Michal_L Napisano 29 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2016 wojek te 6-8 tys przejedziesz na jednym lancuchu. Na 3 lancuchach to spokojnie z 20 tys. Przejedziesz. Chyba ze nonstop w blocie bedziesz katowac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GTZaskar1991 Napisano 31 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2016 Strawiłem wszystko odnośnie łańcuchów i tak, suwmiarka jak i wszystkie przyrządy do pomiaru łancucha oprócz Shimano TL cn42 nie pokażą faktycznego zużycia. Jedynym rozwiązaniem jest metoda na gwozdzia (Arni generalnie miał racje) i jeśli łańcuch będzie dłuższy od nominalnego o od 6,8 mm do 7 mm w zależności od ilości ogniw, to będzie wyciągnięty o 0,5% i należy go uznać za zużyty. Wraz z realnym wydłużeniem łańcucha powiększa się luz pomiędzy rolkami w stosunku około 66%/33% (zależne od materiału blaszek/pinu), który faktycznie nie ma znaczenia praktycznego jeśli chodzi o zużycie kasety, a jak dodamy do tego różne rozmiary rolek (jak pisałem Dyna-sys vs Sram/KMC) to produkcja przyrządów innych niż ten wyżej wymieniony, jest kompletnym nieporozumieniem. Przy realnym wyciągnięciu 7 mm całościowym, suwmiarka jak i przyrządy będą pokazywać, że mamy zużycie na poziomie 0,75%, 1%, a nawet ponad 1% w zależnosci od konkretnego łańcucha, czyli bzdury. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arni220 Napisano 2 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2017 jeśli łańcuch będzie dłuższy od nominalnego o od 6,8 mm do 7 mm w zależności od ilości ogniw, to będzie wyciągnięty o 0,5% i należy go uznać za zużyty. Problem w tym, że nie tylko łańcuch można wtedy uznać za zużyty, ale także zębatki, bo jak wiemy łańcuch dociął zębatki do swojego nowego wymiaru i teraz takie zębatki mogą już nie chcieć (to wręcz pewne) działać z nowym łańcuchem. Dla tego bezpieczniej jest przyjąć wyciągnięcie do 3mm (tak wychodzi z moich obserwacji) i spokojnie da się zrobić kilka zmian łańcuchów na jednej kasecie, a co ciekawsze, to metodę 3 łańcuchów można wsadzić do szuflady, bo ona nic więcej przecież nie wnosi Przy realnym wyciągnięciu 7 mm całościowym, suwmiarka jak i przyrządy będą pokazywać, że mamy zużycie na poziomie 0,75%, 1%, a nawet ponad 1% w zależnosci od konkretnego łańcucha, czyli bzdury. A no właśnie. Tylko ten przyrząd Shimano rozpycha rolki w jednym kierunku, a więc na dobrą sprawę mierzy właśnie podziałkę łańcucha, może nie po osi pinów, a po przesunięciu ale o tę samą wartość co na dobrą sprawę nie ma znaczenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
schwinn0 Napisano 2 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2017 A nie latwiej jest zrobic ctrl+a i ctrl+c a nastepnie ctrl+v http://www.forumrowerowe.org/topic/212057-1x11-dlaczego-nie-dla-amatora/page-19?do=findComment&comment=1931491 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojek Napisano 2 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2017 Chciałem uniknąć takiej dyskusji, ale na pewno sporo osób (tak jak ja) dowiedziało się trochę o łańcuchach... Zależało mi jedynie na doborze przełożenia, odpowiedź chyba uzyskałem jednak i tak dopiero test na żywym organizmie będzie miarodajny. Proszę podajcie jeszcze model Camp'a lub KMC którego polecacie do 11-biegowego XT. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arni220 Napisano 2 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2017 Daj KMC X9/10.73, w zupełności wystarczy, bo różnica pomiędzy Campą a KMC nie jest tak duża jak by wskazywała na to różnica w cenie. i tak dopiero test na żywym organizmie będzie miarodajny. A to przede wszystkim. Pojedziesz, zobaczysz, to się dowiesz czego i gdzie ci brakło, a z czego można śmiało rezygnować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojek Napisano 2 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2017 To są łańcuchy do 9 i 10rz, w 11rz też będzie śmigać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arni220 Napisano 2 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2017 Na 11s też jest, X11.73 ewentualnie poniklowany w co drugim ogniwie, droższy X11.93 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.