kinder85 Napisano 4 Stycznia 2017 Napisano 4 Stycznia 2017 Witam, mam mały problem i liczę że znajdę z waszą pomocą rozwiązanie. Kupiłem rower z rama w standardzie Boost (tylne widełki 148mm). Koła to Mavic crossride light na 2017 rok (29). Jak się okazuje koła posiadają piasty przód 100x15mm i z tyłu 135x12mm i adaptery poszerzające oś do 148mm (Boost). Ogólnie koła chcę sprzedać i zdaję sobie sprawę że Boost to nowość i ciężko będzie sprzedać takie koła ale tak się składa że mam też w posiadaniu adaptery z 135x12mm na 142x12 co jest już standardem lecz tu pojawia się problem gdyż oś z lewej strony jest za krótka żeby osadzić na niej ten adapter... Adapter 142mm od 148mm różnią się głębokością osadzenia na osi i zastanawiam się w czym problem, czy piasty na 2017 rok są jakieś inne i będą do tego inne adaptery? czy może są jakieś różne rodzaje piast 135mm ? Załączam zdjęcia poglądowe (czerwone adaptery to 142mm, zielone to 148mm). Będę wdzięczny jak ktoś mi trochę rozjaśni sytuację. P.s- no chyba że potrzebuje ktoś kupić takie koła z adapterami 148mm ? ))
marcin_ostrów Napisano 5 Stycznia 2017 Napisano 5 Stycznia 2017 Obstawiam że to nie jest piasta 135 mm , a boost ( czyli rozstaw kołnierzy szerszy ) . Bo zakładam że adaptery 142 masz nie od tego koła ? http://enduro-mtb.com/en/tech-talk-whats-the-boost-standard-all-about/
kinder85 Napisano 5 Stycznia 2017 Autor Napisano 5 Stycznia 2017 No nie, adaptery 142 są pozostałością po innych kołach. Faktycznie teraz zwróciłem uwagę że nie ma żadnego dystansu między tarczą hamulcową a piastą który był by raczej konieczny w ramie boost z normalną piastą. Tylko nie kumam czemu kołnierze są szerzej rozstawione a oś jest 135mm + adaptery (te zielone), nie można było zrobić monolitycznej ośi 148 skoro piasta itak się nie nadaje do ram z węższymi widełkami :/
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.