Alpina Napisano 1 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2017 Witam! Ostatnimi czasy zakupiłem czerwone pedały SPD firmy Force (model Click?) Pierwsze wrażenie było pozytywne, lekkie, dobrze wykonane i ładnie wykończone. Nie miałem do tego zastrzeżeń. Niestety po pierwszych 10 km z tymi pedałami, szanowny pieszy wszedł mi na ścieżkę rowerową i skończyło się to nie z mojej winy końcem jazdy dla mnie, szpitalem, szwami, sprawą na policji itd. W wolnym czasie pozwoliłem sobie rozkręcić jeden z pedałów. Producent pisze, że pedały są oparte na łożyskach maszynowych. UWAGA! Pedały te mają tylko po jednym łożysku maszynowym po zewnętrznej stronie Od strony wewnętrznej jest tulejka ślizgowa (załączony obrazek). Moim zdaniem jest to za mało, szczególnie, że łożysko zewnętrzne nie jest jakiejś super jakości i ma znacznie większy luz niż C3 . Będę tutaj opisywał co dalej będzie się działo z pedałami i dodam lepsze zdjęcia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
firefoks Napisano 1 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2017 O proszę, a zastanawiałem się nad zakupem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 1 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2017 Konstrukcja ślizg+maszyna to standardowe rozwiązanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
firefoks Napisano 1 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2017 Wolę jednak maszyna+maszyna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alpina Napisano 1 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2017 O proszę, a zastanawiałem się nad zakupem... Ja już dłuższy czas zastanawiałem sie nad nimi, aż w końcu zakupiłem bo moje M540 już ledwo co się kręciły... Konstrukcja ślizg+maszyna to standardowe rozwiązanie. Możliwe, ale czy nie sądzisz, że zwrot który używa producent "- Wytrzymałe łożyska maszynowe" tyczy się więcej niż jednego łożyska maszynowego i nie ma w nim mowy o ślizgu? Wolę jednak maszyna+maszyna. Ja również Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
firefoks Napisano 1 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2017 Wszystko się zgadza: wytrzymałe łożyska maszynowe: prawe i lewe. O ślizgowych nie wspomina,że są wytrzymałe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 2 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2017 Możliwe, ale czy nie sądzisz, że zwrot który używa producent "- Wytrzymałe łożyska maszynowe" tyczy się więcej niż jednego łożyska maszynowego i nie ma w nim mowy o ślizgu? Oczywiście, jeśli znalazłeś takie info na stronie producenta to jest to wałek. Mnie się strony tego producenta znaleźć nie udało, masz linka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alpina Napisano 2 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2017 Wszystko się zgadza: wytrzymałe łożyska maszynowe: prawe i lewe. O ślizgowych nie wspomina,że są wytrzymałe Swięte słowa! Oczywiście, jeśli znalazłeś takie info na stronie producenta to jest to wałek. Mnie się strony tego producenta znaleźć nie udało, masz linka? Proszę bardzo, już podaję. http://www.force-components.pl/index.php?p4170,kod-670495-force-pedaly-mtb-z-blokami-293-g-czerwone Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alpina Napisano 3 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2017 A teraz trochę ogólnych zdjęc... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kalwi9 Napisano 19 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2017 Witam. Czy jest problem z wypinaniem tych pedałów ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erzurum Napisano 19 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2017 nie ma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kalwi9 Napisano 2 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 2 Lutego 2017 A jednak jest problem. Jazda na takich pedalach bedzie niebezpieczna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
firefoks Napisano 3 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 3 Lutego 2017 Niby czemu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erzurum Napisano 3 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 3 Lutego 2017 kupiłem je i żyję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kalwi9 Napisano 3 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 3 Lutego 2017 Wyregulowałem kazda sprezyne równomiernie i przy wypieciu czasem blok haczy o pedal i istnieje ryzyko upadku. W drugim rowerze mam shimano m520 i nigdy mnie nie zawiodly. Moze jestem zbyt przewrazliwiony bo w m520 jest perfekcyjnie. Jezdziliscie wczesniej na inncyh ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erzurum Napisano 3 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 3 Lutego 2017 mam dokładnie te same odczucia, dotyczy jakby jednego pedała. Mam w butach bloki shimanowskie i myślę, że jak je zmienię na te od force to powinno być lepiej. Ty masz ten problem z oryginalnymi blokami force? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kalwi9 Napisano 3 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 3 Lutego 2017 Najgorzej jest z lewym pedałem. Problem jest z blokami od shimano i force. A tak w ogóle to bloki force sa identyczne jak shimano. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erzurum Napisano 3 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 3 Lutego 2017 no to nie dobrze, ja zrobiłem na nich 3 rundki na razie i sądziłem, że to kwestia bloków od shimano, jeśli taki efekt będzie z oryginalnymi blokami force to trzeba rozważyć zwrot. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alpina Napisano 6 Lutego 2017 Autor Udostępnij Napisano 6 Lutego 2017 Wyregulowałem kazda sprezyne równomiernie i przy wypieciu czasem blok haczy o pedal i istnieje ryzyko upadku. W drugim rowerze mam shimano m520 i nigdy mnie nie zawiodly. Moze jestem zbyt przewrazliwiony bo w m520 jest perfekcyjnie. Jezdziliscie wczesniej na inncyh ? A ja już miałem M520, M540 i teraz te, jak dla mnie te wpinają się ciut inaczej (jakby delikatniej), ale żadnych problemów z nimi nie mam... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kosa1987 Napisano 24 Marca 2017 Udostępnij Napisano 24 Marca 2017 Po co kupować Chińczyka jak w tej cenie można mieć sprawdzone Shimano PD-M540? Ten Force cały to jeden wielki szmelc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alpina Napisano 26 Marca 2017 Autor Udostępnij Napisano 26 Marca 2017 Jakie chinczyki.. Force jest Czeski gdybys nie wiedział I w cenie w jakiej kupiłem te Forcy miałbym conajwyzej M520, które waza sporo więcej od tych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RBTS Napisano 2 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2017 Jest czeski, ale bierze od chińczyka. Gdybyś wziął od Japończyka (via Malezja lub Chiny) byś nie narzekał, mimo że ciut cięższe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kosa1987 Napisano 2 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2017 Force to tylko "marka", producent to Chinol z Aliexpress. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.