Skocz do zawartości

[ Nowy napęd ] 3x7 - Korba, kaseta, łancuch

pazdziochhh

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Zmiana przedniej przerzutki rozwiazala by sprawę, aby założyć korby z mniejszymi blatami i innym systemem? Manetka EF29 obsłuży?

Wysłane z Galaxy S4-i9505 / CM14.1

Napisano

To w takim przypadku jaka przednia przerzutka obsluzy 48x36x26? jak bym przeszedł na system octalink z hollowtech , bez problemu przeprowadze regulacje calego napedu ? włącznie z wszystkimi teoretycznie kombinacjami jakie miał bym zrobic, czyli łańcuch od 9s  do kasety 7s i wymiane korby oraz przerzutki nie dedykowanej do mojego roweru ? sorry za tak dużą ilosc pytan, ale musze miec pewnosc. Wydam prawie 50% wartosci roweru na czesci, wiec musi byc wszystko przemyslane :)

Napisano

Wydam prawie 50% wartosci roweru na czesci, wiec musi byc wszystko przemyslane :)

To raczej mija się z celem pchanie octalinka , wymianę przerzutki itp. (tylko uszczuplisz portfel a spektakularnych korzyści nie osiągniesz). Wymień co konieczne (pasujące do tego co masz) i śmigaj dalej .

Napisano

Różnica miedzy korbą z suportem octalink a kwadratem to raptem 40 zł dodając do tego przednią zmieniarkę mamy 75-85 zł.

Parę złotych można zaoszczędzić na kasecie np:CS-HG41 i łańcuchu 8rz.

Napisano

Dzięki za wszystkie informacje  jakie od was uzyskałem, wybrałem takie o to zestawienie, czesci jakie chce kupic. W zestawieniu dodałem też bacik bo mój sie zagubił :) Myśle ze nie bede załował, kasete wybrałem tańsza niz planowałem, zobaczymy jak sie bedzie sprawowała, najwyzej ją wymienie na hc 50 w przyszłym sezonie, łancuch też  tanszy shimano 9 rzedowy hg 93, planowałem kmc x9.

Planowałem wydac lekko ponad 300 pln, prawie mi sie to udało, dodatkowy koszt jaki mi doszedł to przedni v-brake, klocki oraz bacik, tak bym miał wiekszy fundusz na czesci :) oto  całe zestawienie w pliku jpg.

Co o tej konfiguracji myslicie ?

a tutaj zestawienie ze strony centrumrowerowe.pl są tansze kółeczka ale na to konto juz drozsza kaseta hg-50, tylko bez bacika bo nie mają na stanie w sklepie :) to zestawienie 335 pln. Nie które ceny roznią sie miedzy strona a aukcjami na allegro,  która opcje wybrac pierwszą czy drugą ?

Mógłbym jeszcze zaoszczędzić na nie nierozbielanej korbie 30 pln, ale chyba nie warto...

post-185087-0-36224500-1483997463_thumb.jpg

post-185087-0-04080400-1484000307_thumb.jpg

Napisano

Własnie parę dni temu jeszcze był Kmc x9 a teraz już go nie widać w sklepie

A wiec tak, kupiłem z lepszą korbą, tzn odkrecane blaty, i lepszą kasetą plus z łancuchem kmc x9.

Wszystko kupiłem jednak na stronie bikestacja.pl

Napisano

Odnośnie łańcucha - kmc x8.99 (silver) polecę. Trwałość na poziomie campy dziewiątkowej. W pełni niklowany. Wykonany precyzyjniej niż x10.

Autor zadowolony z obecnego napędu, nie narzeka na uginającą się korbę, dała radę razem z suportem 10 lat... nierealne na współczesnych komponentach. Ciekawe czy suport się bezproblemowo wykręci.

Swoją drogą osobiście popieram podejscie - jestem zadowolony nie "ulepszam" na siłę. Obwiesić ramę świecidełkami za kilka tyśków nie problem tylko rzeczywista wartość dodana często żadna.

Napisano

Ja zamówiłem x9. 93

suport wykrecalem w wakacje, aby sprawdzić jego stan, trochę siły i poszło bezproblemowo, jak składałem posmarowalem gwinty smarem miedziowym, abym na przyszłość się nie silowac :). Co do uginiania się korby to fakt, jak się stanie na pedalach i da gazu :) to czuć jak chodzi, ważę lekko ponad 100kg i wytrzymalo. Co do swiecidelek, to mam super lampkę Led na tył za 5 dolarów z aliexpress, naprawdę jestem mega zadowolony, widac z bardzo bardzo daleka, ładowanie na USB 7h świecenia na trybie flash.

Planuje docelowo zrobić turystyka. Muszę dobrać jakiś bagażnik pod sakwy, wybrać sakwe oraz pełne błotniki. Te muszę w pierwszej kolejności nabyć, ktoś. Coś poleci?

Napisano

Popatrzę, ale z zakupem poczekam do wiosny, muszę znów o wszystkim poczytać :) przeanalizować u wybrać. Najważniejszy teraz temat to błotniki :)

Jakim momentem dokrecac suport? Będę miał klucz dynanometryczny więc można go wykorzystać, chyba że moment nie znaczenia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...