scirocco Napisano 5 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2017 W specu FSR XC z 2002r mam prosty damper Fox Float R. Okazyjnie kupiłem w stanie idealnym RS Monarch RT3 i myślę o przeszczepie ze względu na większe możliwości regulacji i blokadę. Problem w tym, że oryginalny damper ma 152mm a nowy ma 165mm. Jedyne co wymyśliłem to tuleje offsetowe: http://allegro.pl/offset-tulejki-montazowe-do-dampera-proshox-i6668219181.html Zgodnie z opisem dają 6mm na oczku więc na obu powinienem obniżyć go o 12mm. Mam zerowe doświadczenie z takimi kombinacjami więc pytanie - czy to zadziała? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jahoo84 Napisano 6 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2017 Chyba 6mm na dwóch tulejkach, miałem tą tuleje i zeczywiscie to działa. Jest jeszcze jedna kwestia... skok tłok... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
scirocco Napisano 6 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2017 Rozebrałem dziś komore powietrzną RS. Przyszedł mi do głowy pomysł - chyba dałoby się tam skrócić skok tłoka i długość dampera dodając jedną uszczelkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arekhs Napisano 6 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2017 Nie będzie się wtedy wyrównywało ciśnienie w komorze pozytywnej i negatywnej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ilia Napisano 6 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2017 Niby czemu? Poza tym robi się takie bajery. Guma jest miękka i ciśnienie może ją zbyt zcisnąć, ale z plexy można sobie wystrugać taki ogranicznik. Ba, nawet widziałem gdzieś, że można taki kupić tylko markowy strasznie drogi. Ja robiłem takie, ale do widelców. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
scirocco Napisano 7 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 Jednak odpada. Oba modele mają już teraz ten sam skok ok. 31mm. Pozostaje szukanie innego dampera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.