Skocz do zawartości

[1x11] Napęd na maratony WLKP

Wojek

Rekomendowane odpowiedzi

Strawiłem wszystko odnośnie łańcuchów i tak, suwmiarka jak i wszystkie przyrządy do pomiaru łancucha oprócz Shimano TL cn42 nie pokażą faktycznego zużycia. Jedynym rozwiązaniem jest metoda na gwozdzia (Arni generalnie miał racje) i jeśli łańcuch będzie dłuższy od nominalnego o od 6,8 mm do 7 mm w zależności od ilości ogniw, to będzie wyciągnięty o 0,5% i należy go uznać za zużyty. Wraz z realnym wydłużeniem łańcucha powiększa się luz pomiędzy rolkami w stosunku około 66%/33% (zależne od materiału blaszek/pinu), który faktycznie nie ma znaczenia praktycznego jeśli chodzi o zużycie kasety, a jak dodamy do tego różne rozmiary rolek (jak pisałem Dyna-sys vs Sram/KMC) to produkcja przyrządów innych niż ten wyżej wymieniony, jest kompletnym nieporozumieniem. Przy realnym wyciągnięciu 7 mm całościowym, suwmiarka jak i przyrządy będą pokazywać, że mamy zużycie na poziomie 0,75%, 1%, a nawet ponad 1% w zależnosci od konkretnego łańcucha, czyli bzdury.

jeśli łańcuch będzie dłuższy od nominalnego o od 6,8 mm do 7 mm w zależności od ilości ogniw, to będzie wyciągnięty o 0,5% i należy go uznać za zużyty.

Problem w tym, że nie tylko łańcuch można wtedy uznać za zużyty, ale także zębatki, bo jak wiemy łańcuch dociął zębatki do swojego nowego wymiaru i teraz takie zębatki mogą już nie chcieć (to wręcz pewne) działać z nowym łańcuchem. Dla tego bezpieczniej jest przyjąć wyciągnięcie do 3mm (tak wychodzi z moich obserwacji) i spokojnie da się zrobić kilka zmian łańcuchów na jednej kasecie, a co ciekawsze, to metodę 3 łańcuchów można wsadzić do szuflady, bo ona nic więcej przecież nie wnosi :)

Przy realnym wyciągnięciu 7 mm całościowym, suwmiarka jak i przyrządy będą pokazywać, że mamy zużycie na poziomie 0,75%, 1%, a nawet ponad 1% w zależnosci od konkretnego łańcucha, czyli bzdury.

A no właśnie. Tylko ten przyrząd Shimano rozpycha rolki w jednym kierunku, a więc na dobrą sprawę mierzy właśnie podziałkę łańcucha, może nie po osi pinów, a po przesunięciu ale o tę samą wartość co na dobrą sprawę nie ma znaczenia.

Chciałem uniknąć takiej dyskusji, ale na pewno sporo osób (tak jak ja) dowiedziało się trochę o łańcuchach... :P

Zależało mi jedynie na doborze przełożenia, odpowiedź chyba uzyskałem jednak i tak dopiero test na żywym organizmie będzie miarodajny.

Proszę podajcie jeszcze model Camp'a lub KMC którego polecacie do 11-biegowego XT.

Daj KMC X9/10.73, w zupełności wystarczy, bo różnica pomiędzy Campą a KMC nie jest tak duża jak by wskazywała na to różnica w cenie.

i tak dopiero test na żywym organizmie będzie miarodajny.

A to przede wszystkim. Pojedziesz, zobaczysz, to się dowiesz czego i gdzie ci brakło, a z czego można śmiało rezygnować. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...