critex Napisano 6 Stycznia 2017 Napisano 6 Stycznia 2017 Witam Poszukuję roweru przełajowego ewentualnie jakiś gravel. Najlepiej jak bym się zmieścił w 3000 zł ale w ostateczności jestem w stanie wydać 3500. Na tą chwilę znalazłem coś takiego: - Accent CX One - Merida CycloCross 300 - do kupienia w lokalnym sklepie za 3550 ale pewnie dało by się jeszcze trochę utargować - Fuji Tread 1.7 - GT Grande Najbardziej by mi pasował chyba Accent albo Merida. Accent jest tańszy i ma całkiem przyzwoity osprzęt. Merida sporo droższa ale w porównaniu do Accenta ma oczko wyższy osprzęt, dodatkowe klamki hamulców, stożkową główkę i hamulce tarczowe (nie jestem pewny czy jest to wada czy zaleta) ale czy warto za to dopłacać 800 zł? Pozostałe dwa w porównaniu do Accenta maja zdecydowanie słabszy osprzęt ale karbonowe widelce, stożkowe główki i również tarcze mechaniczne. Co o tym myślicie? A może jakieś inne propozycje?
Alsew Napisano 7 Stycznia 2017 Napisano 7 Stycznia 2017 Ten GT ma zajefajną ramę Do tego widelec karbonowy i tarcze ... w tej cenie coś pięknego!!! Tylko ten napęd typowo szosowy... Chociaż dla ciebie jak szukasz czegoś z pogranicza przełaj/gravel to też może być zaleta! Typowo w teren może brakować trochę lżejszych biegów... Ciekawe jak tam z miejscem na oponę, bo w standardzie jest laczek 30mm. W każdym razie gdybym miał wolne 2,4 klocka to już by wisiał na ścianie
critex Napisano 7 Stycznia 2017 Autor Napisano 7 Stycznia 2017 Ten GT ma zajefajną ramę Do tego widelec karbonowy i tarcze ... w tej cenie coś pięknego!!! Tylko ten napęd typowo szosowy... Chociaż dla ciebie jak szukasz czegoś z pogranicza przełaj/gravel to też może być zaleta! Typowo w teren może brakować trochę lżejszych biegów... Ciekawe jak tam z miejscem na oponę, bo w standardzie jest laczek 30mm. W każdym razie gdybym miał wolne 2,4 klocka to już by wisiał na ścianie Fajna w jakim sensie? Fajnie wygląda czy chodzi bardziej o geometrię itp?
Alsew Napisano 7 Stycznia 2017 Napisano 7 Stycznia 2017 Fajna w takim sensie że ma niebagatelny kształt i jakość wykonania jest dużo wyższym poziomie niż np Accent... Do tego widelec karbonowy też jest ogromnym plusem w przypadku takiego roweru! Co do geometrii to w porównaniu do Accenta będzie to rower na pewno dużo bardziej wygodny (wyższa główka ramy) i porównywalnie zrywny , bo ma krótszy tylny widelec.No i Accent ma Vkii oraz alu widelec, na którym można nabawić się 'trzęsawicy'... .Porównując te dwa rowery to Accent jest typowym pociskiem na wyścigi, a Gt jest bardziej takim gravelem ze sportowym zacięciem. Merida nie oferuje tu niczego ciekawego, za wyjątkiem lepszych przerzutek i napisu na ramie. Fuji też fajny, z tym że kasetę ma zestopniowaną bardziej jak 'mtb'... Zależy na czym Ci zależy... Reasumując kupując GT za 2400 zostaje ci 1100 z budżetu, za które możesz od razu zrobić solidny upgrade maszyny na starcie, sprzedając dodatkowo ściągnięte z niej części jako nowe...
critex Napisano 8 Stycznia 2017 Autor Napisano 8 Stycznia 2017 Gt jest bardziej takim gravelem ze sportowym zacięciem Właśnie o taki rower mi chodzi. Bardziej zależy mi na wygodzie. W zawodach będę startował co najwyżej 2-3 razy w roku. Będzie za to sporo wycieczek do 150 km. Jak przedstawiają się geometrie pozostałych rowerów jeżeli chodzi o wygodę? Słabo się w tym orientuję, ale z tego co zauważyłem Fuji ma chyba zbliżoną geometrię do GT czyli raczej wygodną. Accent tak jak napisałeś sprzęt do ścigania, ma też strasznie krótką górną rurę w porównaniu do pozostałych rowerów. Za to na Meridzie będę chyba najbardziej wyciągnięty. Geometrie: Accent Merida GT Fuji Chyba będę miał problem z doborem rozmiaru. Przy wzroście 176,5 cm mam stosunkowo krótkie nogi 79 cm przekroku. Nie wiem czy ten GT 53 cm nie byłby za mały a 56 cm minimalnie za duży.
Michulo Napisano 8 Stycznia 2017 Napisano 8 Stycznia 2017 Jeśli 56 może być za duży,to 53 nie powinien być za mały.3 cm nie zrobi takiej różnicy.No chyba że 56 byłby dobry,a kupisz 53.
critex Napisano 8 Stycznia 2017 Autor Napisano 8 Stycznia 2017 Jeśli 56 może być za duży,to 53 nie powinien być za mały.3 cm nie zrobi takiej różnicy.No chyba że 56 byłby dobry,a kupisz 53. Na stronie http://www.competitivecyclist.com/Store/catalog/fitCalculatorBike.jsp#measures wychodzą mi takie wyniki: Top tube length 56.4 - 56.8 cm seat tube range CC 52.4 - 52.8 cm seat tube range CT 53.9 - 54.4 cm stem length 10.1 - 10.7 cm BB saddle position 71 - 73 cm saddle handlebar 54.9 - 55.5 cm saddle setback 4.4 - 4.8 cm seatpost type not setback Tylko, że to dla roweru szosowego a nie przełaja/gravela i mam mętlik w głowie. Powinienem chyba zwracać uwagę bardziej na długość górnej rury, czy górnej i podsiodłowej? Fuji i GT mają mniej więcej tej samej długości rury górne i podsiodłowe. GT w rozmiarze 53 ma górną rurę 535mm i takiej samej długości rurę podsiodłową. Fuji w rozmiarze 54 górna rura 545 a podsiodłowa 540. Merida rozmiar 54 - 555 górna, 540 podsiodłowa. Według kalkulatora wychodzi, że podsiodłowa powinna mieć 54cm a górna około 56,5.
Alsew Napisano 8 Stycznia 2017 Napisano 8 Stycznia 2017 W rowerze najważniejsza jest efektywna długość rury górnej, chociaż w pewnym zakresie można tą długość korygować poprzez dobór odpowiedniej długości mostka. Rura podsiodłowa to w zasadzie tylko wyznacznik tego jaka jest 'wysoka' rama i jaki ma przekrok. Czyli jeśli masz krótkie nogi to lepiej mieć nieco krótszą podsiodłówkę i większy prześwit na cochones... Co do szczegółów geo to opieranie się tylko na kalkulatorze nic nie wnosi bo one nie uwzględniają preferencji osobistych, czyli najlepiej byłoby przetestować choćby jeden z w/w modeli żeby mieć jakiś punkt odniesienia.
critex Napisano 8 Stycznia 2017 Autor Napisano 8 Stycznia 2017 najlepiej byłoby przetestować choćby jeden z w/w modeli żeby mieć jakiś punkt odniesienia Z tym będzie problem. W Białymstoku odwiedziłem/obdzwoniłem wszystkie sklepy i niestety nie ma do przymierzenia ani wymienionych rowerów, ani żadnych innych gravelów/przełajówek w moim budżecie. Wszystko na zamówienie. Mogę się przymierzyć do szosówki ale to jednak trochę inna geometria. Jak by w sklepie który wymieniłem dostępny był GT w rozmiarze M to pojechał bym samochodem i na pewno któryś kupił. Jest tylko XS, S i L. M od L jednak sporo się różni.
Alsew Napisano 8 Stycznia 2017 Napisano 8 Stycznia 2017 Przy wzroście 176,5 cm mam stosunkowo krótkie nogi 79 cm przekroku. Jest tylko XS, S i L. S ma 53 cm i wydaje mi się że przy takim przekroku będzie optymalna... pytanie czy nie za krótka , ale to już musiałbyś sprawdzić na przymiarce...
critex Napisano 10 Stycznia 2017 Autor Napisano 10 Stycznia 2017 Ponieważ w sklepie dostałem dodatkowy rabat to wybór padł na Meridę. Teraz tylko pytanie o rozmiar. SM czy ML? Wydaje mi się, że na dłuższe wyprawy wygodniejszy będzie ML - 54 cm (efektywny rozmiar górnej rury 555 mm) Geometria ramy.
critex Napisano 14 Stycznia 2017 Autor Napisano 14 Stycznia 2017 Tak jak pisałem padło na Meridę. Oto moje cacuszko Długo się zastanawiałem, liczyłem, sprawdzałem i porównywałem ale ostatecznie wybrałem rozmiar 54. Czy słusznie okaże się jak trochę pojeżdżę. Jak widać rura podsiodłowa mogła by być trochę krótsza, ale długość górnej rury wydaje mi się, że jest ok (555 mm). Niestety przy proporcjach mojego ciała trzeba iść na kompromisy. Dzięki wszystkim za pomoc.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.