K0ras Napisano 3 Stycznia 2017 Napisano 3 Stycznia 2017 Tak jak w temacie, jaką korbę możecie zaproponować do napędu 3x9 w kwocie do 400zł, (maks 430zł z suportem). Moje typy: FC-M590 3x9rz 48/36/26Thttp://allegro.pl/korba-shimano-deore-175mm-fc-m590-3x9rz-48-36-26t-i6143898993.html FC-M590 44Thttp://www.bikestacja.pl/pl/czesci-rowerowe-1/mtb/korby/korba-shimano-deore-fc-m590-czarna-44t-1439.html SLX FC-M670 42Thttp://www.bikestacja.pl/pl/korba-shimano-slx-fc-m670-31995.html SLX FC-M660-9 44Thttp://allegro.pl/korba-shimano-slx-fc-m660-9-44-32-22-i6163266466.html Największa koronka bez większego znaczenia, jeździłem na 42, na 44 i było ok, więc i pewnie do 48 się przyzwyczaję. Proszę o pomoc w wyborze
Alpina Napisano 3 Stycznia 2017 Napisano 3 Stycznia 2017 Miałem wszystkie ww. korby. Moim zdaniem oprócz wagi i ceny (no i może minimalnie sztywności) te korby między sobą sie nie różnią... Deore M590 szybko się wyciera po czym paskudnie wygląda. Tutaj masz ciekawy okaz w dobrej cenie: https://www.olx.pl/oferta/nowa-korba-shimano-slx-fc-m670-3x-10s-170mm-CID767-IDj6ZDx.html#7342ee1fb2 Zauważ też, że jest róznica w zębatkach, obydwa SLX-y które wyżej podałeś mają kompozytowe środkowe zębatki. Może i są trochę bardziej wytrzymałe, ale zdania są podzielone BTW zastanów sie 10 razy czy chcesz robić zakupy w bikestacja.pl Opinie tego sklepu są bardziej negatywne niż pozytywne, no chyba, że nie zalezy ci na czasie ani jakości obsługi to wtedy jak najabrdziej mozna zaoszczedzić te parę zł.
K0ras Napisano 3 Stycznia 2017 Autor Napisano 3 Stycznia 2017 A jak ten SLX sprawował się pod 3x9? Jeżeli chodzi o BS, kupuję tam od lat i problemów nie miałem nigdy. Nawet raz bardzo poszli mi z zaciskiem na rękę i przysłali od tak nowy.
Alpina Napisano 3 Stycznia 2017 Napisano 3 Stycznia 2017 A jak ten SLX sprawował się pod 3x9? Było dobrze, dopóki największy blat w jednym mijescu nie dostal lekkiego bicia do wewnątrz, wtedy na 2x9 łańcuch lekko zazębiał się na jeden z punktów na blacie, ale tak było wszystko dobrze Aaa i pamiętaj o odpowiedniej długości łańcucha jesli chcesz inny rozmiar najwiekszej zębatki niz masz obecnie
Gość Napisano 3 Stycznia 2017 Napisano 3 Stycznia 2017 Deore M590 szybko się wyciera po czym paskudnie wygląda. A czym ty to wycierasz ? Ja mam jedna M591 z przelotem 10tys km i ramiona jak nowe, tylko jezdze w SPD i jesli w długich spodnaich, to rowerowych. Miedzy spodniami a ramionami korb jest z 1cm prześwitu. Według mnie to swietna korba, lepszej do 9tkowego napedu nie ma co pchac,
Alpina Napisano 3 Stycznia 2017 Napisano 3 Stycznia 2017 A czym ty to wycierasz ? Ja mam jedna M591 z przelotem 10tys km i ramiona jak nowe, tylko jezdze w SPD i jesli w długich spodnaich, to rowerowych. Miedzy spodniami a ramionami korb jest z 1cm prześwitu. Butami Zauważ, że deore nie jest anodowana tylko malowana, anoda wytrzyma troche dłuzej....
gtb Napisano 3 Stycznia 2017 Napisano 3 Stycznia 2017 SLX FC-M670 42T Korba Shimano SLX FC-M670 - Bikestacja.pl Ta korba nie dogada się z twoja obecną przednią przerzutką (te pod 9s mają inne parametry niż te pod 10s).
K0ras Napisano 3 Stycznia 2017 Autor Napisano 3 Stycznia 2017 Jesteś pewny? Bo dochodzą mnie sprzeczne informacje, jedni użytkownicy twierdzą, że jest ok, inni, że nie. Z przodu mam XT 770 TS. Jeżeli to co piszesz jest prawdą, to nie wiem czy jest sens dopłacać do SLX'a 130zł względem Deore M590.
gtb Napisano 3 Stycznia 2017 Napisano 3 Stycznia 2017 "Jakoś" działać będzie , ale nie idealnie. Klatka przedniej przerzutki pod 9s jest skonstruowana pod dużą tarcze min. 44T i różnicę duża/średnia 12T , aby to jakoś funkcjonowało z korbą od od 10s (gdzie ta różnica i wielkość tarczy jest mniejsza o 2 zęby) będziesz musiał podnieść wyżej przerzutkę niż zalecane 1-3mm a przez to łańcuch może spadać na zewnątrz.
K0ras Napisano 3 Stycznia 2017 Autor Napisano 3 Stycznia 2017 Faktycznie z łańcuchem może być problem, czego często moga nie zauważać osoby jeżdżące z plastikowa osłoną najwiekszej tarczy. Czyli chyba pozostaje Deore. Czy warto dopłacić do SLX'a? To 130zł to nie problem o ile warto.
gtb Napisano 3 Stycznia 2017 Napisano 3 Stycznia 2017 Główna przewaga SLX nad Deore to niższa waga i zastosowana technologia Hollowtech (puste w środku ramiona) - w użytkowaniu praktycznie nie odczuwalne. Jeśli bardziej cenisz złotówki niż gramy to bierz Deore.
Gość Napisano 3 Stycznia 2017 Napisano 3 Stycznia 2017 Butami Zauważ, że deore nie jest anodowana tylko malowana, anoda wytrzyma troche dłuzej.... Dla mnei nie ma to znaczenia, ja nie wycieram ramion w tym miejscu, pamietam moje korby od roweru komunijnego, poczynając od korby Thun do teraz i takie rzeczy nie mialy miejsca ;-) CZy to w M590 czy we wszystkich innych M591 czy M590 to swietne korby...moim skromnym zdaniem oczywiscie. Największa koronka bez większego znaczenia, jeździłem na 42, na 44 i było ok, więc i pewnie do 48 się przyzwyczaję. A nad tym bym sie jednak zastanowil, bo te +4 zęby robią dużą różnice. Jesli to rower asfaltowy, to dasz rade, jesli terenowy, nie brałbym 48.... zauwaz ze wszystkie inne koronki tez beda wieksze.... nie wiem na jakiej kadencji smigasz, ale jestli na obecnej korbie nie brakuje CI przełożenia, to wez takie samo uzebienie. Korba z blatem 48 to juz treking/cross a nie MTB.
K0ras Napisano 3 Stycznia 2017 Autor Napisano 3 Stycznia 2017 Zdecydowałem się na 42-44T. Z cenami jeszcze zobacze, skłaniam się ku Deore + na tył XT na długim wózku.
Arni220 Napisano 3 Stycznia 2017 Napisano 3 Stycznia 2017 Ta korba nie dogada się z twoja obecną przednią przerzutką (te pod 9s mają inne parametry niż te pod 10s). Dokładnie to samo chciaem napisać. Można by to pogodzić wstawiając przerzutkę od 10s, ale po kiego kombinować i dopłacać? Dodatkowo łańcuch 9s byłby za szeroki do takiej przerzutki, a to oznaczało by tarcie na większej ilości skrajnych koronek. Bez sensu, pozostań przy korbie 44/32/22.
michalANANAS Napisano 4 Stycznia 2017 Napisano 4 Stycznia 2017 Główna przewaga SLX nad Deore to niższa waga i zastosowana technologia Hollowtech (puste w środku ramiona) - w użytkowaniu praktycznie nie odczuwalne. Jeśli bardziej cenisz złotówki niż gramy to bierz Deore.Cóż za nieprawdziwa informacja. Przecież deore jest na htii sam taka mam w rowerze tapniete z telefonu
Chleje24na7 Napisano 4 Stycznia 2017 Napisano 4 Stycznia 2017 Masz zintegrowaną oś, a hollowtech to technologia budowy ramion. Shimano pisze wszędzie że to nie jest hollowtech, a ludzie swoje. Widzisz logo HT2 na korbie?
gtb Napisano 4 Stycznia 2017 Napisano 4 Stycznia 2017 Przecież deore jest na htii sam taka mam w rowerze Super , że taką masz , szkoda tylko, że nie do końca jesteś świadomy w jakiej technologii . Doczytaj co to jest : Hollowtech , Hollowtech II i 2-piece - na koniec wyciągnij wnioski.
K0ras Napisano 4 Stycznia 2017 Autor Napisano 4 Stycznia 2017 @UP W każdym sklepie w jakim widze 590, jest podane, że ma jednak HT2. W przypadku SLX660 a Deore 590 widzę, że wagowo jest 890g do 880g. Więc po za ładniejszym "designem" nie widze nic co przemawia na korzyśc SLX'a.
Chleje24na7 Napisano 5 Stycznia 2017 Napisano 5 Stycznia 2017 @up poddaje się. Wygrałeś M590 od momentu twojego posta jest w technologi HT2!
K0ras Napisano 5 Stycznia 2017 Autor Napisano 5 Stycznia 2017 Odróżniasz HT od HT2? Mieszasz pojęcia. HT dotyczy ramion korby, HT 2 suportu zintegrowanego z osią z łożyskami na zewnątrz - BB70 + korba Deore.
adamtulak Napisano 5 Stycznia 2017 Napisano 5 Stycznia 2017 @K0ras Muszę Cię zasmucić, to właśnie Ty mieszasz pojęcia. Nie odróżniasz HT2 od korby dwuczęściowej. Otóż HT2 to połączenie 2 technologii: HT2 = korba dwuczęściowa (zintegrowana oś) z zewnętrznymi łożyskami + puste w środku ramiona. Nawet na opakowaniu od FC-M590 nie ma symbolu technologii HT2 tylko korby dwuczęściowej. Wrócę z pracy to zrobię fotkę pudełka, to może Ci się rozjaśni.
Gość Napisano 5 Stycznia 2017 Napisano 5 Stycznia 2017 A gdzie znalazles taka definicje HT2? Mozesz podac odnosnik do papierow shimano? Czy tylko spieracie sie po to zeby sie spierac. Na stronach i w papierach shimano widac tylko ze HT2 to 2 pieces crankset.. jesli szukasz czegos pustego to jest to os korby.
adamtulak Napisano 5 Stycznia 2017 Napisano 5 Stycznia 2017 Na stronach i w papierach shimano widac tylko ze HT2 to 2 pieces crankset. To mi to pokaż. Właśnie na opakowaniach od FC-590/591 nigdzie nie ma informacji, że to jest HollowTech2 tylko 2-Piece Crankset. Dla tych dwóch technologii stworzyli różne symbole graficzne. Zgodzę się jednak, że wielu na tym forum (nawet uważających się za znawców dziedziny) uparcie tego nie rozróżnia, podobnie jak pedała od pedału. Tu macie tabelę ze strony Shimano, z której jasno wynika, że FC-T8000 i T671 to HT2, a T611 i T551 2-piece crank : http://productinfo.shimano.com/#/spec/2.3/TREKKING/Crankset
michalANANAS Napisano 5 Stycznia 2017 Napisano 5 Stycznia 2017 Ostro o czym debata ta się toczy. Jak bym wiedział że moja korba nie jest ht2 to bym pedalowal dwa razy wolniej. Jak ja mam teraz na zimowce jeździć. Dzisiaj pcham na śmietnik : -) tapniete z telefonu
Arni220 Napisano 5 Stycznia 2017 Napisano 5 Stycznia 2017 Odróżniasz HT od HT2? Mieszasz pojęcia. HT dotyczy ramion korby, HT 2 suportu zintegrowanego z osią z łożyskami na zewnątrz - BB70 + korba Deore.A moim zdaniem jest to masło maślane skopiowane z blogu jakiegoś rowerzysty. Też to wczoraj czytałem. Moim zdaniem jak już to jest odwrotnie czyli HT to pusta oś z łożyskami zewnętrznymi, a HT2 to dodatkowo puste ramiona korby czyli dwie rzeczy zgodnie z symbolem. I takie rozumowanie ma sens, bo korba Deore ma łożyska zewnętrzne i pustą oś, a więc jest tylko HT, a SLX poza osią i łożyskiem dostaje dodatkowo puste ramiona czyli HT2.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.