Wojek Napisano 23 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2016 Witam,Śledzę temat w którym toczy się dyskusja o napędach 1rz, dlatego proszę nie przenosić jej tutaj Jestem zdecydowany na 1x11, znam wady i zalety, obecnie mam 2x11 i dobierając odpowiedni offset przerobię na 1rz.Moje pytanie skierowane jest głównie do ludzi ścigających się w maratonach takich jak mamy w wlkp, a więc bez ogromnych podjazdów itp - wyjazd w góry to zupełnie inny temat i napęd, chodzi mi tylko o nizinne maratony. Myślę żeby założyć 36 owal + kaseta 11/42 XT - czy ktoś jeździ na podobnej konfiguracji? Z moich doświadczeń wynika, że na te warunki taka konfiguracja będzie najlepsza, ale chciałbym poznać opinie innych.Kolejne pytanie dotyczy łańcucha - mój napęd jest dość świeży i od nowości jeżdżę na łańcuchu od Shimano, grupa XT. Chce rotować łańcuchy 2 lub 3, w zależności jak się będzie kaseta zachowywać - czy polecacie jakiś inny łańcuch czy ten jest ok? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rambolbambol Napisano 23 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2016 Łańcuch Shimano (nazwet XT) nadaje się tylko do tego, żeby go wymienić na Campagnolo albo KMC. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kinder85 Napisano 23 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2016 Ja pomykam po Mazowszu z blatem 36 i kasetą 11-40. Teren myślę że podobny a napęd w takim terenie daje radę. Wiele osób narzeka że niby brakuje biegów przy takiej kombinacji ale ja tak nie uważam Przy kole 29" na prostych jestem w stanie rozpędzić się sporo ponad 50km/h więc czy trzeba więcej ? A cenie sobie bardzo operowanie tylko jendą manetką + i - , nie muszę poświęcać żadnej uwagi na dobieranie odpowiedniej kombinacji biegów. Tylko + i - myślę że taki napęd jest idealny na warunki mazowieckich maratonów, nie wiem jak wyglądają maratony w WLKP ale myślę że podobnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
diarem Napisano 23 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2016 Ja pomykam w wlkp , mam 38 do trenowania i na płaskie trasy, druga to oval 34 obie absolutblack. Kaseta xt 11-42, łańcuchy zmieniam tak co półtora miesiąca i kupuje shimano SLX/105, można go wyrwać za 60-70 zł nic lepszego nie potrzeba , zalejchac i wywalić, ewentualnie zrobić sobie bacik do odkręcania kasety Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_L Napisano 23 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2016 Łańcuch Shimano (nazwet XT) nadaje się tylko do tego, żeby go wymienić na Campagnolo albo KMC. A czemu nadaje sie by go wymienic? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
diarem Napisano 23 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2016 A czemu nadaje sie by go wymienic?Za chwile dostaniesz wykład o twardości i takie tam Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
phoe Napisano 23 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2016 A czemu nadaje sie by go wymienic? Bo jest z gumy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siejak1 Napisano 23 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2016 Myślę żeby założyć 36 owal + kaseta 11/42 XT Myślę że max 34/11-42 oval zależy od nogi. I wielkości koła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_L Napisano 23 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2016 Teraz mam xtr ale wczesniej mnialem xt i orietacyjnie wytrzymal mi okolo 13-15 tys. Wiec jak na gume to sporo. Moim zdaniem to lancuch bym zostawil. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chleje24na7 Napisano 23 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2016 Bo jest z gumy. brawo za górnolotną wypowiedź Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rambolbambol Napisano 23 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2016 Chwali łańcuchy Shimano tylko ten, który nie spróbował alternatywy. Może okazać się potem prawdziwym kulturowym szokiem, że przebiegi 4-5tys na jednym łańcuchu to norma. @Michal_L Pokaż przymiar wpadajacy w łańcuch Shimano po 13-15 tys. Tylko uważaj, żeby nie przeleciał na wylot. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_L Napisano 23 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2016 Wiem ze przymiar od strony wypustki 0,75% wpadl na styk zas do 1% mu brakowalo do wpadniecia. Wiec zuzycie bylo w granicach tych O,75% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arni220 Napisano 23 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2016 Myślę żeby założyć 36 owal + kaseta 11/42 XT - czy ktoś jeździ na podobnej konfiguracji? Jeśli nie masz końskiej nogi, to na wszystko poza Wyrzyskiem, Chodzieżą i Złotowem (Wałcz jest niedaleko) powinno ci to wystarczyć. Pytanie jednak, czy taki układ górskich koronek na płaskie tereny jest idealny? Jak czytałeś moje wpisy i kilku innych, to wywnioskowałeś pewnie, że nie. Ja wolał bym pozostać z 2rz korbą i dać ciasną kasetę na BCM Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GTZaskar1991 Napisano 23 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2016 W przypadku łańcuchów Dyna-sys jezdzi się od 132.6 do 133.9 mm, a nie jak w zwykłych od 132.2 do 133.5 mm, bo Dyna mają węższe rolki i przyrząd można sobie wsadzić w pupę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arni220 Napisano 23 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2016 W przypadku łańcuchów Dyna-sys jezdzi się od 132.6 a łańcuchy Campy za nowości mają tylko ~132,1. Jak zatem przyrząd ma zgadnąć, który wymiar jest zerowy? Jest jakaś możliwość ich regulacji pod Shimano lub Campę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GTZaskar1991 Napisano 23 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2016 Przyrządy są sztywne przecież, więc tylko pod jednego rozmiaru rolki, czyli pod te łańcuchy które mają 132.2 mm od nowości. Nie mierzyłem rolek Campy, bo po prostu nie miałem, kiedyś to zrobię i przeliczę. Suwmiarek nie macie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rambolbambol Napisano 23 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2016 Ja robię inaczej. Jak jest łancuch wyjęty z pudełka to wieszam go na gwoździu na szafie w warsztacie i zaznaczam, gdzie się kończy. Przy każdym czyszczeniu sprawdzam o ile się wyciągnął. Campagnolo wykazuje naprawdę niewielkie zmiany długości co potwierdza ta metoda i przymiar. C10 względem nowego po 10k ma 0,5 oczka więcej. Łańcuchy Shimano, które mialem po 2-3 tysiącach kilometrów byly dłuższe o długość jednego do dwóch oczek. Rekordzista HG40 po 1200km był dwa oczka dłuższy, czyli jakieś 1,7%. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arni220 Napisano 23 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2016 W sumie, to skąd wiesz, że przyrządy są wyskalowane pod 132,2? Sprawdzałeś je? Z pewnością nie, ale załóżmy, że jest tak faktycznie i są wyskalowane pod zerowy wymiar 132,1/132,0 (to sprawdzony wymiar na kilku łańcuchach Campagnolo). Jak zatem zmierzyć nimi łańcuchy innych producentów, których wymiar zerowy wynosi 132,6? Shimanowskie potrafią mieć nawet 132,7, a i 132,4, Dwa moje nowe KMC X10 miały 132,2. Każdy z tych łańcuchów zostanie wykazany jako już częściowo zużyty. Jak już obrać tę metodę, to tylko suwmiarką i ręcznie przeliczyć sobie za nowości, ile wyniesie wyciągnięcie 0,7%. PS. Campagnolo zaleca maksymalne wyciągnięcie do 132,6mm!!! czyli tyle ile wynosi początkowy wymiar nowego łańcucha Shiamno. Co ciekawe, Campa zaleca wyciągnięcie o 0,6mm, a Shiamno o 1,3mm czyli 2x więcej? Z mojego doświadczenia z Campagnolo wynika, iż te +0,6 gwarantuje nam, iż kilka nowych łańcuchów zostanie bezproblemowo przyjętych przez zębatki, a to oznacza, iż cały łańcuch wyciągnął się o ok. 0,2% mierząc po podziałce (dokonywałem takich pomiarów). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojek Napisano 23 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2016 Widzę że dyskusja zeszła na łańcuch co mnie w sumie cieszy, bo co do doboru przełożeń jestem już raczej zdecydowany. Ja pomykam w wlkp , mam 38 do trenowania i na płaskie trasy, druga to oval 34 obie absolutblack. Kaseta xt 11-42, łańcuchy zmieniam tak co półtora miesiąca i kupuje shimano SLX/105, można go wyrwać za 60-70 zł nic lepszego nie potrzeba , zalejchac i wywalić, ewentualnie zrobić sobie bacik do odkręcania kasety Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Gdzie można w takiej cenie ten łańcuch kupić? Znalazłem za 90 najtaniej. Bacików już się dorobiłem 2 Myślę że max 34/11-42 oval zależy od nogi. I wielkości koła. 29er, siły nie brakuje, pracuje nad kadencją żeby mniej siłowo jeździć. Myślałem też o 34, ale oval przekonuje mnie chyba do 36t. Jeśli nie masz końskiej nogi, to na wszystko poza Wyrzyskiem, Chodzieżą i Złotowem (Wałcz jest niedaleko) powinno ci to wystarczyć. Pytanie jednak, czy taki układ górskich koronek na płaskie tereny jest idealny? Jak czytałeś moje wpisy i kilku innych, to wywnioskowałeś pewnie, że nie. Ja wolał bym pozostać z 2rz korbą i dać ciasną kasetę na BCM Miałem nadzieje, że ktoś wymieni te maratony. Na takie lepiej zaopatrzyć się w 34? Co do pozostania na 2rz, tak jak napisałem jestem świadomy wyboru, jak mi się nie spodoba to wrócę, sprzętu nie zamierzam sprzedawać I na koniec co do łańcuchów - chętnie spróbuję czegoś innego niż Shimano, tylko zawsze jak do tego podchodziłem nie wiedziałem do końca którą grupe/model wybrać z KMC czy Camp'a i kończyło się na Shimano, dlatego doradźcie proszę żebym nie kupował najdroższego, coś cenowo w okolicy XT. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
diarem Napisano 23 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2016 Na Allegro często są cięte z przysłowiowego metra czyli oem, na Cyklomania wisi za 77zl Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GTZaskar1991 Napisano 23 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2016 Ja robię inaczej. Jak jest łancuch wyjęty z pudełka to wieszam go na gwoździu na szafie w warsztacie i zaznaczam, gdzie się kończy. Przy każdym czyszczeniu sprawdzam o ile się wyciągnął. Wyciągnięcie rzeczywiste łańcucha nie wpływa decydująco na niszczenie kasety. Mam łańcuchy wyciągniete o 5mm na całej długości, a na suwmiarce pomiar wskazuje 134,0 mm ! Posiadam także łańcuchy wyciagnięte o 7 mm na całej długości przy pomiarze suwmiarkowej 133.2 mm. Tu zachodzą zależności w zużyciu poszczególnych cześci łańcucha jak pin, blaszki, rolka. Najbardziej rolka. Jesli Campa na rolkę grubszą od zwykłego łańcucha(nie Dyna sys) to 1% zużycia będzie nie przy 133,5mm, tylko przy 133,2% (przypominam Dyna 1% osiąga przy 133,9 mm) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
phoe Napisano 23 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2016 Łancuch Campy ma na starcie najmniejsze rozciągniecie, dlatego bardzo często na nawet dobrej używanej kasecie jest z nim problem. Zawsze plusy mają też swoje minusy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GTZaskar1991 Napisano 23 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2016 W sumie, to skąd wiesz, że przyrządy są wyskalowane pod 132,2? Sprawdzałeś je? Przecież piszę, że rolki się różnią w Dyna i zwykłym Sh./KMC. To rolka niszczy kasetę, a w Dyna sys jest weższa/cieńsza i dla tego wymiar poczatkowy to aż 132,6 mm. PS. Campagnolo zaleca maksymalne wyciągnięcie do 132,6mm!!! Jeśli tak jest to Campa ma grubsze/wyższe rolki od zwykłego łańcucha KMC/Shimano oraz dużo grubsze/wyższe rolki od Dyna Sys i zaleca wymieniać łańcuch przy 0,5% co jest normalne. Wygląda pozornie , że Campa jest zużyta 0,5% wtedy gdy Dyna-sys jest nowy, czyli że Dyna-sys są już zużyte w 0,5%, TAK NIE JEST bo rolki są DUŻO cieńsze i nie niszczą kasety, a łańcuch Dyna z pomieram 132,6 jest nowym łańcuchem, dokładnie tak jak Campa 132,0 mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arni220 Napisano 23 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2016 Wyciągnięcie rzeczywiste łańcucha nie wpływa decydująco na niszczenie kasety. Nieprawda, poczytaj sobie o łańcuchach, co mówią guru rowerowi czy sami producenci łańcuchów. Wyciągnięcie rzeczywiste to nic innego jak zmiana podziałki łańcucha, a ta została w łańcuchach ustalona na 1/2 cala dla nowych podzepołów. To ten wymiar musi być zgodny z wymiarem koła łańcuchowego/zębatką, a nie jakieś wymiary na rolkach, które jak widać mogą się bardzo różnić. To, że producenci rowerowi wymyślili sobie przyrządu ułatwiające przeciętnemu rowerzyście dokonanie pomiaru nie oznacza, iż ta metoda jest najlepsza. Ona daje pewien obraz, pozwala na dokonanie pomiarów bez zdejmowania łańcuchów itd. Zresztą łańcuchów Campagnolo się nie zapina spinkami, je się skuwa na stałe pinem i to wygenerowało min. metodę pomiaru. Najdokładniejszą metodą pomiaru jest pomiar zmiany podziałki, a tę najlepiej wykonać na wielokrotności ogniw czyli tak jak rambolbambol. Miałem nadzieje, że ktoś wymieni te maratony. Na takie lepiej zaopatrzyć się w 34? Kup może dwie, jedną 36 na te wszystkie Miękinie i Suche Lasy, a 32 na Wyrzysk, Chodzież. Na 36 ja sobie nie wyobrażam podjechać na Gontyniec w Chodzieży, nawet na Eaglu. Wyrzysk jest minimalnie łatwiejszy, ale suma podjazdów jest większa (+600m). Złotów i Wałcz też są momentami bardzo strome i zbraknie ci nawet gdybyś założył 30z. Oferują jednak więcej płaskich odcinków i tu przydała by się ciasna kaseta. Jak już koniecznie chcesz przy tym zostać, to może 34z + kaseta 11-46XT? To powinno dać kompromis. Nie ma co przesadzać z twardością, bo nie dasz rady w tych górkach podjechać i będziesz ciągle pchał, a co gorsza torował Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GTZaskar1991 Napisano 23 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2016 Co ciekawe, Campa zaleca wyciągnięcie o 0,6mm, a Shiamno o 1,3mm czyli 2x więcej? Campa zaleca przy 0,5%, by zwiekszyć wpływy do swego budżetu. Shimano także zaleca 0,5% ostatnio, czyli w przypadku 11 rzedów Dyna sys. Dyna-sys11 w takim przypadku zakres pracy będzie wynosił od 132,6 do 133,25 mm. Jesli jezdzimy do 0,75% zużycia to kontrolujemy wyciągniecie łańcucha od 132,6 mm do 133,575 mm, a jesli do 1% to od 132,6 do 133,90 mm. Czyli podsumowując, Campa od 132.0 do max 133,3 (1%), KMC/SRAM od 132.2 do 133.5 (1%) oraz Dyna/Dyna11 od 132,6 do 133.9. - dla kazdego łańcucha zakres pracy/"wyciągania się" jest IDENTYCZNY i wynosi około 1,3 mm czyli 1%. Najdokładniejszą metodą pomiaru jest pomiar zmiany podziałki, a tę najlepiej wykonać na wielokrotności ogniw czyli tak jak rambolbambol. KOMPLETNE BZDURY kolego. Już pisałem, że mam kilkanaście łańcuchów nowych i używanych, które są wyciągnięte o 5 mm a niszczą kasetę po 300 KM oraz takie na których można jeszcze zrobić nawet 1-2k km, a są wyciągniete po 7-8 mm, bo wykazują lekko ponad 0,6% zużycia ! TO ROLKA niszczy kasetę ! Producenci nie sprzedają zużytych łańcuchów jak to dużo ludzi myśli w 0.25% , czy 0.5%, tylko sprzedają NOWE, a duża część rowerzystów wyrzuca dobre łańcuchy, mowa TYLKO i wyłącznie o DYNA-SYS i DYNA-SYS11. Nie wyrzucajcie dobrych łańcuchów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.