dominik11026 Napisano 6 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2017 Witam czy ten model shimano będzie lepszy od Avid juicy 3 ? Aktualnie mam juicy 3 lecz już swoje przeszły i zaczynają odmawiać posłuszeństwa. Znalazłem na grawitacyjnym nowe M396 ale nie jestem pewny czy opłaca się w nie pchać jak np będą miały mniejszą siłę hamowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gtb Napisano 6 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2017 M396 to podstawowy budżetowy hebel , nie grzeszy ani skutecznością ani bezawaryjnością. Jedyny plus dla tego modelu to bezproblemowy dostęp części zamiennych (klamek , zacisków). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pokerman9 Napisano 6 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2017 kolega ma te heble,jeździł kilka razy w zimie w 2016r mówił ,że skuteczności nie zmieniły przy temp.ok-7*c ale klamka zupełnie inaczej chodziła. ogólnie sobie chwali,zrobił na nich ok 5,5kkm w różnych warunkach pogodowych [...]Znalazłem na grawitacyjnym nowe M396 ale nie jestem pewny czy opłaca się w nie pchać jak np będą miały mniejszą siłę hamowania. jaka jest Twoja waga? On warzy ok80kg i jest Ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 6 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2017 Hamują i przynajmniej w moim przypadku, nie sprawiają problemów. Raz na rok przelanie olejem i można jeździć dalej. Ale ja na Twoim miejscu dozbierałbym kasę i kupił coś z wyższej półki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pokerman9 Napisano 6 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2017 (edytowane) jeśli masz jak dołożyć ok 200zł to proponuje M615 : https://www.centrumrowerowe.pl/czesci/hamulce-rowerowe/hamulce-tarczowe-hydrauliczne/p,hamulec-tarczowy-deore-br-m615-czarny-shimano,244094.html wg. opinie bdb heble również miałem je kupić przy zmianie z mechaników ale zmieniłem rower Edytowane 6 Stycznia 2017 przez pokerman9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 6 Stycznia 2017 Mod Team Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2017 warzy Piwo się warzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pokerman9 Napisano 6 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2017 Up taka literówka thx za czujność Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
c1ach Napisano 6 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2017 Dostałem te heble (396) z nowym rowerem. Na przód kup coś mocniejszego. Jeszcze w góry nie wjechałem i już czuję, że front nie hamuje. Zresztą, podmieniłem je na stare Deorki które są mocniejsze. skom25 - raz na rok to duża częstotliwość, ja hydraulików Shimano nie ruszam dopóki działają bezproblemowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dominik11026 Napisano 6 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2017 Razem z rowerem ważę około 85 kg a tarcze jaką mam z przodu to 203 mm a na tyle 180 mm . To chyba dadzą rade zahamować na stopa ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
phoe Napisano 6 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2017 (edytowane) Wg mnie nie ma prawie różnicy w działaniu pomiędzy 395/396, a M615, jak już kupować coś pewnego od Shimano to od razu 675/785, czy M7000/M8000.Wiem co mówię bo miałem 395 i 615. Na + w M615 vs 395/396 to chyba tylko lepsza klamka, sam hebel jest słaby jak chodzi o siłe hamowania tak samo jak 395/396. Edytowane 6 Stycznia 2017 przez phoe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
c1ach Napisano 6 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2017 Słowem sprostowania, moja uwaga nie dotyczyła oczywiście M615, lecz starszego modelu M596 To inna klamka, inny zacisk, o wiele twardszy przewód. Te z 396 mają w sobie jakąś nitkę, nie wiem po co. Są strasznie miękkie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chleje24na7 Napisano 7 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 Wg mnie nie ma prawie różnicy w działaniu pomiędzy 395/396, a M615, jak już kupować coś pewnego od Shimano to od razu 675/785, czy M7000/M8000. Wiem co mówię bo miałem 395 i 615. Na + w M615 vs 395/396 to chyba tylko lepsza klamka, sam hebel jest słaby jak chodzi o siłe hamowania tak samo jak 395/396. Nie zagalopowałeś się? Kolega mówi o najtańszym heblu, a ty mu z XT wyjeżdżasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
phoe Napisano 7 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 Chodziło mi o fakt, że jak już od Shimano coś wyżej kupować niż 396, to trzeba od razu 675 żeby to miało sens. A 396 jak na cena/to co sobą reprezentują nie są złe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 7 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 (edytowane) skom25 - raz na rok to duża częstotliwość, ja hydraulików Shimano nie ruszam dopóki działają bezproblemowo Profilaktyka Olej aktualnie jest tak tani że szkoda nie przelać hamulców raz na rok przy full serwisie Nie wiem jak z siłą hamowania ( podobno nie ma dużej różnicy tak jak kolega pisze), ale w Deore klamki są dużo wygodniejsze i można lepiej ustawić Te 396 na płaskim dają radę, jeszcze nie zdarzyło mi się żebym odczuł brak siły hamowania. Natomiast przy jakiś większych zjazdach ( mieszkam w Mazowieckim więc weźcie z przymrużeniem oka słowo "większych") troszkę czuć brak siły. Edytowane 7 Stycznia 2017 przez skom25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lynx79 Napisano 7 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 (edytowane) Miałem okazję zobaczyć jak hamują 395. Sama kultura pracy nieco przypomina m615 mojej żony. Do moich m8000 im daleko. Jednak bez problemu wystarczą do spokojnej jazdy. Pozostaje kwestia jakości wykonania, a tym samym bezawaryjności. Kup a jak się kiedyś posypią to bez żalu kupisz nowe. Znajomy ma swoje 395 już 2 lata i nic się z nimi nie dzieje. Nawet płynu nie wymienił. Generalnie tylko jeździ. I to nie mało. Edytowane 7 Stycznia 2017 przez lynx79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chleje24na7 Napisano 7 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 (edytowane) M615 są świetne bliżej im do m675 niż do m396. Tyle że na start są beznadziejne klocki, dlatego takie stare. Porówywanie ich do M396 jest śmieszne, to jakbyście mówili że XT i ZEE to jest to samo. Edytowane 7 Stycznia 2017 przez Chleje24na7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lynx79 Napisano 7 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 Może, ja klocków nie zmieniałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 7 Stycznia 2017 Mod Team Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 (edytowane) thx za czujność to nie czujność tylko alergia. A w temacie: w epoce znacznego spadku jakości sprzętu nie ma gwarancji, że np slx-y nie będą bardziej zawodne od słabych z założenia 396. Edytowane 7 Stycznia 2017 przez michuuu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
phoe Napisano 7 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 (edytowane) M615 są świetne bliżej im do m675 niż do m396. Tyle że na start są beznadziejne klocki, dlatego takie stare. Porówywanie ich do M396 jest śmieszne, to jakbyście mówili że XT i ZEE to jest to samo. Jak pisałem, miałem wcześniej M395, potem M615 i poza inną klamka różnic brak, w obu M615 tłoczki nie pracowały równo(tak samo u kumpla było co też te ścierwa sprzedał w pi~), te hample to ścierwo jakich mało, siła hamowania nawet na metalikach przeciętna, teraz na M785 mam te same klocki co miałem w M615 i jest sporo wyższa siła hamowania, do tego tłoczki pracują równo! W gwoli ścisłości M675 i M785 to ten zam zacisk, różnią się klamką. A M785 można było swego czasu dostać za 499zł(tyle ja za moje dałem - nowe na allegro), czyli tylko 100zł drożej niż M615. Edytowane 7 Stycznia 2017 przez phoe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dominik11026 Napisano 7 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 A jakie byście polecali używane hamulce (komplet) do około 300 zł ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 7 Stycznia 2017 Mod Team Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 Stare deorki 596 jak jeszcze są w obrocie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
felt100 Napisano 7 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 Sorki, że podpinam się pod temat, ale szkoda pisać nowego. Na ile można wycenić zdjęty z roweru zestaw (klamki, przewody, zaciski) 395 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gtb Napisano 7 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 Jeśli nowe to 180-200zł (komplet nówek z gwarancją dostaniesz za jakieś 240zł ,a najniższy modem M315 już za 180zł). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
felt100 Napisano 7 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 Niestety używane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gtb Napisano 7 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 No to cena niestety w dół - może 150zł (o ile nie zapowietrzone i z klockami które dadzą jeszcze pojeździć). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi