Skocz do zawartości

[Koła] Shimano WH-MT15 29''

RainbowHunterPL

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam mam problem z tymi kołami gdyż są one przeciagnięte na lewo zarówno przednie jak i tylne i dostały po 300km już bicia na oko 3mm będzie to normalne w tanich kołach systemowych ? i czy da się to naprawić

Napisano

To nie jest moim zdaniem normalne w żadnych kołach.;)

Może szprychy były nieodpowiednio rozprężone i się scentrowało? Podrzuć je do jakiegoś magika od kół, albo chociaż zwykłego serwisu - ocenią fachowym okiem, co się dzieje i co z tym zrobić, a za taką diagnozę raczej kasy nie wezmą.

Napisano

Koła to taki niemal żywy organizm. Trzeba je czasem korygować aby dobrze działały. Daj je wycentrować. Najlepiej podrzuć razem z rowerem niech ci sprawdzą wspomnianą osiowość, Czasem nieosiowość bierze się ze złego montażu, osadzenia kół w ramie ( sprężynka odwrotnie od zacisku)......

W góralu bywa tak że czasem po pierwszej jeździe trzeba koła skorygować ;-( Po to są właśnie przeglądy .....

• Mod Team
Napisano

U mnie różnie z tym bywało. Czasem trzeba było szprychy lekko dociągnąć, czasem poluzowywały się tak bardzo po jednej jeździe, że trzeba było od nowa centrować i używać jednocześnie kleju do nypli. Niektóre koła od razu po zamontowaniu się układały bez konieczności dalszych poprawek. Zależne to pewnie było też od samego wycentrowania i rozprężenia koła. Jeżeli każda szprycha naciągnięta jest równomiernie z taką samą siłą, to taki efekt ponownego dociągania nie powinien w ogóle wystąpić. Im większa nierównomierność, tym bardziej może się on nasilić.

Nie mniej w Twoim przypadku udałbym się do ponownego wycentrowania kół i sprawdzenia odpowiednim przyrządem czy są w osi.

Napisano

No to teraz mnie wystraszyłeś bo też kupiłem te koła, tylko 27,5". Na razie leżą na strychu, bo to mają być letnie. Dziwne bo przed zakupem czytałem sporo opinii o nich i raczej, jak na cenę, to wszyscy chwalili. Co do wycentrowania to wręcz natrafiłem na opinię, że z nowych w tym segmencie cenowym, są fabrycznie zrobione najlepiej.

No chyba, że twoje koła są takie "fabryczne" jak amortyzator z tego wątku:

http://www.forumrowerowe.org/topic/212508-raidon-zuzycie-gornych-lag/

Jak to przeczytałem to od razu rozłożyłem swój na części i  zero zużycia. Mój był z oficjalnej dystrybucji :-)

Z drugiej strony często ludzie piszą, żeby nowe koła jak najszybciej sprawdzić i docentrować.

Fabryczne Gianta sprawdziłem po ok. 1000 km i miały ok. 0,7 mm bicia, tak więc dużo roboty z nimi nie miałem. Dorobiłem się centrownicy Bitula , nawet z przystawką do tarcz ale "dishing tool-a" jeszcze nie mam więc na oko tylko mogę stwierdzić, że prawo-lewo wygląda OK.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...