siimon Napisano 4 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2017 Kompromisy. Szukając opon, które zapewniły by komfort na długich trasach w łatwym terenie lub asfalcie, a jednocześnie dało się zjechać na górskie ścieżki trafiłem na Mezcale 2,3. Mam wątpliwości czy to ma sens, opony ważą ponad 700g do tego mam obręcze 19mm (wewnątrz). O mezcalach 2,1 trochę czytałem ale to jest inna opona, o 2.3 za wiele nie napisali Wiem, że nie ma opon do wszystkiego, ale niestety mam jeden rower i to jest rower do wszystkiego. Dlatego chcąc nie chcąc, na jakieś kompromisy muszę się godzić. Do tej pory używałem różnych opon najczęściej 2,1. Chyba najlepiej wspominam Aspeny, tylko czasem brakowało bieżnika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alsew Napisano 4 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2017 Miałem przez chwile Mezcal 27.5 x 2,1 z tym samym bieżnikiem co wersja 2,3 i w lesie były super ale jeśli chcesz jeździć tez po asfalcie to ostrzegam ze jak popada to jest jakaś masakra. Nie miałem gorszej opony na takie warunki. Jeśli ma być 'uniwersalnie' to popatrz na nową odsłonę Mezcala 2,25 albo na Saguaro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siimon Napisano 4 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2017 Z tego co wyczytałem to 2,3 jest z innej gumy niż 2,1, przynajmniej w 26". Dlatego to porównanie jest niemiarodajne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alsew Napisano 4 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2017 Z tego co wyczytałem to 2,3 jest z innej gumy niż 2,1, Może i tak. Innej to znaczy, że pewnie z bardziej miękkiej - szersza opona ma być bardziej w teren więc musi lepiej trzymać co uzyskujemy dzięki miękkiej gumie. Miękka guma to lepsza przyczepność ale też większe opory i szybsze zużycie na betonach... Coś za coś. Może wypowie się ktoś kto testował ? Na te się czaisz ? https://www.olx.pl/oferta/opony-geax-mezcal-26x2-3-tnt-bezdetkowe-nowe-jak-saguaro-mtb-rowerowe-CID767-IDjkGrd.html#69e7d29c07 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siimon Napisano 4 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2017 Może wypowie się ktoś kto testował ? Na to liczę Na te się czaisz ? Opony Geax Mezcal 26x2,3 TNT bezdętkowe NOWE jak Saguaro mtb rowerowe Jest też w giełdzie ogłoszenie. Ale akurat Geaxy dość często się pojawiają w "promocyjnej" cenie więc się nie napalam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.