MartinH Napisano 27 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2016 Miał ktoś bezpośrednie porównanie obu napędów? Nie chodzi mi o jazdę na parkingu, a terenową. Mam XT 10s i tutaj słyszałem, że dużej różnicy w stosunku do M8000 nie ma, ale w terenie nie miałem okazji tego porównać. Gdzieś zasłyszałem, że SRAM lepiej sobie radzi z błotem, natomiast XT ma lepszą manetkę, prawda to? Czy manetka GX'a też zmienia biegi po naciśnięciu wajchy? Dwóch biegów na raz chyba nie da się zrzucić? Kwesta dotyczy rowerów, którymi się interesuję, jeden ma napęd GX, drugi XT, każdy poza napędem ma swoje plusy, więc nie interesuje mnie odpowiedź, że lepiej XT bo tańsze, ale ciekaw jestem jak w pracy te napędy są blisko siebie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalANANAS Napisano 27 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2016 Ja mam gx manetki dla mnie rewelacja głośne twarde ale nie ma myszkowania przy wrzutach i zrzutach to chyba generalna zaletą sram. Kiedyś jeden rower temu przez przypadek przesiadlem się na sram i powrotu już nie będzie do shimano w mtb. Przelaj na 105 ale mtb tylko sram. To czego nie ma to zrzut ttlko x 1. To drazliwy temat i w wątku pojawia się na pewno skrajne opinie. Ja oceniam sram lepiej niż shimano. Tu nie ma kompromisu kółka luźne błoto luzy na pantografie. Krzywy pantograf baryłka kilka razy w prawo w lewo bez znaczenia wchodzi i schodzi jak młotem w kowadlo. Zapomniałem co to regulacja. Przesiadek się teraz z x7 na gx i krok w dobra stronę. Pozdro. tapniete z telefonu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chleje24na7 Napisano 27 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2016 Lepsze radzenie sobie Srama z błotem to zamierzchłe czasy. Poza tym Triggery od srama to padło wg mnie, a cena kółeczek do Sram zabija. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalANANAS Napisano 27 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2016 Przeszedles przez oba napędy? tapniete z telefonu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kinder85 Napisano 27 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2016 Jeżeli chodzi o napęd 1x11 to niewątpliwą zaletą sram'a jest jeden ząbek czyli najmniejsza koronka kasety 10s, przy jednym blacie z przodu robi to różnice I jak kolega wcześniej wspomniał sram ma bardzo mocna sprężynę przerzutek i i biegi wręcz strzelają na swoje miejsce bez zająknięcia . Jeżdżę na XT i nie narzekam ale raczej nie miałem wyboru, a jak bym miał to ze względu na prace bym chyba Srama wybrał. Na korzyść Shimano to wspomniane wcześniej zrzucanie o więcej niż 1 bieg no i cena bo Sram jest sporo boleśniejszy przy wymianie ewentualnych części Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 27 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2016 Marcin znamy się więc wiesz, że nie ściemniam. Shimano jechałem i to całkiem nie mało. Manetka pracuje trochę ciężej w zależności od ustawienia napięcia sprężyny. Błoto to już jest od jakiegoś czasu problem z głowy. GX-em po parkingu ale działa tak, że bez dwóch zdań olał bym Shimano gdybym miał tylko taki wybór jak idzie o 1x11. Nie mam tutaj aż takich wymagań by się pobić co działa "trochę, niby" lepiej. I tak już na koniec zmieniarka Sram'a "jako taka" wydaje mi się solidniejsza konstrukcyjnie od XT. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qbek84 Napisano 27 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2016 Ja opiszę swoje wrażenia XT względem poprzedniej generacji SRAM'a.Miałem/mam w swoich rowerach takie kombinacje:1. Manetka Shimano SL-M780 + przerzutka RD-M786 SGS2. Manetka Shimano SL-M8000 + przerzutka RD-M8000 GS3. Manetka SRAM X7 + przerzutka SRAM X9 Type 2 średni wózekStary XT chodził najdelikatniej. Mógłbym to określić, że miła 'Pani Manetka' mówi: "Zapraszam Cię łańcuchu na większą/mniejszą koronkę".Nowy XT odrobinę poszedł w stronę SRAM'a i teraz miła 'Pani manetka' mówi urzędowym tonem: "Proszę łańcuchu wejść na mniejszą/większą koronkę".SRAM natomiast jest brutalny i 'Pani Manetka' mówi "Łańcuch - spie***laj na mniejszą/większą koronkę".I teraz co kto lubi... szczerze to mnie się podoba ta ostra babeczka w wydaniu SRAM'a, ale ma pewne minusy:- jest droższa- nie ma możliwości zrzucania dwóch biegów jednym pociągnięciem- brak części zamiennych (np. do przerzutki Shimano bez problemu kupiłem zestaw naprawczy sprzęgła)- brak regulacji sprzęgła napinającego i wajchy ON/OFF włączającej sprzęgło (bez tej regulacji można przeżyć, bo tego nie używam; natomiast szkoda, że nie ma wajchy ON/OFF, bo dzięki temu można zauważyć czy sprzęgło Ci nie padło)Plus SRAM'a za prosty acz przydatny patent z blokowaniem wózka by móc łatwiej rozpiąć łańcuch lub ściągnąć koło (ten przycisk z kłódką).A co do tych legend z błotem to są pokroju z tych o niezawodnych niemieckich samochodach. W moim przypadku SRAM Shimano działało w błocie bez problemów.I na koniec mój wybór - gdyby SRAM miał możliwości zrzucania dwóch biegów i chociaż ten ON/OFF bez zastanowienia wolałbym jeździć na SRAM'ie... a tak to trzeba rozważyć za i przeciw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalANANAS Napisano 27 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2016 Trochę na temat droższy tańszy https://www.bike-discount.de/en/buy/sram-gx-1x11-speed-group-trigger-gxp-175mm-459189 https://www.bike-discount.de/en/buy/shimano-xt-1x11-speed-m8000-group-11-46-without-disc-brakes-565021 Sr bez suportu. tapniete z telefonu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stefanX Napisano 28 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2016 ... - brak części zamiennych (np. do przerzutki Shimano bez problemu kupiłem zestaw naprawczy sprzęgła) ... Sprostuję - nie miałem żadnych problemów, żeby kupić w harfie element do tylnej przerzutki x0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ziemko Napisano 28 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2016 Jeżeli chodzi o napęd 1x11 to niewątpliwą zaletą sram'a jest jeden ząbek czyli najmniejsza koronka kasety 10s, przy jednym blacie z przodu robi to różnice Panie, ale GX to najmniejszą koronkę to ma 11T. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
clavdivs Napisano 28 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2016 Jednak ma 10. https://www.sram.com/sram/mountain/products/xg-1175-full-pin-cassette Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radziuGD Napisano 28 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2016 GX może i ma najmniejszą koronkę 10 ale xt ma 46 największą wiec zakresowo przewaga srama już nie jest tak wyraźna. Jakby dorwać do xt blacik 35, to będzie praktycznie to samo co gx z 32 - ewentualna różnica będzie w stopniowaniu. Samo działanie to już raczej kwestia gustu i preferencji, ja bym brał tańsze czyli xt, tym bardziej, ze mi jego praca bardziej pasuje niż srama. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MartinH Napisano 28 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2016 Dokładnie, od GX w górę jest kaseta 10-42, NX ma tylko 11-42 Dzięki za opinie, teoretycznie ta twardsza praca powinna mi bardziej przypaść do gustu No i zakres przełożeń jak dla mnie jest lepszy niż w XT, tam już trzeba kasetę 11-46 aby było dobrze, korba w GX jest na spiderlessa więc gdyby 30T okazało się za twarde można założyć 28T Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ishi Napisano 28 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2016 korba w GX jest na spiderlessa więc gdyby 30T okazało się za twarde można założyć 28T Tylko droższa sera 1400 jest spiderless. Seria 1200 to klasyczny stały pająk BCD104. No i pamiętaj że przy przejściu na XD dochodzi jeszcze koszt modyfikacji piasty. Jeżeli masz Novateca to będzie to około 100pln. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MartinH Napisano 28 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2016 Kupuję nowy rower jeden jest na xt, drugi na gx Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rambolbambol Napisano 29 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2016 @MartinH Jak będziesz miał 11rz w Shimano i Sram w domu, to weź proszę przetestuj kompatybilność. http://banachbrothers.pl/index.php/17-aktualnosci-wyroznione/343-niebepieczne-zwiazki Jest kilka opinii, że manetki i przerzutki z tych dwóch firm można stosować w 11rz zamiennie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalANANAS Napisano 29 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2016 Jeżeli ufać tym danym http://www.bikeradar.com/forums/viewtopic.php?t=13036528 To jest blisko ale nie będzie pasowało. Shimano po obserwacji sram doszło do wniosku że ubieranie się przy ratio 1/2 jest bezcelowe i wprowadziło dynasys. Pewnie efekt taki ze jak się ustawić ok na środku piasty to na brzegach będzie z jednej strony kiepo spadało a z drugiej kiepo wchodziło. Co do wymiany przerzutki to na 100 proc wiem, bo sam tak mam że jak się przechodzi w sram z 9 na 10 nie trzeba zmieniać przerzutki. To tylko kwestia zakresu pantografu. W shimano mam w przelaju przerzutke tiagra z 8rz i chodzi idealnie w 10rz ze starym ratio bo wiadomo że szosa nie przeszła na dyna. tapniete z telefonu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rambolbambol Napisano 29 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2016 Czytaj uważnie ten artykuł który zapostowałem. Shimano i SRAM jest kompatybilne, ale tylko w 11rz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalANANAS Napisano 29 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2016 Przeczytaj uważnie linka którego podesłałem dyna 11rz ma ratio 1.1:1 a to nie równa się 1:1. To że ktoś założył i działa to te 0.1 wpadło mu może w luzy ale kompatybilne to nie jest tapniete z telefonu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MartinH Napisano 29 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2016 @MartinH Jak będziesz miał 11rz w Shimano i Sram w domu, to weź proszę przetestuj kompatybilność. Ja mam XT 10rz, na 2 rowery mnie w tej chwili nie stać więc nie będzie porównania XT i SRAM 11rz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erzurum Napisano 29 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2016 nie myślałeś Martin, żeby zamiast jednego fulla za kilkanaście tyś. kupić fulla za 6-7 i do tego dobrą kolarkę? Na śląsku jak znalazł, fajne tereny na szosę są na północ. Każdy kto spróbuje jazdy na szosie zadaje sobie pytanie, dlaczego tak późno spróbował Oczywiście wtedy też byś nie porównał gx do xt. A żeby nie było tak nie w temacie, to gdybym ja miał wybierać wolałbym srama, przyjemniej to działa jak dla mnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MartinH Napisano 29 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2016 Na północ to są świetne tereny pod XC, i póki co XTC zostanie, ale jeśli tylko full sprawdzi się w tym terenie (a tego się boję) to całkiem możliwe, że XTC pójdzie na sprzedaż, a ja kupuję przełaja Full za 7 tysi mnie nie bawi bo bardzo szybko bym go doposażył i suma sumarum wyszłoby to samo. A poza tym to nie mam miejsca na 3 rowery Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lucass3 Napisano 29 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2016 Marcin, to jakie 2 modele zostały na placu boju jesli można wiedzieć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erzurum Napisano 29 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2016 niech zgadnę ex i whyte? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalANANAS Napisano 29 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2016 Czytaj uważnie ten artykuł który zapostowałem. Shimano i SRAM jest kompatybilne, ale tylko w 11rz.Ten artykuł pewnie rozstrzygnie ponad wszelką wątpliwość sprawy kompatybilnościhttp://blog.artscyclery.com/science-behind-the-magic/science-behind-the-magic-drivetrain-compatibility/ Są tam ratia i długości w mm. tapniete z telefonu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.