NoiseWizard Napisano 9 Stycznia 2017 Autor Napisano 9 Stycznia 2017 Wiecie może, czy do ramy Shannon będzie możliwe zamontowanie korby szosowej 50x34, lub przełajowej 46x36? Wiem, że w ramach crossowych może wystąpić problem ocierania tego typu mechanizmów o tylne widełki, dlatego pytam.
Tatanka Napisano 9 Stycznia 2017 Napisano 9 Stycznia 2017 Jeśli w crossie bywają korby 48/38/28 to zapewne jedna i druga się zmieści.
gtb Napisano 9 Stycznia 2017 Napisano 9 Stycznia 2017 Wiecie może, czy do ramy Shannon będzie możliwe zamontowanie korby szosowej 50x34, lub przełajowej 46x36? zapewne jedna i druga się zmieści. To można stwierdzić tylko przymierzając "na żywca". Ja bym miał spore obawy , korby szosowe/przełajowe mają linie łańcucha (43,5) względem korb trekingowych (50) czyli wędrują bliżej suportu i jest duże prawdopodobieństwo haczenia zębatkami o dolne widełki. O ile przy korbach na kwadrat można by kombinować z długością osi suportu to przy zintegrowanej osi pola manewru już nie ma.
Tatanka Napisano 9 Stycznia 2017 Napisano 9 Stycznia 2017 W Shannonie mam zębatkę narrow wide 40t z linią łańcucha 45 mm.Jest 3-4 mm odstępu od widełek.Wcześniej była 42 i też pasowało
gtb Napisano 9 Stycznia 2017 Napisano 9 Stycznia 2017 3-4mm przy 40/42 to przy 50 coś zostanie ? Upierać się nie będę bo nie przymierzałem do tej ramy ale w teorii cienko to widzę (głównie szosową).
Tatanka Napisano 9 Stycznia 2017 Napisano 9 Stycznia 2017 Tylko że blat 50t będzie dalej odsunięty od mojego 40t. Wie ktoś jaka jest odległość dużego blatu od środka ramy w takiej korbie?Mając te dane bez problemu sprawdzę czy się zmieści
gtb Napisano 9 Stycznia 2017 Napisano 9 Stycznia 2017 Tak , o kilka mm ale dostanie dodatkowe 10 zębów. Przyjmując odległość miedzy zębatkami ok.8mm i linię łańcucha 43,5 to ta 50T będzie oddalona od osi na 47,5.
Tatanka Napisano 9 Stycznia 2017 Napisano 9 Stycznia 2017 Zmierzę na blacie 48t i dam znać za jakiś czas(dzisiaj)
gtb Napisano 9 Stycznia 2017 Napisano 9 Stycznia 2017 Teoria teorią a praktyka swoje - sądzę , że bez organoleptycznej przymiarki jednoznacznie tego się stwierdzić nie da.
NoiseWizard Napisano 9 Stycznia 2017 Autor Napisano 9 Stycznia 2017 Może lepiej w takim razie będzie kupić zwykłą, trekkingową korbę np. Deore i zdemontować najmniejszy blat?
Tatanka Napisano 9 Stycznia 2017 Napisano 9 Stycznia 2017 Więc tak.Przy blacie 48t (coś ze stajni Shimano) z odległością 47 mm od środka ramy odległość między blatem a tylnymi widelkami wynosi 3-4 mm.Dodam,że zębatka narrow wide jest firmy Garbaruk,która ma wyjątkowo długie zęby,przez co są one delikatnie bliżej trójkąta.(chodzi o zębatkę 40t opisywaną wcześniej) A tak w ogóle,to padła gdzieś informacja że korba pod zintegrowaną oś?Bo jeśli nie,to można odsunąć suportem.
gtb Napisano 9 Stycznia 2017 Napisano 9 Stycznia 2017 Jeśli twierdzisz , że wejdzie to ok , spierać się nie będę (choć moje obawy pozostają , przymiarka jednego z drugim dała by 100% pewność). A tak w ogóle,to padła gdzieś informacja że korba pod zintegrowaną oś?Bo jeśli nie,to można odsunąć suportem. O ile przy korbach na kwadrat można by kombinować z długością osi suportu to przy zintegrowanej osi pola manewru już nie ma. Może lepiej w takim razie będzie kupić zwykłą, trekkingową korbę np. Deore i zdemontować najmniejszy blat? To rozwiązanie daje 100% pewność braku problemów.
Tatanka Napisano 9 Stycznia 2017 Napisano 9 Stycznia 2017 U mnie by weszło,tego jestem pewien.Info o zintegrowanej osi jest od Ciebie? NoiseWizard nie napisał jakie mocowanie go interesuje?
gtb Napisano 9 Stycznia 2017 Napisano 9 Stycznia 2017 Info o zintegrowanej osi jest od Ciebie? A gdzieś to napisałem ? Podałem tylko , że przy zintegrowanej osi nie ma pola manewru z przesuwaniem. NoiseWizard nie napisał jakie mocowanie go interesuje? Wcześniej nie , ale w ostatnim swoim poście wspomina o Deore a tych na kwadrat obecnie praktycznie nie uświadczysz.
NoiseWizard Napisano 9 Stycznia 2017 Autor Napisano 9 Stycznia 2017 Tak, chodzi o zintegrowaną oś i suport BSA. Dzięki serdeczne za pomoc
NoiseWizard Napisano 21 Marca 2017 Autor Napisano 21 Marca 2017 Jakoś zapomniałem się pochwalić co wyszło ze zmiany ramy: https://www.forumrowerowe.org/garage/vehicle/7938-accent-shannon/ Rama 18'' pasuje idealnie, teraz dopiero poczułem różnicę w jeździe na różnych rozmiarach, jazda na 21'', to jakbym prowadził czołg. Zmiana na sztywny widelec również wyszła na dobre.
Jarx5 Napisano 2 Kwietnia 2017 Napisano 2 Kwietnia 2017 Cześć,, również przymierzam się do roweru z napędem Alfine 11, mam pytanie do Ciebie, jak sprawuje się ten napęd w terenie?, czy biegi wchodzą płynnie i jak z serwisowaniem tej piasty? długo już ją użytkujesz? dzięki za podzielenie się spostrzeżeniami.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.