Celir Napisano 7 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 Witam. Po tym jak mój Unibike z 2009 roku dokonał żywota i nie ma sensu go naprawiać postanowiłem złożyć nowy rower. O ile jestem zdecydowany w kwestii napędu(2x10 deore/manetki xt), o tyle nie mam zielonego pojęcia jaką ramę mam wybrać. Rowerem śmigam główni do pracy i w czasie wolnym. Mam o tyle fajnie że większość trasy to park z licznymi zjazdami i podjazdami. W czasie wolnym jeżdze po lasach okalających 3-miasto. Prosze doświadczonych użytkowników o podsunięcie jakichś pomysłów co do ramy pasującej do mego profilu użytkowania. Dziękuje za pomoc i udział w dyskusji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tatanka Napisano 7 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 Z opisu Twoich wymagań wyłania się obraz crossa.Zgadza się?Jakieś części już są,czy wszystko od podstaw? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Celir Napisano 7 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 Wszystko od podstaw konkretne podzespoły zaczne dobierać po tym jak będe miał ramę. Zapewne wybiorę 2x10 Deore jako że grupa ta jest cenowo przystępna i wystarczy na moje rajdy, jedynie wyjątkiem manetki XT. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
c1ach Napisano 7 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 Lasy okalające Trójmiasto to raczej nie cross. Rower XC powinien się spisać. Jaka rama konkretnie - bez budżetu ciężko dywagować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tatanka Napisano 7 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 Zdajesz sobie sprawę,że składanie roweru od podstaw wyjdzie Cię drożej niż kupno gotowego?W obecnej chwili jest najlepszy czas na kupno roweru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Celir Napisano 7 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 Zakładając że rama koła i amortyzator z całą kierownicą wyniesie mnie 1,5k to zmieszczę sie w 3k zł. Za taką cenę chyba ciężko o rower 2x10 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tatanka Napisano 7 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 Tak na szybko http://allegro.pl/focus-whistler-pro-xt-2x10-29-er-rs-xc30-rozm-l-i6665130070.html Nadal nie wiemy jaki to ma być rower Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Celir Napisano 7 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 Rower typu XC ten który podałeś ma praktycznie taką samą specyfikacje jak ten który chcę złożyć. Może rzeczywiście nie ma sensu bawić sie w kupno części tylko gotowy rower Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tatanka Napisano 7 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 Składanie roweru ma dwie zalety.Pierwsza jest taka,że składasz rower taki jaki Ci pasuje.Coś jak szycie ubrania na miarę.Druga jest taka,że jest kupę frajdy przy składaniu.Patrzenie jak ze sterty części powstaje rower. Przynajmniej ja tak mam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Celir Napisano 7 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 Dokładnie co do kosztów to zawsze można kupić niektóre części używane co obniża koszt a i nie trzeba na raz wydawać całej wypłaty. To jak podsunie ktoś rame pasującą do XC której koszt zmieści się w 600-700 zł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tatanka Napisano 7 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 Jaki rozmiar potrzebujesz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 7 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 Zakładając że rama koła i amortyzator z całą kierownicą wyniesie mnie 1,5k to zmieszczę sie w 3k zł. Za taką cenę chyba ciężko o rower 2x10 Za 1,5k będziesz miał atrapę amortyzatora tak jak jest w tym Focusie. O ile w ogóle będziesz miał bo za taką kwotę dostaniesz ramę i koła. Pospolita do bólu rama Accenta Peak to koszt 9 stów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Celir Napisano 7 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 Jaki rozmiar potrzebujesz? mam 178cm wzrostu tak że pewnie L Za 1,5k będziesz miał atrapę amortyzatora tak jak jest w tym Focusie. O ile w ogóle będziesz miał bo za taką kwotę dostaniesz ramę i koła. Pospolita do bólu rama Accenta Peak to koszt 9 stów. http://allegro.pl/rama-accent-peak-29-bialo-niebieska-19-14-i6666390458.html O tej mówisz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tatanka Napisano 7 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 Rozmiar M http://allegro.pl/rama-accent-peak-29-cali-r-m-i6665443546.html#thumb/6 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Celir Napisano 7 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 Co do amortyzatora to myślę o którymś Suntour XCR Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tatanka Napisano 7 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 Zaraz się dowiesz że to nie amortyzator,tylko uginacz Jeśli chcesz złożyć rower za 3000 na takich podzespołach,to daj spokój.Bierz gotowca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Celir Napisano 7 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 Śmigałem troche na nim i byłem całkiem zadowolony. Nie jestem profesjonalnym zawodnikiem i nie bardzo potrzebuje super czułego amorka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tatanka Napisano 7 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 No to ramę i amor już masz.Teraz koła http://allegro.pl/kpl-28-29-lozyska-tarcza-fw-disc-novatec-2-kolory-i6667542156.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Celir Napisano 7 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 Całość około 1,6k co w sumie daje mi 3k na nowych częściach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tatanka Napisano 7 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 Rama ok.600 amor 300 koła 400 Razem 1300 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Celir Napisano 7 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 Tak to tego trzeba doliczyć kierownice stery pedały itp to w sumie da kwotę około 300-400zł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
c1ach Napisano 7 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 (edytowane) Za 2799-3000 kupisz Rometa Mustanga 1 z Raidonem: http://allegro.pl/rower-29-19-romet-mustang-1-0-wwa-mtb-2016r-i6345808210.html To co masz możesz podmienić, a nowe z demontażu sprzedasz. Edytowane 7 Stycznia 2017 przez c1ach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gtb Napisano 7 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 To może zacznij na odwrót - tu masz przyzwoity rower za 3k (akurat Unibike Flite) https://www.expertbike.pl/unibike-flite-29-czarnoniebieski-2016-p-886.html , policz wszystkie części tak jak jest w specyfikacji (ramę zastąp Peak'iem , wybrane elementy używkami) , zobacz co ci wyjdzie (wątpie czy na tym samym poziomie) i miej świadomość , że nie będziesz miał gwarancji na całość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Celir Napisano 7 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 Macie racja tyle że dla mnie istotne są 2 kwestie: 1 to nie stać mnie na wydanie jednorazowo 3k na rower 2 nie wiem czy jest sens kupić rower żeby go potem przerabiać czy nie lepiej złożyć wedle własnych preferencji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 7 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 Nie neguje idei składania ale takie opieranie się na chybił trafił w propozycjach jak te koła jest przynajmniej dla mnie nie do zaakceptowania. To jest dobre jak coś się stało u kogoś z kołami i musi się czymś ratować. Jesteś ze sporego miasta i wypadało by zapoznać się z ofertą jakiegoś porządnego serwisu. Chociażby w temacie poskładania dla siebie kół. Już pomijam taką kwestie jak zakup czegoś używanego gdzie będziesz to miał w ręce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi