Skocz do zawartości

[obręcze] Alternatywa dla Mavic XM 317 pod v-brake

Bajkownik

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Od dość długiego czasu mam w rowerze Mavici XM317 pod v-brake  na 32 szprychach.

Co zamiast tych Maviców byłoby dobrą alternatywą? Mam jedną obręcz lekko uszkodzoną co powoduje dyskomfort przy prędkościach 50-65 km/h więc muszę wymienić. Zastanawiam się czy byłaby jakaś dobra alternatywa gdyż XM317 pod v-brake coraz trudniej dostać, zwłaszcza srebrne :) Bo z czarnymi już prościej.

Obręcz nie szersza niż Mavici zwłaszcza, ze tera zmam założone opony Schwalbe Kojak 1.35, oraz nie ciężą niż 440g.

Mavici XM 317 kosztują obecnie w okolicach 109zł o ile w ogóle uda się znaleźć na 32 szprychy i pod v-brake. I w tych rejonach cenowych chciałbym się utrzymać jeśli warte zakupu byłyby inne obręcze niż wspomniane Mavici.

Napisano

Nie wiem czy dobrze polecę, ale teraz zmieniałem set na DT Swiss R460. Co prawda ja pod przełaj ale może dla Ciebie to będzie też dobra alternatywa. Jest wersja na v-brake. Cena i waga tez nieźle. Tylko nie wiem czy są srebrne

Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka

Napisano

Przy tej cenie to nawet nie miałbym dylematów, ale w podanym linku są na 36 szprychy, ja potrzebuję na 32. W ogóle to dziwi mnie to, że 36 szprychowe są w kilku sklepach od ręki, ale jak pytałem o 32 to cena absurdalna i zerowa dostępność.

Gdybym wymieniał obie to w sumie czarne też mogą być.

Napisano

Powitoł

Mój błąd - ze złego okienka przekleiłem linkę. Mniej optymistyczna cena ;)

http://www.bikestacja.pl/pl/obrecz-mavic-xm-317-32h-srebrna-30413.html

Przy czym do bikestacji radzę sobie wcześniej zadzwonić jeśli chodzi o dostępność i cenę :)

Jak zamierzasz jeździć na tych kołach dłużej to wymiksował bym się z komponentu który trudno już teraz dostać.

Napisano

Tak na Bikestacji też znalazłem. I w zasadzie raz już u nich zamawiałem graty i wraz z nimi miały przyjść te obręcze. Obręczy oczywiście nie dołożono więc tak zeszło, że pół sezonu przejeździłem na uszkodzonej.

Z racji trudności z dostępnością XM  317 szukam właśnie sensownej alternatywy. Nie wiem co się dzieje z tymi obręczami ale na stronie Mavica też ich już nie widzę więc zakładam, że Mavic się z nich wycofał. Ale nigdzie nie znalazłem informacji na ten temat. Zwłaszcza dziwi mnie to gdyż te obręcze są całkiem dobre jakościowo.

Napisano

Powitoł

Według mnie, znaki czasu ;) Producenci "renomowani" wycofują się ze zwykłych obręczy na małe koło.

Pozostają jakieś specjalistyczne alumiaki do DH albo sportów grawitacyjnych, czytaj: sztywno i ciężko.

Alexrims, swift, remerx, accent coś na małe koło dalej robią.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...