansach 70+, po których na obecnym rowerku po prostu bolą mnie plecy. Stąd pomysł na szosę. Budżet 4000-4500. Nieco poczytałem forum (to i inne ) i zostałem finalnie z dwoma modelami. Giant Contend 2 SL - 2017 - https://www.giant-bicycles.com/pl/contend-sl-2Scott Speedster 10 - 2017 (dostępny za 2-3 miesiące [ale to nie problem - chodzi o wybór]) - https://www.evanscycles.com/en-pl/scott-speedster-10-2017-road-bike-EV286209 Cena obu podobna - różnica 200 PLN. Niestety poza wyglądem nie jestem w stanie zbytnio ich ocenić. Jeden ma Tiagrę - drugi Shimano 105 (ponoć lepsza, ale tiagra też ponoć nie jest zła...). Byłbym wdzięczny za pomoc w wyborze. pozdrawiam
GreatAnubis Napisano 11 Stycznia 2017 Autor Napisano 11 Stycznia 2017 Wątek do zamknięcia.Wybrałem Scott'a. W międzyczasie pojawił się jeszcze Specialized - konkretnie TEN: https://www.specialized.com/us/en/bikes/road/allez/allez-dsw-sl-comp/106562 ale brak sensownych opinii jednak mnie odstraszył. Scott jako firma ma dobre opinie co do suportu oraz sam rower wg mnie (konkretnego laika ) wygrywa osprzętem.
LukaszBike Napisano 11 Stycznia 2017 Napisano 11 Stycznia 2017 Szybko poszło Z mojej strony rzucił bym jeszcze okiem na Gianta Defy 1 - sporo egzemplarzy zostało, można go dostać za około 4k PLN. Ewentualnie Canyon Endurance 6.0 - oba mają geometrię endurance.
GreatAnubis Napisano 11 Stycznia 2017 Autor Napisano 11 Stycznia 2017 Wiesz co... Canyon Endurace AL 6.0 BARDZO mi się podoba i chętnie bym go kupił. Ale... cena mi się nie podoba ( + przesyłka!) Scotta będę mial za 4600. Na Gianta Defy 1 jeszcze nie patrzyłem... ale w sklepie w moim mieście (Szczecin) go nie ma (albo, źle szukam), ale sprawdzę jeszcze po necie. Dzięki za info. A może.... znasz jakieś miejsca gdzie warto szukać? Konkretne sklepy?
maczet190399 Napisano 11 Stycznia 2017 Napisano 11 Stycznia 2017 Zdecydowanie Scott, albo defy 1. U Mnie w Gdańsku tego ostatniego mogłem go mieć za 3700 PLN. Może przemyśl jeszcze sprawę, dołuż kasy i zakup coś na ramie carbon. Np Giant Defy Advance 3 2016 chodzi w cenie 5300 PLN
GreatAnubis Napisano 11 Stycznia 2017 Autor Napisano 11 Stycznia 2017 WHOA... aż przeleciałem sklepy w necie i pustki widzę. Same nowości na półkach Gdzie widziałeś za 5,3? Tyle mogę dorzucić do carbonu. edit: ... ale ten giant to Tiagra i 10 biegów. Czyli wychodzi, że to raczej model rozwojowy na kolejne zakupy Scott na ten rok wrzucił 105tkę z 11 biegami - cena 4600 za taki rower kusi. @maczet190399mówisz o Defy 1 z 2015 czy 2016?https://www.giant-bicycles.com/pl/defy-1-2015https://www.giant-bicycles.com/pl/defy-1-2016 jedyne nowe znalazłem w tym sklepie (na allegro jest używka). Ale cenowo... to szału nie ma .
maczet190399 Napisano 11 Stycznia 2017 Napisano 11 Stycznia 2017 O tym carbonie mówiłem o Defy Adv 3 z 2016r. To nic nie ma 10 rzedów. Początek i koniec kasety masz ten sam. Mniejsze stopniowanie między poszczególnymi zębatkami do wytrzymania. Nowe manetki Tigra z 2016 r nawet współpracują z przerzutkami 105 (patrz komentarze pod artykułem http://portal.bikeworld.pl/artykul/testy_i_nowosci/testy_czesci/15166/test_shimano_tiagra_4700_jak_dziala?strona=4). Cena dokładnie 5500PLN podałem jakie mojemu bratu udało się uzyskać w sklepie stacjonarnym w Gdańsku (Giant Wrzeszcz). Pójdź do sklepu w Szczecinie gdzie sprzedają Gianty i spytaj się za ile mogą Ci załatwić Giant Adv 3 z 2016. Masz porównanie ile jesteś w stanie znegocjować. Z 2015r Adv 3 ma Tiagra już słabszą wiec nie warto się pchać w ten rocznik. W tym sklepie jest fajny http://sklepprosport.pl/rower-giant-tcr-advanced-2-2016-8378. Jak rozmawiałem z gościem, to mówił o cenie bliżej 5000 PLN Niewiem jak z rozmiarem dla Ciebie, ale dla mnie L był za duży przy 176 cm wzrostu
GreatAnubis Napisano 11 Stycznia 2017 Autor Napisano 11 Stycznia 2017 Ja mam 188 cm wzrostu. Wg ichnich tabelek, rama XL i widzę, że też mają jeszcze sztukę w takim rozmiarze. Napiszę zaraz maila do sklepu czy nie spuszczą jeszcze nieco. Chociaż... planowałem nie przekraczać 4.5k aby nie dojść do sytuacji "dorzuć nieco, to będziesz miał znacznie lepszy....". Wiecie o czym mówię . 4.6 za Scotta to tylko stówka - przeboleję. Powiedzmy te 900-1000 do full carbona, z ciężkim sercem ale odżałuję. Co carbon to carbon - wiadomo. Jechałem na takim przy okazji testów rowerów w zeszłym roku to już wiem co to znaczy . Polecę jutro do Giantowego sklepu zapytać o tego Advanced, Może coś z tego wyjdzie dziękuję za info
GreatAnubis Napisano 12 Stycznia 2017 Autor Napisano 12 Stycznia 2017 W jednym ze sklepów w Szczecinie (nieco dalej, więc napisałem maila) mają Defy 3 Advanced za 6699. ALE, napisali, że mogą dać rabat 15% - a więc obniżka o kwotę 1004.85. Zatem cena 5694.15. Scott Alu za 4600 vs Giant Full Carbon za 5700 ... 1100PLN różnicy - czy: - carbon- scotta vs giant - 105 vs Tiagra są tego warte jak na pierwszą szosę? Macie jakieś zdanie na ten temat? EDIT:Odpisali mi jeszcze z jednego sklepu. Defy A 3 za 5300 (nie na miejscu, ale do sprowadzenia). EDIT 2:TCR'a można mieć za 5700.
gocu Napisano 12 Stycznia 2017 Napisano 12 Stycznia 2017 Co rozumiesz przez stwierdzenie "full carbon"? "Co carbon to carbon - wiadomo." - a to to niby co? Co wiadomo?
GreatAnubis Napisano 12 Stycznia 2017 Autor Napisano 12 Stycznia 2017 @@gocu,Full Carbon - miałem na myśli, że Defy A 3 jest w ramie karbonowej. Fakt, źle się wyraziłem. A co do karbonu, to sprawdzasz mnie czy wiem co powoduje posiadanie karbonowej ramy czy co? Nie rozumiem.
maczet190399 Napisano 12 Stycznia 2017 Napisano 12 Stycznia 2017 Według mnie większy zysk z ramy carbon niż z 11 rzedow 105. Tiagra 2016 naprawdę chodzi dobrze. Bierz defy advanced 3
gocu Napisano 12 Stycznia 2017 Napisano 12 Stycznia 2017 @@gocu, Full Carbon - miałem na myśli, że Defy A 3 jest w ramie karbonowej. Fakt, źle się wyraziłem. A co do karbonu, to sprawdzasz mnie czy wiem co powoduje posiadanie karbonowej ramy czy co? Nie rozumiem. No i dalej nie wiem o co z tym "full carbon" chodzi )) Bo Defy czy TCR na pewno "full" karbonowe nie są - mają aluminiowe sterówki. A co do reszty - skoro twioerdzisz że "carbon to jest to" to ci nie będę nic gadał. Ja się presiadłem z TCR alu na TCR karbonowego i żałuję. Niepotrzebny dodatkowy wydatek.
GreatAnubis Napisano 12 Stycznia 2017 Autor Napisano 12 Stycznia 2017 Według wszelkich znaków Defy 3 Advanced z 2016: https://www.giant-bicycles.com/pl/defy-advanced-3-2016 ma: Rama Kompozyt węglowy - ADVANCED Widelec Kompozyt węglowy - ADVANCED, rura sterowa OverDrive 1⅛"~1¼" z karbonu a nie tylko sterówkę. Co do karbonu, to też biję się z myślami. Z jednej strony jazda karbonówką jednak była dla mnie przyjemna (fakt, to był rower za 14k, ale zawsze) i zauważalnie inna niż na alu. Żeby nie było, że alu to zło. Nie było źle, wręcz przeciwnie, nadal cieszyłem się jazdą. Dlaczego biję się z myślami. A tylko dlatego, że boję się, że łatwo go uszkodzić. Nie wiem na ile jest to prawda, ale z jednej strony straszą, że pęka, że trzeba uważać, że kamień uderzy, że upadnie, że... itd. A z drugiej strony, że no nie... tak strasznie to nie jest. Generalnie... jestem w kropce. Z jednej strony obniżka na karbon konkretna, a drugiej strony niepewność - problemy 21 wieku. Z jednej strony bym chciał karbonowy, ale z drugiej strony boję się, że jakiś głupi przypadek sprawi, że szybko przestanę się cieszyć i będę, krótko mówiąc, w ciemnej dupie. @@maczet190399, strasznie mnie kusisz a nie popsuję karbonu?
maczet190399 Napisano 12 Stycznia 2017 Napisano 12 Stycznia 2017 Ten defy na aluminiową sterówkę od widelca, który jest carbonowy. Z tego co mi wiadomo to rama carbonowa jest wytrzymalsza od aluminiowej :-). Jej kruchość to mit. Carbon zawsze można tez naprawić, a wgniotki na Alu już nie. Jeśli i tak planujesz w przyszłości wymienić rower to kup Alu, ale mając już Carbon to tak szybko nie będziesz chciał wymienić sprzętu. Jedynie elementy po zużyciu lub siodło itp. Alu też będzie ciężej sprzedać w przyszłości za rozsądną cenę.Bierz ramę carbon jak masz tyle kasy !!!
GreatAnubis Napisano 12 Stycznia 2017 Autor Napisano 12 Stycznia 2017 OKej. Już napisałem maila do sklepu, że biorę. Rower planuję na min 5 lat. Nie zamierzam go sprzedawać, ani zmieniać. Na dojazdy do pracy mam MTB. Szosę chcę aby "walić setki", zatem ma się nie popsuć i być wygodna i to jest mój priorytet. Serdeczne dziękuję za pomoc.
LukaszBike Napisano 13 Stycznia 2017 Napisano 13 Stycznia 2017 OKej. Już napisałem maila do sklepu, że biorę Hej. Na co się zdecydowałeś? Na ten Defy Advanced 2?
GreatAnubis Napisano 13 Stycznia 2017 Autor Napisano 13 Stycznia 2017 Nie Defy Adv 2 ale Defy Adv 3. Tak. Na ten model. Jutro muszę pojechać wypłacić zaliczkę i za 7 dni będzie u mnie w domu
LukaszBike Napisano 13 Stycznia 2017 Napisano 13 Stycznia 2017 Na zdjęciach wygląda świetnie. Mam nadzieję, że dostałeś dobrą cenę. Z pewnością będziesz zadowolony, mój Giant od końca grudnia czeka na poprawę pogody, nie mogę się doczekać aż się gdzieś wybiorę. Gratulacje nowego sprzętu!
GreatAnubis Napisano 13 Stycznia 2017 Autor Napisano 13 Stycznia 2017 Dostałem srogą obniżkę, zapłacę za niego 5300
LukaszBike Napisano 14 Stycznia 2017 Napisano 14 Stycznia 2017 Dobra cena. Wierzę, że będziesz zadowolony. Koniecznie wrzuć zdjęcia i jeśli masz możliwość to wagę. Dzięki
maczet190399 Napisano 14 Stycznia 2017 Napisano 14 Stycznia 2017 I nikt nie pobije ceny 5500 PLN, jaką dostałem za Defy Advanced 2 z 2015r kupiony w 2016r :-P
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.