RainbowHunterPL Napisano 5 Stycznia 2017 Napisano 5 Stycznia 2017 Witam mam problem z tymi kołami gdyż są one przeciagnięte na lewo zarówno przednie jak i tylne i dostały po 300km już bicia na oko 3mm będzie to normalne w tanich kołach systemowych ? i czy da się to naprawić
TheJW Napisano 5 Stycznia 2017 Napisano 5 Stycznia 2017 To nie jest moim zdaniem normalne w żadnych kołach. Może szprychy były nieodpowiednio rozprężone i się scentrowało? Podrzuć je do jakiegoś magika od kół, albo chociaż zwykłego serwisu - ocenią fachowym okiem, co się dzieje i co z tym zrobić, a za taką diagnozę raczej kasy nie wezmą.
woojj Napisano 5 Stycznia 2017 Napisano 5 Stycznia 2017 Koła to taki niemal żywy organizm. Trzeba je czasem korygować aby dobrze działały. Daj je wycentrować. Najlepiej podrzuć razem z rowerem niech ci sprawdzą wspomnianą osiowość, Czasem nieosiowość bierze się ze złego montażu, osadzenia kół w ramie ( sprężynka odwrotnie od zacisku)...... W góralu bywa tak że czasem po pierwszej jeździe trzeba koła skorygować ;-( Po to są właśnie przeglądy .....
Mod Team Pixon Napisano 5 Stycznia 2017 Mod Team Napisano 5 Stycznia 2017 U mnie różnie z tym bywało. Czasem trzeba było szprychy lekko dociągnąć, czasem poluzowywały się tak bardzo po jednej jeździe, że trzeba było od nowa centrować i używać jednocześnie kleju do nypli. Niektóre koła od razu po zamontowaniu się układały bez konieczności dalszych poprawek. Zależne to pewnie było też od samego wycentrowania i rozprężenia koła. Jeżeli każda szprycha naciągnięta jest równomiernie z taką samą siłą, to taki efekt ponownego dociągania nie powinien w ogóle wystąpić. Im większa nierównomierność, tym bardziej może się on nasilić. Nie mniej w Twoim przypadku udałbym się do ponownego wycentrowania kół i sprawdzenia odpowiednim przyrządem czy są w osi.
Witboj Napisano 5 Stycznia 2017 Napisano 5 Stycznia 2017 No to teraz mnie wystraszyłeś bo też kupiłem te koła, tylko 27,5". Na razie leżą na strychu, bo to mają być letnie. Dziwne bo przed zakupem czytałem sporo opinii o nich i raczej, jak na cenę, to wszyscy chwalili. Co do wycentrowania to wręcz natrafiłem na opinię, że z nowych w tym segmencie cenowym, są fabrycznie zrobione najlepiej. No chyba, że twoje koła są takie "fabryczne" jak amortyzator z tego wątku: http://www.forumrowerowe.org/topic/212508-raidon-zuzycie-gornych-lag/ Jak to przeczytałem to od razu rozłożyłem swój na części i zero zużycia. Mój był z oficjalnej dystrybucji :-) Z drugiej strony często ludzie piszą, żeby nowe koła jak najszybciej sprawdzić i docentrować. Fabryczne Gianta sprawdziłem po ok. 1000 km i miały ok. 0,7 mm bicia, tak więc dużo roboty z nimi nie miałem. Dorobiłem się centrownicy Bitula , nawet z przystawką do tarcz ale "dishing tool-a" jeszcze nie mam więc na oko tylko mogę stwierdzić, że prawo-lewo wygląda OK.
RainbowHunterPL Napisano 5 Stycznia 2017 Autor Napisano 5 Stycznia 2017 Taki urok systemowych kół to jest jedna wielka loteria no nic w przyszłym tygodniu podrzuce rower do serwisu
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.