Skocz do zawartości

[wątpliwość] Czy właściwie dobrałem rower i ramę

Rekomendowane odpowiedzi

Witam forumowicze. 

Chciałbym zasięgnąć waszej wiedzy. Otóż przed zimą zakupiłem rower marki Ferrini R3. Jest to wersja z ramą 48cm. I teraz pytanie- czy dobrze dobrałem dla siebie ramę. Skorzystałem jedynie z rad tamtejszego sprzedawcy, ale widać było że facet zna się na rzeczy. Mam 17 lat 183cm wzrostu i jestem szczupły a nawet chudy biggrin.png. Na rowerze jeździ mi się dobrze i na niego nie narzekam. Chcę tylko wiedzieć czy dokonałem właściwego wyboru. Pozdrawiam.

Podłącze się do tematu, ostatnio kupiłem siodełko Selle Royal Viper, mam pupę rozmiaru zwykłego, nawet trochę szczupłą :D generalnie nigdzie mnie nie ciśnie, nawet jest wygodne (sprzedawca mi polecił) chciałbym tylko wiedzieć czy dokonałem właściwego wyboru. Pozdrawiam

Jeżeli kochones nie czują zgniatania to znaczy jazda była nie udana :)

Artur_K  Chłopak chciał się upewnić.Nie ma z czego żartować

Wiem, pozwoliłem sobie na trochę ironi. Jak sam napisałeś, jeżeli jest ok to czego dotyczy pytanie, czego autor chciał się upewnić?

@@Huusky, A możesz wrzucić zdjęcie twojego roweru z siodłem ustawionym tak jak jeździsz? To powinno rozwiać wątpliwości.

Niestety na daną chwilę nie istnieje taka możliwość, gdyż rower powiesiłem na ścianie w garażu. Mam zamiar ściągnąć na ferie. Mam nadzieję że stopnieją śniegi ;). Chyba że wystarczy zdjęcie tak jakby rower stał na ścianie to myślę, że mógłbym takowe zdjęcie umieścić. Pozdrawiam

Niestety na daną chwilę nie istnieje taka możliwość, gdyż rower powiesiłem na ścianie w garażu. Mam zamiar ściągnąć na ferie. Mam nadzieję że stopnieją śniegi ;). Chyba że wystarczy zdjęcie tak jakby rower stał na ścianie to myślę, że mógłbym takowe zdjęcie umieścić. Pozdrawiam

Okej zrobiłem jakąś fotkę. Mam nadzieję że dojrzycie panowie wysokość siodełka. 

post-201862-0-39422700-1483646503_thumb.jpg

Można wiedzieć na jakiej podstawie tak sądzisz?

Na podstawie wysunięcia sztycy z foto (drugie jej tyle zapewne siedzi w ramie) .

Według tabelki z linku gtb,Huusky jest na granicy rozmiarów.

Wg tej tabelki to L zaczyna się od 185.

"Idealnie" to niestety nie jest (w przekroku za duża) ale z racji geometrii w tym wypadku jedyny rozsądny wybór http://www.e-kola.cz/ferrini-r3-p2725 (krótka horyzontalnie).

@@Huusky dla pełnego obrazu podaj jeszcze długość nogi (od ziemi do krocza).

Odległość podłogi od krocza w granicy 80-82 cm(niepewność pomiarowa).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...