Badb Catha Napisano 22 Września 2006 Napisano 22 Września 2006 Witam. Przymierzam sie do kupna plecaka rowerowego. Firmą, którą biorę pod uwagę jest Deuter. Jak wiadomo w zależności od ceny są dwa rodzaje wentylacji : Aircomfort i Airstipes. Czy miał ktoś do czynienia z którymś z tych systemów nośnych? Który sprawuje sie lepiej na rowerze (w kolarskim stroju), a który w pieszych, górskich wędrówkach? W jakim stopniu wam się pocą plecy? Całe czy faktycznie mniejsza ich część? Czy nie "kole"/uwiera was coś po plecach? Co można wyczytać w necie? Cóż... w sumie mało co racjonalnego - raczej same przechwałki. Niecierpliwie czekam, na każde komentarze :]
nrm Napisano 15 Maja 2009 Napisano 15 Maja 2009 szkoda, że przez 3 lata nikt Ci nie odpisał bo mnie nurtuje to samo pytanie. ;0
Lextalionis Napisano 17 Maja 2009 Napisano 17 Maja 2009 A mnie nurtuje troszkę inne ale podobne... Jak się spisuje panel N.V.I.S. w nowych Camelbak'ach... Dokładnie w modelu MULE... Zastanawiam się czy jest sens dopłacać do tego ulepszonego systemu wentylacji?
1reed Napisano 19 Maja 2009 Napisano 19 Maja 2009 szkoda, że przez 3 lata nikt Ci nie odpisał bo mnie nurtuje to samo pytanie. ;0 Od jakichś 3 lat jeżdżę z Deuterem Race X Air I Miałem wcześniej wiele plecaków, ale to co prezentuje Deuter to jest własnie TO co tygryski lubią najbardziej. Żadne "tunele powietrzne" i inne wynalazki nie sprawdzają się tak jak siateczka na stelażu. Plecy wprawdzie nie są całkiem suche jak to gdzieniegdzie reklamują, ale prawie całą powierzchnią mogą oddychać. Pasy z siatki też pozwalają oddychać ramionom. Z czystym sumieniem mogę polecić to rozwiązanie. Obecne nowe modele Deuterów sa troszkę inne, ale plecy pozostały nadal tak funkcjonalne. Szkoda, że mieszkasz w Tychach, gdybyś był z Chorzowa, sam byś mógł sprawdzić na żywo jak to wyglada i działa. Ja bynajmniej polecam te plecaki i jeszcze nikt kto je zakupił nie narzekał na wybór.
Robert Napisano 19 Maja 2009 Napisano 19 Maja 2009 Mam Hydro Exp 8 z Airstripes i powiem całkiem szczerze że się sprawdza. Plecy nigdy nie będą w pełni suche, to jednak jest bardzo przyjemnie (wentylacja działa). Mimo, że plecak wraz ze sprzętem mam dość ciężki (czasem ponad 5kg), plecy wcale się nie męczą i nic nie uwiera. W pełni mogę polecić.
Forensic Napisano 21 Maja 2009 Napisano 21 Maja 2009 Ja z kolei od jakiegoś czasu używam Deutera Superbike z systemem Airstripe. Świetny plecak na jednodniowe wyprawy. Przy dobrze wyregulowanych paskach ładnie dopasowuje się do pleców -nic nie uwiera. Wcześniej używałem zwykłego plecaka Alpinusa bez jakichś specjalnych systemów wentylacyjnych -różnica jest wyraźna, obecnie zdecydowanie plecy mniej się pocą. Polecam
nabial Napisano 21 Maja 2009 Napisano 21 Maja 2009 ogolnie najlepiej szukac plecaka, ktorego konstrukcja opiera sie z plecami tuz nad miednica i plecach z tunelem na kregoslup, zmusza to do zablokowanego kregoslupa, co daje szanse na bezbolesne zycie wg mnie siatki na stelazach sa genialne, ale do plecakow z malutkim obciazeniem
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.