popio Napisano 21 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2016 (edytowane) czy w tym amorze da rade zmenić skok na 120mm? cena dobra i amor tez a szukam pod rame 120 wiec czy gra warta zachodu? https://www.bike-discount.de/en/buy/manitou-minute-29-ts-air-100mm-qr-15mm-tapered-581623/wg_id-6805 czy to dobra cena za ten amorek? jestem zielony w temacie widelcow... i czy to jest wersja OEM - wyciągnięta z roweru? Edytowane 21 Grudnia 2016 przez popio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gtb Napisano 21 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2016 Wg manuala z rocznika 2012 przy zmianie skoku na 120 musiałbyś zmieniać górne lagi na dłuższe https://www.manitoumtb.com/assets/Service%20Manuals/2012%20Service%20Manual.pdf To będzie zapewne wersja OEM a skoro z Bike-Discount to najprawdopodobniej z któregoś Cube. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
popio Napisano 21 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2016 tak to widel najprowdopodobniej z cuba Reaction GTC Race to pewne z tą zmianą skoku - wymiana lagów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gtb Napisano 21 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2016 Ręki nie dam sobie za to obciąć ale wg manuala na str.30 tak wychodzi (trzy różne nr goleni w zależności od skoku). W widłach manitou w wielu w przypadkach zmiana skoku (nawet tylko o 20mm) wiązała się z wymianą goleni górnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
popio Napisano 21 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2016 chyba zaryzykuje i go kupię jezeli nie bedzie mozliwosci zmiany skoku , zmienie rame . Musze juz cos kupic a cena mnie przekonuje, jedne co mnie martwi ze malo opini na temat minut w necie szczegolnie tej , nic o niej nie wiem ,oby nie byl to przyslowiowy kot w worku. zaryzykuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gtb Napisano 21 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2016 A czemu nie weźmiesz Epixona ? Cenowo wyjdzie podobnie , bez problemu zmienisz skok i będziesz miał gwarancję i serwis w kraju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
popio Napisano 21 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2016 epixon gorszy? i droższy i activia chyba ich juz nie ma ... serwis manitou podobno prosty i latwy ,kazdy serwis sobie poradzi. roznica 400 pln spora dla mnie , mialem zalozenie dac ponizej 1000 i tu takie zalozenie staje sie realne. z poglosek zlyszalem ze minuty to dobre amory ale to tylko pogloski nie wiem ile w tym prawdy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gtb Napisano 21 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2016 Manitou to dobre widły ale w obrębie jednego modelu występuje mnogość wersji (lepsze i gorsze ale tu musiałby się wypowiedzieć ktoś kto w tym głębiej siedzi). Generalnie tragedii z amorem 100mm w twojej ramie nie powinno być skoro z tego co pamiętam założyłeś do niej dość krótki sztywny wideł i nie narzekałeś na trakcję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
popio Napisano 21 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2016 wziolem go , ryzyk fizyk... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
popio Napisano 22 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2016 (edytowane) moze ktos wie jak to jest ze zmianą skoku w Manitou Minute ze skoku 100 na 120 , konieczna jest wymiana górnych lag? Edytowane 22 Grudnia 2016 przez popio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 22 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2016 (edytowane) W systemie TS Air nie powinno być konieczności wymiany górnych goleni (powinny wystarczyć na styk), za to na pewno trzeba wymienić pręt kompresji. Golenie górne muszą być zmieniane w wersji ze sprężyną Mars Air ponieważ mają inną budowę wewnętrzną. Edytowane 22 Grudnia 2016 przez Rulez Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
popio Napisano 22 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2016 (edytowane) @@Rulez, dzieki możęsz mi cos napisac o tym widle bo kompletnie nic nie wiem , kupilem troche na czuja... Edytowane 22 Grudnia 2016 przez popio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 22 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2016 Ale co napisać ? generalnie Manitou to dobre amortyzatory w rozsądnych cenach łatwe w obsłudze, trwałe. Wersja TS Air ma bardziej sportową charakterystykę (bardziej sportową niż wersja Mars Air) , niestety wadą Manitou jest brak prostej możliwości zmiany skoku w wielu modelach. Cena 206 Eur jest bardzo dobra , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
popio Napisano 22 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2016 @@Rulez, a jak to jest to jest z tymi wersjami Manitou Minte ? bo z tego co zdążyłem sie zorientowac to są trzy - Comp , Elite , Pro z tym ze ja zupelnie nie wiem jaka wersja jest ten kupiony przez mnie ,wiem tylko ze to sprezyna ts air - ale o niej tez za wiele nie wyczytalem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gtb Napisano 22 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2016 (edytowane) Obecnie występuje jako Pro , Expert i Comp (Elite to wcześniejsze wersje , były jeszcze MRD , LTD i pewnie jeszcze jakieś). Ten twój patrząc po opisie to Comp (Air Pressure, Compression to Lockout, Rebound) https://www.manitoumtb.com/products/forks/minute/ Edytowane 22 Grudnia 2016 przez gtb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
popio Napisano 22 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2016 (edytowane) @@gtb, w tym linku co podałeś manitou minute comp nie występuje w wersji 100mm tylko w 120 i 140 chyba ze to model na 2017 Edytowane 22 Grudnia 2016 przez popio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gtb Napisano 22 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2016 Bo tam masz wersje katalogowe , a twój to OEM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
popio Napisano 22 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2016 czyli jest duże prawdopodobienstwo ze ten OEM da sie łatwo zmienic na 120mm jak katalogowa wersja jest 120 i 140 tak se wnioskuje.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gtb Napisano 22 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2016 (edytowane) Z tego co pisał @@Rulez obejdzie się bez wymiany goleni , ale pewne elementy jednak trzeba wymieniać (w innych amorach robisz to tylko przekładając podkładki lub przebijając nity). Przyjdzie założysz to zobaczysz , może przypasuje ci taki jaki jest. Edytowane 22 Grudnia 2016 przez gtb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
popio Napisano 22 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2016 ok dzieki , jak przyjdzie to sie pochwale i zobacze co i jak wesolych świąt Pany ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 22 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2016 (edytowane) I na wzajem, wesołych świąt. @@Rulez, a jak to jest to jest z tymi wersjami Manitou Minte ? bo z tego co zdążyłem sie zorientowac to są trzy - Comp , Elite , Pro z tym ze ja zupelnie nie wiem jaka wersja jest ten kupiony przez mnie ,wiem tylko ze to sprezyna ts air - ale o niej tez za wiele nie wyczytalem To się zmienia w różnych rocznikach, obecnie - z tego co jest na stronie, wszystkie wersje mają Mars Air (tak było wcześniej), i to jest najlepsza sprężyna dla Minute, dla ISO Air i TS Air jest widelec Marvel - czyli sprzęt bardziej XC. A właściwie Marvel ma obecnie tylko sprężynę ISO - czyli "lepszą" wersję sprężyny TS Air, a sprężyna TS Aie wróciła do widelca R7, oraz jest w M30. Edytowane 22 Grudnia 2016 przez Rulez Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
popio Napisano 22 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2016 ta minuta co kupilem ma ts air Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gtb Napisano 22 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2016 obecnie - z tego co jest na stronie, wszystkie wersje mają Mars Air Mars Air jest tylko w PRO , Expert i Comp ma TS Air . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 22 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2016 (edytowane) No sorry, nie kliknąłem odpowiednio, w każdym bądź razie sprężyna TS Air jest najbiedniejszą wersją sprężyn powietrznych, Mars Air jest z tych trzech najbardziej czuła. Chwilowo była też wersja Minute z ISO Air. Nie wiem czy dostępny jest w handlu pręt kompresji TS Air do skoku 120 mm, więc przeróbka może nie być taka prosta. Edytowane 22 Grudnia 2016 przez Rulez Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
popio Napisano 22 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2016 TS Air jest najbiedniejszą wersją sprężyn powietrznych wrrrrr juz mi sie nie podoba, ale w sensie ze twarda ,mniej czula? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi