MT80 Napisano 29 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2016 Cześć, jestem tu nowy, więc mam nadzieję, że na wstępnie nie dokonam profanacji regulaminu Niedawno, droga kupna wszedłem w posiadanie roweru Romet MUSTANG 27,5. Zgodnie z opisem na stronie producenta zainstalowany jest w nim amortyzator SR Suntour Raidon-XC LO 27,5 100 mm. Z tego co wyczytałem na stronie Suntoura amortyzatory Raidon posiadają "sprężynę" powietrzną, ale ten najwyraźniej nie, ponieważ nie widzę wentyla do pompowania, a jedynie pokrętło PRELOAD, do regulacji SAG. Czy zatem nie wszystkie Raidony są powietrzne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tatanka Napisano 29 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2016 Jeśli to wersja powietrzna to na górze lewej goleni masz korek.Należy go odkręcić i pompką do amortyzatorów napompować do odpowiedniego ciśnienia.Przynajmniej tak mi się wydaje.Możesz sprawdzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MT80 Napisano 29 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2016 (edytowane) W miejscu gdzie powinien być korek zakrywający wentyl znajduje się wspomniane pokrętło PRELOAD z oznaczeniem + i -, a na prawej goleni blokada skoku, tak więc wygląda na to, że to sprężyna. Zastanawia mnie mały imbus na spodzie lewej goleni, ale wątpię aby krył się pod nim wentyl. Edytowane 29 Grudnia 2016 przez MT80 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 29 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2016 W twoim rowerze jest zamontowany amortyzator Raidon XC LO-R Coil Coil to znaczy że masz system sprezynowy W raidonach zawsze występowały wersję powietrzne jak i sprężynowe Patrząc od tyłu amorka to po lewej stronie masz u góry te pokrętło zwane korkiem naprężenia wstępnego zaś od dołu masz wkrecona śrubę imbusowy M6 pod imbus 5mm służąca jako mocowanie dolnych lagów z górnymi Prawa strona to masz wsadzony kartridż wersji LO-R LO - blokada skoku przy koronie R - regulacja tłumienia od dolu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sssmok Napisano 29 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2016 Raidony są w dwóch wykonaniach. Ze sprężyną i z komorą powietrzną. Sprężyna ma bardzo mały zakres regulacji i przy większej lub mniejszej wadze rowerzysty niż powiedzmy 75-85kg należałoby sprężynę wymienić dobierając jej twardość. Sam to już przerabiałem, ale twardsze lub bardziej miękkie trudno jest dostać. Ja w nowym rowerze wymieniłem cały amortyzator na Raidon air i kłopoty z regulacją twardości się skończyły. Nawiasem mówiąc też myślałem, że w rowerze fabrycznie jest założony Raidon powietrzny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MT80 Napisano 29 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2016 Dziękuję za odpowiedzi. Mieszczę się w przedziale wagowym 75-85kg, więc powinno być dobrze. A jeśli po jakimś czasie okaże się, że coś jest nie tak, wymienię amortyzator na lepszy. Możecie powiedzieć coś o żywotności takiego modelu, jaki znajduje się w moim rowerze, czyli ze sprężyną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sssmok Napisano 29 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2016 Jeśli jest w dobrym stanie i bez luzów to systematyczne serwisowanie, czyszczenie i smarowanie powinno zapewnić długotrwałą bezproblemową eksploatację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MT80 Napisano 29 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2016 Rower jest nowy, więc póki co wszystko spasowane idealnie. Muszę poszukać dokładnych informacji na temat smarowania i serwisowania. Dziękuję wszystkim za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 30 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2016 Jeśli stwierdzisz że ten twój system sprezynowy ci nie odpowiada to w tych raidonach od 2016 zawsze można przerobić na system powietrzny bez wymiany amortyzatora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MT80 Napisano 30 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2016 (edytowane) O, dobra wiadomość. Nie wiem jednak czy ten amortyzator to rocznik 2016 czy 2015. Z tyłu poprzeczki łączącej dolne elementy goleni amortyzatora naklejone jest zielone kółko, ale nie wiem co to może oznaczać. Rower jest z 2016, amortyzator ma parametry jak model z 2015, a wygląda jak model powietrzny na rok 2017. Edytowane 30 Grudnia 2016 przez MT80 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 30 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2016 Raidony kolekcji 2016 oraz 2017 są te same. To jest po prostu ciąg dalszy produkcji danego modelu. Na pewno by ci nie wsadzili z kolekcji 2017 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MT80 Napisano 30 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2016 (edytowane) Na pewno by ci nie wsadzili z kolekcji 2017 Tego nie spodziewałbym się. Chodziło jedynie o zilustrowanie jak on wygląda. Zastanawia mnie jeszcze jedna kwestia. Rury goleni o mniejszej średnicy, wsuwające się w te o większej (nie wiem jak to fachowo nazwać) fabrycznie są zupełnie suche. Zastanawiam się czy spryskać je za pomocą Brunox DEO, czy jednak nie. Z tego co czytam wynika że zdania są podzielone, a nie wiem jak na użycie tego środka zapatruje się sam Suntour. Obawiam się przyklejania piachu i pyłu. Edytowane 30 Grudnia 2016 przez MT80 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 30 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2016 Są suche i warto zrobić mu tzw. Przegląd zerowy. Co do Brunoxa TO NIGDY nie pryskaj bezposrednio na rury goleniowe, jedynie to trochę na szmatkę i wtedy możesz powycierac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MT80 Napisano 30 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2016 OK, rozumiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi