Skocz do zawartości

[korba] Jaka korba do napędu 3x9?

K0ras

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Z tym HT2 to już się chyba taka głupota potocznie przyjęła na określenie każdej korby Szimano ze zintegrowaną osią i w sklepach też tak zaczynają opisywać towar...

Akurat które korby są rzeczywiście HT2 łatwo poznać, bo Szimano się tym chwali odpowiednim znaczkiem na ramionach. Także nie ma znaczka, nie ma HT2.

Tak BTW adamtulak ma rację, bo były też korby HT bez zintegrowanej osi i można je jeszcze gdzieniegdzie dostać.

Także idąc chronologicznie wypadałoby, że Hollowtech to puste ramiona (do czego przecież nawiązuje ta nazwa), a Hollowtech II to puste ramiona + zintegrowana oś. 

Napisano
Akurat które korby są rzeczywiście HT2 łatwo poznać, bo Szimano się tym chwali odpowiednim znaczkiem na ramionach. Także nie ma znaczka, nie ma HT2.

Pokaz znaczek np na korbie FC-5700 ;-) 

Czyli HT - puste ramiona, HT2 dodatkowo oś, a więc Deorka 590 z HT2 ma wspólną tylko oś, ale sama nie jest HT.

Przeklikałem się przez stony shimano i faktycznie jest jak piszesz.

HT2 - puste ramiona, zintegrowana pusta oska

HT - puste ramiona

Korby typu M590/591 czy M635 sa opisane jako Crank Construction 2-piece crank - i nie jest to HT2. bo dla HT2 wyraznie jest napisane przy kazdej korbie Crank Construction HOLLOWTECH II Technology.

Nalepka/znaczek HT2 to nie wyrocznia - jesli jest, to korba jest HT2 - jesli jej nie ma to korba moze byc HT2 jesli jest na storonie opisane jako "Crank Construction HOLLOWTECH II Technology" - prawdopodobnie roznice robi pustka w ramionach ;-) - przykładów korb HT2 bez znaczkow jest kilka jak np wspomniana 5700 czy CX70, mam obie jak ktoras padnie to potne jej ramiona z ciekawosci. Oby były puste ;-) bo jesli nie to 2-piece crank bedzie tym samym co  HOLLOWTECH II.

Napisano

Bo uznałem że wyłączam się z dyskusji, ale już poprawie się.

Żeby była ścisłość

Hollowtech 1=puste ramiona+suport octalink

Hollowtech 2=PUSTE RAMIONA+ zintegrowana oś

2 piece crankset= zintegrowana oś bez pustych ramion

Brak pustych ramion=\=Hollowtech - na polski tłumacząc wyklucza technologie Hollowtech.

Napisano

Dziwi mnie, że w dobie ogólnodostępnej specyfikacji powstają takie spory.

Na pewno mieszają sprzedawcy i samo Shimano, które ma rożne wersje zdarzeń w zależności od kraju w którym znajduje się siedziba.

@adamtulak

Dla mnie od zawsze funkcjonowało:

-Hollowtech 2 - suport z łożyskami wyprowadzonymi na zewnątrz, zintegrowana oś - pusta.

-Hollowtech - próżniowe ramiona korby.

Przy czym system hollowtech nie oznaczał jednocześnie zintegrowanej osi. Pisząc wcześniejszego posta, miałem na myśli nie suport zintegrowany z osią a oś zintegrowaną z korba ;)

I dalej będę się upierał, że H2 nie jest jednoznaczne z tym, że ma w sobie Hollowtech'a. Bo możesz założyć suport H2 z 2-piece.

http://productinfo.shimano.com/#/spec/2.3/MTB/Bottom%20Bracket%20(HOLLOWTECH%20II)?q=BB52

Dlatego wpisywanie H2 na korbie to dla mnie chwyt, bo równie dobrze mogliby podać Hollowtech. Ale ładniej i ciekawiej wygląda H2, którego Deore nie ma, za to miało już samo Hollowtech (patrz post modrzewia). Sam z reszta miałem LX'a na octalinku i jestem w 100% pewien, że miał Hollowtech.

Dlatego też, uważam, że sklepy które sprzedają Deore z opisem H2 nie popełniają jakiegoś wielkiego grzechu bo chodzi tu o łożyska suportu, pomimo, że brak takowego oznaczenia na korbie. 

Napisano

To co się tutaj dzieje spowodowało shimano. Nigdzie nie ma opisu na stronie producenta co te neologizmy oznaczają ten cały wywód to wg mnie wasze dywagacje na temat które mogą ale wcale nie muszą być spójne z zamysłem twórcy tego zwrotu. Na stronie sram jak jest jakiś neologizm np gxp to jest obok opis. Tu takiego nie ma. Zastosowane technologie ht2 tyle mówi strona sh i nic innego. Ja przynajmniej nie znalazłem więc mogę sobie pomyśleć a głośno tego nie powiem że wszyscy prócz twórcy mogą być w błędzie skoro twórca nie wyjaśnił co mianowicie miał na myśli.

tapniete z telefonu

Napisano

A widział ktoś z was korby Szimano ze zintgrowaną osią - pełną? Czy tak sobie teraz ideologię dorabiacie żeby do słowa "hollow" pasowało? ;)

Napisano

@K0ras

co Ty uważasz od zawsze i do czego się upierasz nie ma znaczenia dla faktów i Shimano:

1. Pierwotnie HollowTech oznaczało korby z pustymi ramionami i oddzielną osią suportu (zwykle suportem octalinku, ale widziałem również korby starych wysokich grup HT na kwadrat)

2. HollowTech2 jest rozwinięciem HT poprzez wprowadzenie do niego 2-piece frank

3. Są modele korb, które chociaż są konstrukcją 2-piece crank, nie są HT2, bo nie mają pustych ramion (wynika to z pt. 2.)

4. Nigdzie w materiałach Shimano nie znajdziesz, że korby z klasycznie kutymi ramionami są HT2, nawet jeśli mają oś drążoną, zintegrowaną z prawym ramieniem.

5. HT2 nie jest konstrukcją suportów, suporty, które masz na myśli pasują do korb HT2.

W

Jeśli fakty Cię nie przekonują, to mogą Ci tylko wskazać, że w tym temacie stosujesz redukcję dystansu poznawczego - czyli mechanizm psychologiczny, który polega, w uproszczeniu, na oszukiwaniu samego siebie, gdy fakty przeczą przekonaniom.

Napisano

Czyli twierdzisz, że nie ma czegoś takiego jak suport hollowtech II ;)

Ja tylko szukam prawdy, bo informacji wprowadzających w błąd jest wiele, od sprzedawców po przedstawicieli Shimano i swoje zdanie na czymś opieram.

Z tego co widzę zostałem wprowadzony w błąd przez samo.. Shimano, które zaprzeczyło, że 2-pierce to HT2 tylko bez technologii HT, czyli pustych ramion. Dostałem także informacje, że HT odnosi się do technologii wykonania suportu.

Napisano

No bo nie ma. Dziwi Cię, że zamiast korzystać z określenia "suport z zewnętrznymi miskami łożysk w systemie Shimano z osią* 24mm" stosuje się skrótowo "suport HT2" skoro pierwsze korby Shimano z takim suportem były produkowane właśnie w tej technologii? To działa na tej samej zasadzie co "adidasy" = buty sportowe, "spd" - pedały zatrzaskowe, angielskie "hoover" jako odkurzacz. Tak jakby nie było innych marek butów, innych systemów wpinania (nie mówiąc już o szosie) i innych odkurzaczy.

Aby mówić o Hollowtech II muszą istnieć równolegle dwie rzeczy - puste ramiona i łożyska zewnętrzne. Nie ma zmiłuj, możesz przejrzeć wszystkie katalogi Shimano od 2005 roku i się sam przekonać. Temat się ciągnie na trzy już strony, a Ty nadal jak niewierny Tomasz.

*z tą osią to też tak niespecjalnie, a jednak tego określenia używa się w żargonie rowerowym

Napisano

Czyli twierdzisz, że nie ma czegoś takiego jak suport hollowtech II

No bo nie ma.

Może i jest do szosy, ale w mtb nie używam Shimano :P I jak wół jest napisane HT2 no chyba, że Shimano znów leci w ch*** :)

p4pb14293150.jpg

Napisano

A co w tym suporcie jest niby „hollow”, kulki w łożyskach? A może to chodzi o „drążoną” plastikową tuleję? ;)

Ikonki na pudełku oznaczają do czego się go stosuje. Mamy więc piktogram z rowerem szosowym, typem mufy do zaznaczenia, itp. oraz piktogram z informacją, że to do korb HT2.

Napisano

A co w tym suporcie jest niby „hollow”, kulki w łożyskach? A może to chodzi o „drążoną” plastikową tuleję? Ikonki na pudełku oznaczają do czego się go stosuje. Mamy więc piktogram z rowerem szosowym, typem mufy do zaznaczenia, itp. oraz piktogram z informacją, że to do korb HT2.

A co w tym suporcie jest niby „hollow”, kulki w łożyskach? A może to chodzi o „drążoną” plastikową tuleję? Ikonki na pudełku oznaczają do czego się go stosuje. Mamy więc piktogram z rowerem szosowym, typem mufy do zaznaczenia, itp. oraz piktogram z informacją, że to do korb HT2.
Czyli analogicznie jeśli byłby to suport MTB i jest tu logo HT2 to do deore już go nie założę? Po prostu chyba nie warto nawet dyskutować na temat różnic miedzy HT HT2 czy innymi... to tylko symbole...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...