Skocz do zawartości

[Oś piasty] Krzywa oś szybkozamykacza

Icetruck

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

hejka,

żona postanowiła sprawdzić jak się jeździ na moim trenażerze, więc zmuszony zostałem do zdjęcia tylnego koła z jej roweru i zapięcia go na tenże. Jako że nie udało mi się jeszcze kupić dodatkowego szybkozamycza używam tego właśnie wyjętego z jej roweru. Ku mojemu zaskoczeniu oś szybkozamykacza nie przechodzi na wylot przez otwór w trenażerze ponieważ jak się okazuje jest skrzywiona. Rower (Kross Level F6) ma może 500km przebiegu, co może być przyczyną wygięcia tej osi? Kupiliśmy rower z krzywą osią czy skrzywienie jest wynikiem (nieprawidłowego) użycia albo jakichś konkretnych warunków które musiały zajść?

Napisano

Mało realne żebyś ją pogiął podczas eksploatacji. Połóż na czymś równym i "poturlaj", wtedy zobaczysz jaka jest odchyłka.

Ja bym machnął ręką i kupił nowy.

Napisano

Na szybkozamykacz nie działa żadna siła zginająca a jedynie rozciągająca. Podejrzewam, że nawet po zaciśnięciu nim koła jego szpilka się prostuje. No chyba że krzywa jest właściwa oś piasty.

Napisano

Jeśli hak przerzutki jest już porządnie wgnieciony przez nakrętkę szybkozamykacza, będzie się gięła szpilka na gwincie.

Wysłane z mojego SM-T230 przy użyciu Tapatalka

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...