Skocz do zawartości

[koła] wyważanie kół w rowerze

kolo1

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Tylko jak zerkniesz na wzor sily odsrodkowej, to zobaczysz ze zalezy ona od predkosci w kwadracie i jest odwrotnie proporcjonalna do promienia kola... ;-)

A ty cwaniaczku. Ale ja mówiłem o kołach od ciągnika ;) 

Napisano

Wyważenie kół  na pewno przedłoży się na mniejsze opory toczenia podczas jazdy ( skoro po wyważeniu kreci się dłużej )  .Na  małych predkościach podejrzewam że będzie to mało odczuwalne ale  przy zjazdach na pewno pomoże w bardziej komfortowej jeżdzie  . Pozdr. 

Napisano

Opory toczenia... :)

A co z masom rotujoncom ja siem pytam?! Przeca cienżarki doczepjom! Apokalipsa, sodomja i gomornia!

Wybacz, ale wyważanie kół w rowerze to temat raczej humorystyczny. I nie ma co porównywać tego z samochodami, itp. Nie te prędkości, zupełnie inny sposób eksploatacji opon. Jak Cię rzuca na jakimś w miarę płaskim zjeździe to może trzeba porządne opony założyć zamiast kondonów i zejść z ciśnieniem, lub w zawieszeniu pogrzebać, a nie szukać dziury w całym.

Napisano

Przecie to był sarkazm w czystej postaci. Wiesz jak zobaczyłem ten temat i czego dotyczy to się uśmiałem.

Nie wyczułem.

Wyważenie kół na pewno przedłoży się na mniejsze opory toczenia podczas jazdy ( skoro po wyważeniu kreci się dłużej )

Opory na łożyskach, a opory toczne koła to dwie różne sprawy do tego dosyć luźno związane z wyważeniem koła.

Jak lubisz się bawić, to przetestuj ale cudów nie ma się co spodziewać.

Napisano

Opory toczenia... :)

A co z masom rotujoncom ja siem pytam?! Przeca cienżarki doczepjom! Apokalipsa, sodomja i gomornia!

Wybacz, ale wyważanie kół w rowerze to temat raczej humorystyczny. I nie ma co porównywać tego z samochodami, itp. Nie te prędkości, zupełnie inny sposób eksploatacji opon. Jak Cię rzuca na jakimś w miarę płaskim zjeździe to może trzeba porządne opony założyć zamiast kondonów i zejść z ciśnieniem, lub w zawieszeniu pogrzebać, a nie szukać dziury w całym.

no to wyjaśnij dlaczego koło wyważone dłużej się kręci ? Mnie na zjazdach nie rzuca - ale przy 70km/h zaczyna drżeć kierownica .To nie jest wada opon bo były już zmieniane Schwalbe RR na Onza Canis  - jeżdzę bez dętki . 

Napisano

Zapewniam cie rzeby ci drzala kiera to niezle jajko lub mimosrod z kola bys musial bys miec. To ze na stojaku si rower skakal to na pewno z powodu nie wywazenia ale nie odczujesz tego nawet przy 70 km/h.

Nie dramantyzujmy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...