Skocz do zawartości

[piasty] SRAM

onkiel

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

mam wielkie pytanie dotyczace piast Sram, model mars 7000 tyl i 5.0 przód. gdzie mozna dokupic konusy do nich. przejechalem na nich jakies 8 000 km i niestety sa do wymiany. dobrze bylo by wymienic tez kulki ale gdzie ???

mieszkam w lodzi, harfa takich rzeczy nie posiada, czy to oznacza ze musze je wywalic ??

jesli ktos juz cos takiego robil to prosze o porade.

Napisano

mam wielkie pytanie dotyczace piast Sram, model mars 7000 tyl i 5.0 przód. gdzie mozna dokupic konusy do nich. przejechalem na nich jakies 8 000 km i niestety sa do wymiany. dobrze bylo by wymienic tez kulki ale gdzie ???

mieszkam w lodzi, harfa takich rzeczy nie posiada, czy to oznacza ze musze je wywalic ??

jesli ktos juz cos takiego robil to prosze o porade.

widze ze nikt nie potrafi mi odpowiedziec na pytanie, wiec czeka mnie wymiana piast.

tak na przyszlosc dla nie zdecydowanych co kupic, nie kupujcie piast sram, bo potem nigdzie nie dostaniecie stozkow do nich i piasta jest do wyrzucenia. lepiej zainwestowac w sh*tmano lub cos innego byle by byly czesci zamienne.

pozdrawiam

Napisano

Możesz ewentualnie pójśc do pana Zdzisia i poprosic żeby ci wytoczył konusy. Poradzi sobie z tym każda osoba która nawet w minimalnym stopniu zna sie na obłudze tokarki.

Napisano

widze ze sprawa jest raczej beznadziejna, wiec przestrzegam wszystkich przed zakupem piast srama. no chyba ze to maja byc piasty jednorazowki i dostaniecie je za darmo :)

piasty pojda na zbiorke aluminium u corki w szkole i na tyle sie tylko przydadza. a ja bede musial pomyslec nad nowymi piastami, ale i tak nie bede szalal bo to maja byc kola rezerwowe. pewnie sie skonczy na tym ze kupie jakies alivio lub cos podobnego.

pozdrawiam

Napisano

Habibek ja też próbowałem i mam zupełnie inne doświadczenia. Poza tym jak sądzisz jak Shimano czy Sram robią konusy?

Ja przejechałem na toczonych konusach ponad 4000 km a potem wymieniłem koło razem z piastą. Podejrzewam że jeszcze by trochę przejechało.

Myślę że odpowiedni materaił załatwia sprawę.

Napisano

Żeby konusy dorabiane miały sens, to należałoby je po toczeniu poddać hartowaniu. Żaden materiał nie poddany utwardzeniu nie da rady przy ciągłym scieraniu. Przerabiałem ten temat przy tulejach, które były bieżnią łożyska igiełkowego w wahaczu w ramie - średnio miałem wżery od łożysk po 200-300km.

W końcu poradzono mi w warsztacie tokarskim, bym tak jak napisałem przed chwilą, poddał tuleje procesowi hartowania, a następnie przeszlifować. Wtedy byłaby nadzieja, że wytrzymają.

Niestety nie wypróbowałem tego, więc tylko teoretyzuję.

Napisano

kup nowe piasty.

albo shimano jesli lubisz klasyczne konstrukcje albo wybierz cos z oferty na maszynowkach. ceny są sensowne. allegro sie kłania.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...