Arni220 Napisano 7 Stycznia 2017 Napisano 7 Stycznia 2017 Tylko jak zerkniesz na wzor sily odsrodkowej, to zobaczysz ze zalezy ona od predkosci w kwadracie i jest odwrotnie proporcjonalna do promienia kola... ;-) A ty cwaniaczku. Ale ja mówiłem o kołach od ciągnika
Michal_L Napisano 7 Stycznia 2017 Napisano 7 Stycznia 2017 Powiem wam ze bardziej odczowalne jest bicie wzdlozne niz poprzeczne. Jak juz tak dyskutujemy.
kolo1 Napisano 7 Stycznia 2017 Autor Napisano 7 Stycznia 2017 Wyważenie kół na pewno przedłoży się na mniejsze opory toczenia podczas jazdy ( skoro po wyważeniu kreci się dłużej ) .Na małych predkościach podejrzewam że będzie to mało odczuwalne ale przy zjazdach na pewno pomoże w bardziej komfortowej jeżdzie . Pozdr.
modrzew Napisano 7 Stycznia 2017 Napisano 7 Stycznia 2017 Opory toczenia... A co z masom rotujoncom ja siem pytam?! Przeca cienżarki doczepjom! Apokalipsa, sodomja i gomornia! Wybacz, ale wyważanie kół w rowerze to temat raczej humorystyczny. I nie ma co porównywać tego z samochodami, itp. Nie te prędkości, zupełnie inny sposób eksploatacji opon. Jak Cię rzuca na jakimś w miarę płaskim zjeździe to może trzeba porządne opony założyć zamiast kondonów i zejść z ciśnieniem, lub w zawieszeniu pogrzebać, a nie szukać dziury w całym.
zekker Napisano 7 Stycznia 2017 Napisano 7 Stycznia 2017 Przecie to był sarkazm w czystej postaci. Wiesz jak zobaczyłem ten temat i czego dotyczy to się uśmiałem. Nie wyczułem. Wyważenie kół na pewno przedłoży się na mniejsze opory toczenia podczas jazdy ( skoro po wyważeniu kreci się dłużej ) Opory na łożyskach, a opory toczne koła to dwie różne sprawy do tego dosyć luźno związane z wyważeniem koła. Jak lubisz się bawić, to przetestuj ale cudów nie ma się co spodziewać.
kolo1 Napisano 8 Stycznia 2017 Autor Napisano 8 Stycznia 2017 Opory toczenia... A co z masom rotujoncom ja siem pytam?! Przeca cienżarki doczepjom! Apokalipsa, sodomja i gomornia! Wybacz, ale wyważanie kół w rowerze to temat raczej humorystyczny. I nie ma co porównywać tego z samochodami, itp. Nie te prędkości, zupełnie inny sposób eksploatacji opon. Jak Cię rzuca na jakimś w miarę płaskim zjeździe to może trzeba porządne opony założyć zamiast kondonów i zejść z ciśnieniem, lub w zawieszeniu pogrzebać, a nie szukać dziury w całym. no to wyjaśnij dlaczego koło wyważone dłużej się kręci ? Mnie na zjazdach nie rzuca - ale przy 70km/h zaczyna drżeć kierownica .To nie jest wada opon bo były już zmieniane Schwalbe RR na Onza Canis - jeżdzę bez dętki .
Michal_L Napisano 9 Stycznia 2017 Napisano 9 Stycznia 2017 Zapewniam cie rzeby ci drzala kiera to niezle jajko lub mimosrod z kola bys musial bys miec. To ze na stojaku si rower skakal to na pewno z powodu nie wywazenia ale nie odczujesz tego nawet przy 70 km/h. Nie dramantyzujmy.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.