Robson1989 Napisano 6 Stycznia 2017 Napisano 6 Stycznia 2017 Witam, poszukuje używanego roweru szosowego jak w temacie do jazdy po górach, po asfalcie. Dla os 189cm wzrostu 85kg wagi. Najlepiej z województw Małopolska Śląsk Podkarpackie Świętokrzyskie ale inne też wchodzą w grę. Rower przeznaczony będzie na zawody triathlonowe i kolarskie. Dużo jeżdżę ale kompletnie nie znam się na sprzęcie dlatego bardzo proszę o porady.
gocu Napisano 6 Stycznia 2017 Napisano 6 Stycznia 2017 Piszesz o rowerze do jazdy po górach, a niżej - o rowerze do jazdy triathlonowej... rowery szosowe projektowane do takich celów różnią się znacznie. Tak z grubsza: w góry - mniej ważna aerodynamika, ważniejsza niska masa, szczególnie kół. Do triathlonu - na odwrót, aerodynamika ważniejsza; czyli lemondka+odpowiednie profile ramy+wyższy stożek obręczy. Nie mówiąc już o różnicach w geometrii takich rowerów. Ale to tylko ciekawostka, bo dla ludzi nie walczących o sekundy ma mecie (czyli pewnie 99% użytkowników tego forum - choć wielu usilnie stara się sprawiać wrażenie że odczuwają zmianę masy kół o 200g albo czują różnice 1 stopnia nachylenia główki sterowej) to naprawdę nie ma znaczenia. Kup po prostu szosówkę w odpowiednim rozmiarze - to najważniejsze! - i najdroższą na jaką cię stać. Nie napisałeś nawet ile chcesz wydać...
Robson1989 Napisano 6 Stycznia 2017 Autor Napisano 6 Stycznia 2017 Będę startował w triathlonach górskich więc odpowiedni będzie rower szosowy, od biedy na szosowym też da się wystartowac w zawodach typowo TRI. Wracając do tematu ktoś coś mi poleci?
GTZaskar1991 Napisano 6 Stycznia 2017 Napisano 6 Stycznia 2017 http://allegro.pl/szosa-areo-fuji-transonic-2-3-ultegra-wyprzedaz-i6669536070.html - to jest szosówka, która bierze pod uwagę starty w triatlonie. p.s. 1 stopień nachylenia główki czuć, w szczególności jak zbliżamy się do umownego punktu granicznego dla danego rodzaju roweru.
erzurum Napisano 6 Stycznia 2017 Napisano 6 Stycznia 2017 Dlaczego nie nówka? Przy takim budżecie masz już spory wybór dobrych szosówek.
Robson1989 Napisano 7 Stycznia 2017 Autor Napisano 7 Stycznia 2017 Bo myślę że używka za tą samą kasę będzie lepszą rakietą niż nówka http://allegro.pl/wyprzedaz-bianchi-oltre-xr-ultegra-di2-ursus-58roz-i6666206989.html co myślicie o tym?
dran2 Napisano 7 Stycznia 2017 Napisano 7 Stycznia 2017 Różnice jak się nie znasz albo nie jesteś zawodowcem będą dla ciebie niezauważalne. Za to za taką cenę możesz też trafić na rower wymagający gigantycznych inwestycji. W używanym rowerze zawsze jest coś do zrobienia, w używanym rowerze który jako nowy nowy kosztował kilkanaście tysięcy będzie to bardzo drogie "coś". Po zdjęciach roweru nikt Ci nie powie jaki jest jego stan, to tak jakbyś kupował za 10k samochód, musisz go obejrzeć na żywo z kimś kto się zna aby nie trafić na skarbonkę.
GTZaskar1991 Napisano 7 Stycznia 2017 Napisano 7 Stycznia 2017 Fajny, nie wygląda na mocno ciorany, bo miedzy innymi na klamkach jest jeszcze napis Ultegra, korba jak od nowości to również duży plus, a takie obdarcie przerzutki mogło powstać przy niskim przebiegu.
Robson1989 Napisano 7 Stycznia 2017 Autor Napisano 7 Stycznia 2017 Oczywiście bym najpierw pojechał go obejrzec, kolejną zaletą używanych rowerów jest to że ich wartosc nie spada aż tak bardzo, jakby z jakiegoś powodu bym go musiał kiedys sprzedac to za 500-1000 taniej, a nie za 3000, mało jest używanych rowerów w tej cenie dla takich wysokich osób jak ja czyli 189cm, myślicie że ten model z linku będzie pod względem rozmiaru ramy dla mnie dobry?
Buno Napisano 7 Stycznia 2017 Napisano 7 Stycznia 2017 Ja na Twoim miejscu kupiłbym używaną szosę w dobrym stanie i zostawił trochę budżetu na koła stożkowe i lemondkę pod starty w tt Wtedy masz zwykłe koła o niskim profilu do treningu po Jurze i stożkowe, cięższe i szybsze na ścigi
MarcinGoluch Napisano 10 Stycznia 2017 Napisano 10 Stycznia 2017 Zerknij na http://www.forumrowerowe.org/topic/212661-rower-szosa-tcr-composite-1-58-700kg-campagnolo-superrecordrekord/?do=findComment&comment=1933895 Co do rowerów od Val di Sport to moja konkurencja więc nie będę do końca obiektywny ale zakup uzywanego roweru u nich przypomina zakup auta na giełdzie (na której zresztą zaczynali), niespodzianki po fakcie.
Robson1989 Napisano 16 Lutego 2017 Autor Napisano 16 Lutego 2017 Tamten rowerek zwinął mi sprzed nosa jakiś Duńczyk podobno Rozpocząłem poszukiwania od nowa i znalazłem taką oto piękną maszynę http://allegro.pl/show_item.php?item=6717413224 stary model ale niby nówka Jak uważacie, wart jest swojej ceny (mogę go miec za 8000zł) ??? Rama 58 będzie dobra na mój wzrost 189 cm? Z wyglądu mi się mega podoba
erzurum Napisano 16 Lutego 2017 Napisano 16 Lutego 2017 niezły, koła trochę odstają ale generalnie niezły sprzęt. za 7 brałbym go, musi być tanio bo przecież taki handlarz gwarancji Ci nie da, no i warto sprawdzić źródło pochodzenia.
GTZaskar1991 Napisano 17 Lutego 2017 Napisano 17 Lutego 2017 mogę go miec za 8000zł - to bierz, za 7 nie sprzeda (ja bym nie sprzedał nawet za 7,5). Red to jednak TOP, montuje się go do nawet rowerów o wadze 5 kg. Widziałem ostatnio w duecie z MCFK takiego jednego nieboraka. Rozm 58 ma 575 mm horyzontalnie, ale masz sztycę offset 10 mm. Główka 175 mm, mogłaby być ciut niższa, ustawisz sportowo. Powinieneś być zadowolony.
1415chris Napisano 17 Lutego 2017 Napisano 17 Lutego 2017 Rozmiar idealny dla moich 188cm, dla 189cm będzie również dobrze Dobra rama, konkretny naped (nie zwrocilem uwagi na kasete), fajna korba, hamulce. Kola z czasem, jak będziesz chciał, to podmienisz.
Robson1989 Napisano 18 Lutego 2017 Autor Napisano 18 Lutego 2017 Jak przez ten weekend nic nie znajde to chyba go biore
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.