Skocz do zawartości

Dobór napędu teren płaski

Bartolini78

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam mam zamiar wymienić napęd w rowerze szosowym zacznę od początku jeżdżę po płaskim terenie. Chcę kupić nową korbę i kasetę zastanawiam się nad korbą 105 52T ale boję się że nie dam rady uciągnąć na odpowiedniej kadencji czyli około 90.Dodam że mam napęd 11rzę oryginalnie w rowerze była i mam korbę RS500 50T i kaseta 11 32 ale nie pasowała mi i wymieniłem na 12 25. Czy dla amatora który robi rocznie 6000km korba 52T nie będzie za duża dodam że na obecnej prawie nie używam z kasety 12 -13 koronki bardziej jeżdżę na środkowych zębatkach kasety. Jakbym miał brać korbę 52T to jaką kasetę i proszę o uzasadnienie. Czy pozostać przy 50T i jaką kasetę proszę o uzasadnienie. Bardzo proszę o opinie wasze z góry dziękuję

Napisano

Jeśli na korbie 50 nie używasz najmniejszych koronek kasety.to nie ma sensu wymieniać na 52.Zmień kasetę na 13-14 najmniejsza koronka.Dzięki temu będziesz używał całego zakresu kasety i równomiernie go zużywał

Dodaj klamry bo temat zostanie usunięty

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...