Skocz do zawartości

[Pedały] Force SPD

Alpina

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Ostatnimi czasy zakupiłem czerwone pedały SPD firmy Force (model Click?)

Pierwsze wrażenie było pozytywne, lekkie, dobrze wykonane i ładnie wykończone. Nie miałem do tego zastrzeżeń. Niestety po pierwszych 10 km z tymi pedałami, szanowny pieszy wszedł mi na ścieżkę rowerową i skończyło się to nie z mojej winy końcem jazdy dla mnie, szpitalem, szwami, sprawą na policji itd. W wolnym czasie pozwoliłem sobie rozkręcić jeden z pedałów. Producent pisze, że pedały są oparte na łożyskach maszynowych. UWAGA! Pedały te mają tylko po jednym łożysku maszynowym po zewnętrznej stronie  :sick: Od strony wewnętrznej jest tulejka ślizgowa (załączony obrazek). Moim zdaniem jest to za mało, szczególnie, że łożysko zewnętrzne nie jest jakiejś super jakości i ma znacznie większy luz niż C3  :thumbsup:. Będę tutaj opisywał co dalej będzie się działo z pedałami i dodam lepsze zdjęcia.

post-180643-0-79995500-1483286177_thumb.jpg

Napisano
O proszę, a zastanawiałem się nad zakupem...

Ja już dłuższy czas zastanawiałem sie nad nimi, aż w końcu zakupiłem bo moje M540 już ledwo co się kręciły...

Konstrukcja ślizg+maszyna to standardowe rozwiązanie. 

Możliwe, ale czy nie sądzisz, że zwrot który używa producent "- Wytrzymałe łożyska maszynowe" tyczy się więcej niż jednego łożyska maszynowego i nie ma w nim mowy o ślizgu?   :P 

Wolę jednak maszyna+maszyna.

Ja również  :thumbsup:

Napisano

Możliwe, ale czy nie sądzisz, że zwrot który używa producent "- Wytrzymałe łożyska maszynowe" tyczy się więcej niż jednego łożyska maszynowego i nie ma w nim mowy o ślizgu?

Oczywiście, jeśli znalazłeś takie info na stronie producenta to jest to wałek. Mnie się strony tego producenta znaleźć nie udało, masz linka? 

Napisano

Wszystko się zgadza: wytrzymałe łożyska maszynowe: prawe i lewe. O ślizgowych nie wspomina,że są wytrzymałe
Swięte słowa! :thumbsup: 

Oczywiście, jeśli znalazłeś takie info na stronie producenta to jest to wałek. Mnie się strony tego producenta znaleźć nie udało, masz linka? 
 Proszę bardzo, już podaję. http://www.force-components.pl/index.php?p4170,kod-670495-force-pedaly-mtb-z-blokami-293-g-czerwone  
  • 3 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
Napisano

Wyregulowałem kazda sprezyne równomiernie i przy wypieciu czasem blok haczy o pedal i istnieje ryzyko upadku. W drugim rowerze mam shimano m520 i nigdy mnie nie zawiodly. Moze jestem zbyt przewrazliwiony bo w m520 jest perfekcyjnie. Jezdziliscie wczesniej na inncyh ?

Napisano

mam dokładnie te same odczucia, dotyczy jakby jednego pedała. Mam w butach bloki shimanowskie i myślę, że jak je zmienię na te od force to powinno być lepiej.

Ty masz ten problem z oryginalnymi blokami force?

Napisano

Najgorzej jest z lewym pedałem. Problem jest z blokami od shimano i force. A tak w ogóle to bloki force sa identyczne jak shimano.

Napisano

no to nie dobrze, ja zrobiłem na nich 3 rundki na razie i sądziłem, że to kwestia bloków od shimano, jeśli taki efekt będzie z oryginalnymi blokami force to trzeba rozważyć zwrot.

Napisano

Wyregulowałem kazda sprezyne równomiernie i przy wypieciu czasem blok haczy o pedal i istnieje ryzyko upadku. W drugim rowerze mam shimano m520 i nigdy mnie nie zawiodly. Moze jestem zbyt przewrazliwiony bo w m520 jest perfekcyjnie. Jezdziliscie wczesniej na inncyh ?
 A ja już miałem M520, M540 i teraz te, jak dla mnie te wpinają się ciut inaczej (jakby delikatniej), ale żadnych problemów z nimi nie mam...
  • 1 miesiąc temu...
Napisano

Jakie chinczyki.. Force jest Czeski gdybys nie wiedział ;) I w cenie w jakiej kupiłem te Forcy miałbym conajwyzej M520, które waza sporo więcej od tych :)

Napisano

Jest czeski, ale bierze od chińczyka. Gdybyś wziął od Japończyka (via Malezja lub Chiny) byś nie narzekał, mimo że ciut cięższe.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...