Smiechu2013 Napisano 21 Grudnia 2016 Napisano 21 Grudnia 2016 Witam serdecznie. Mam pytanie do znawców tematu. W swoim Treku Superfly mam założone fabrycznie łożyska sterów od FSA czyli tajwańskie TH INDUSTRIES. Łożysko ma symbol TH MR019 1,5” 36x45 co odpowiada rozmiarom 40mm x 51,8 mm x 8 mm z kątami 36 stopni i 45 stopni. Występują również w innej tajwańskiej manufakturze VP. Łożyska te występują również z innymi symbolami np. TH-073. Łożyska pomimo prawidłowej eksploatacji słabo znoszą obciążenia i po paru miesiącach widać już ubytki na ich bieżniach pomimo prawidłowej eksploatacji, czyszczenia i smarowania. Drugie w ciągu roku eksploatacji. Czy istnieją jakieś odpowiedniki np. SKF lub innych "normalnych" firm ? Czy nie zawracać sobie głowy z szukaniem tylko co parę miesięcy wyrzucić 50 złotych ? Pozdrawiam
gtb Napisano 22 Grudnia 2016 Napisano 22 Grudnia 2016 "Normalnych" producentów tego typu łożysk nie dostaniesz (to są stricte do sterów). Większy wybór zamienników miałbyś pod standardowe kąty 45/45 tak więc rozważyłbym wymianę całych sterów. O "solidności" sterów FSA możesz poczytać tutaj http://www.forumrowerowe.org/topic/211493-stery-fsa-quiz-dla-spostrzegawczych-a-tak-naprawde-spostrzezenie-na-temat-jakosci/
Smiechu2013 Napisano 22 Grudnia 2016 Autor Napisano 22 Grudnia 2016 "Normalnych" producentów tego typu łożysk nie dostaniesz (to są stricte do sterów). Większy wybór zamienników miałbyś pod standardowe kąty 45/45 tak więc rozważyłbym wymianę całych sterów. O "jakości" FSA możesz poczytać tutaj http://www.forumrowerowe.org/topic/211493-stery-fsa-quiz-dla-spostrzegawczych-a-tak-naprawde-spostrzezenie-na-temat-jakosci/ . Całych sterów nie trzeba wymieniać, wystarczy jedno łożysko. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
gtb Napisano 22 Grudnia 2016 Napisano 22 Grudnia 2016 Wiem , że samo łożysko ale kąty 36/45 są na tyle specyficzne , iż dostęp ich jest mocno ograniczony (45/45 są dużo bardziej popularne , w tym rozmiarze masz dobre jakościowo Dartmoor'y).
Smiechu2013 Napisano 22 Grudnia 2016 Autor Napisano 22 Grudnia 2016 Tak tylko 45/45 nie będą miały takiego podparcia jak 36/45. Dzięki za link z dyskusją o tych "łożyskach" Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.