Skocz do zawartości

Napęd 1x10

PrawieKolarz

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, złożyłem sobię liste częsci do napędu 1x10,

ŁAŃCUCH: SHIMANO CN HG54 DEORE

MANETKA: DEORE SL M610

KASETA: CS HG50-10 DEORE 11-36

PRZERZUTKA: SHIMANO ZEE RD-M640 SS FR

Narrow wide: Bandless alu 34t

Mam kilka pytań.

- o ile będę musiał skrócić łańcuch?

- zee bedzie dobrze dzialac z ta manetka? 

- ile mniej więcej km wytrzyma mi łancuch w takim napędzie?

Cena wyszła mi 466zł + narrow wide 130zł

Napisano

Jeżeli jeszcze nie kupiłeś części to zmień łańcuch na np. KMC. Będzie trwalszy, oszczędzi na dłużej kasetę i lepiej współpracuje z zębatkami Narrow Wide. 

Długość łańcucha sprawdzisz dopiero po założeniu go na zamontowaną zębatkę i kasetę. To najpewniejsza metoda. Wzory czasem nie działają...U mnie tak było.

Napisano

Czemu zee?

Zee ponieważ:

- i tak wybieram kasete 11-36

- cena jest zachęcająca w porownaniu do jakości

- szukam czegoś co nie padnie po jednym wyjezdzie w góry.

Napisano

M615+ kaseta 11-42 to beznadziejny pomysł.

Pierwotny plan zmodyfikuj tylko o zmianę przerzutki z ZEE na RD-M7000 SLX 11sp.

Przy ZEE w przyszłości jakbyś chciał zmiana na 11-42 może być problematyczna. Poza tym będzie działać lepiej niż ZEE ze względu na konstrukcję, po pierwsze kółka będą bliżej kasety, a po drugie ona ma bardziej płaski pantograf i na wertepach nie będzie sama zmieniać biegów tzw ghost shifting

Napisano

Wszystkie podjazdy robie 3 biegu z tylu (tak wyregulowane, nie dotykam bo się rozleci) czyli min ratio wychodzi 1.02, z napedem 1x10 na kasecie 11-36 min ratio wychodzi 1.03 więc wieksza kaseta nie ma sensu :)

Napisano
10.93 będzie lepszy. Właśnie ten model mam i działa świetnie z NW i kasetą Sunrace'a 11-40.

A 10.73 działa inaczej? Zgadujesz? Lepszy pod jakim względem, że co drugą blaszkę ma niklowaną i się świeci? To są dokładnie te same łańcuchy, a różnica sprowadza się tylko do tych niektórych blaszek niklowanych, nie ma co przepłacać za to samo. I nie wciskajmy kitu o rdzewieniu, blaszki nieniklowane zachowają się identycznie w obu łańcuchach, a o ten trzeba tylko dbać.

Kaseta Sourance 11-42 Przerzutka deore m615 gs Manetka bez zmian (m615) Łancuch: KMC X10.93  Wychodzi 600zł + narrow wide... Trochę sporo :/

Jak już wychodzi sporo, a co gorsza każda nowa kaseta będzie cię kosztowała kolejne 200/250zł gdzie tymczasem 11-36 Deore to ok. 90/100zł. Jeśli zakres 11-36 by ci wystarczył, to nie ma się co pchać w 11-40/42. Tym niemniej przerzutkę pozwalającą na instalację kaset 11-40 warto wybrać, choćby na przyszłość.

Napisano

Całkiem możliwe, że masz rację. 

Teraz już możesz zacząć oddychać spokojnie.

A moja opinia ...jest po protu moja + wnioski z pierwszych stron tego tematu. Ot, i tyle.

Pozdrawiam.

Napisano

Co do rdzy, to o to się nie boje :)

Tylko jest pytanie czy przerzutka ta slx nowa nie będzie się rozlegulowywac, bo jak mi sie przestawi tak jak ta co teraz mam to bedzie problem na asfalcie ruszyc pod gore

Napisano

Coś tam wspominałeś o górach i co by się tylna zmieniarka nie rozleciała. Na góry nie kupuj żadnej SLX'a tylko już XT. Jest dużo solidniejsza, mocniejsza na takie warunki.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...