emdzimart Napisano 1 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2017 Witam. Nurtuje mnie pewne pytanie. Po przygotowaniu już strzykawek z płynem jedna z nich z ZACIŚNIĘTĄ blokadą na wężyku wkręcamy w zacisk a drugą strzykawkę z mniejszą ilością płynu wkręcamy w klamkę z OTWARTĄ blokadą. Następną czynnością jest naciśnięcie klamki na maxa i zablokowanie jej np. taśmą izolacją. I tu moje pytanie. Gdy będę naciskał na klamkę to płyn sprawi, że w strzykawce przy zacisku zrobi się balon w wężyku bo tam przecież blokada jest zaciśnięta. Tak ma być ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ilia Napisano 1 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2017 Ja z zamkniętą blokadą wkręcałem, otwierałem blokadę i wciskałem klamkę. Na youtube jest dokładny film www.youtube.com/watch?v=SpYGjLf6Nug Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kinder85 Napisano 1 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2017 Nie do końca rozumiem pytanie ale zablokowanie zaciśniętej klamki ma na celu odcięcie klamki od reszty układu żebyś mógł się zająć na początek zaciskiem i przewodem, później zwalniasz klamkę i odpowietrzasz klamkę Może zrobić się bąbel w trakcie zaciskania ale to bez znaczenia bo na początek zajmujesz się zaciskiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ilia Napisano 1 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2017 Ja bym raczej nie robił bąbla w wężyku. Albo pęknie albo się rozszczelni. A i tak trzeba blokadę kiedyś zwolnić więc wpłynie do strzykawki. Jak wciskamy klamkę to wypływa z niej płyn. Jak zacisk jest zablokowany to musi wypłynąć korkiem, no i wpływa do strzykawki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel2208 Napisano 2 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2017 Ja u siebie robię w ten sposób: - wkręcam przygotowane wcześniej strzykawki - wtłaczam płyn ze strzykawki w zacisku - naciskam klamkę i zostawiam w tej pozycji - odpowietrzam zacisk - po odpowietrzeniu zacisku naciskam strzykawkę jednocześnie popuszczając klamkę do całkowitego jej powrotu - zaciskam strzykawkę w klamce i zacisku, odkręcam strzykawkę od zacisku i wkręcam śrubkę - odpowietrzam klamkę wyciągając płyn i wtłaczając ponownie kilka razy. - na samym końcu wciskam płyn do oporu (tylko wtedy gdy tłoczki są wyzerowane, bo później może się okazać, że masz zbyt dużo płynu) - wykręcam strzykawkę i gotowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vdcmike Napisano 2 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2017 Wciśnięcie tłoczków i ich zablokowanie powinno być obowiązkową czynnością wstępną. Przy okazji - nie próbował ktoś odpowietrzać avida jak shimano - tzn z lejkiem na klamce zamiast strzymawki (ew. otwartą strzykawką w roli lejka)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ilia Napisano 2 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2017 Jak wykręcę strzykawkę bez tłoka to to co mam w strzykawce przecież mi wypłynie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vdcmike Napisano 2 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2017 zaginasz wężona i nie wypłynie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ilia Napisano 2 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2017 No niby można, ale z blokadą poręczniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel2208 Napisano 2 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2017 (edytowane) Wciśnięcie tłoczków i ich zablokowanie powinno być obowiązkową czynnością wstępną. Tak, ale nie w każdej instrukcji taka informacja jest podana, a dla osoby "zielonej" w temacie niekoniecznie jest to takie oczywiste Edytowane 2 Stycznia 2017 przez pawel2208 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi