Tinder Napisano 19 Grudnia 2016 Napisano 19 Grudnia 2016 Cześć. Mam problem z odpowietrzeniem hamulców Magura MTS. Podnoszę lekko klamkę do góry aby była pod kątem 15 st., odkręcam śrubkę gdzie wkładam strzykawkę, a w zacisku montuję strzykawkę z wężykiem i taką śrubką na końcu (śrubka jest pusta w środku, gwint pasuje). System jest szczelny, ale nie jestem w stanie przepchać oleju mineralnego do zacisku czyt. przewodu. Ktoś wie gdzie może leżeć problem? Wydaje mi się że w tej śrubce z dziurką, ale pewny nie jestem. Może w ogóle źle się zabieram do tego odpowietrzania? Używam oleju LHM jakby to miało jakieś znaczenie. Z góry dzięki za pomoc. Cytuj
Tinder Napisano 20 Grudnia 2016 Autor Napisano 20 Grudnia 2016 Spróbowałem znowu. Rozwierciłem tą śrubkę przy zacisku aby miała większą średnicę, ale to nic nie dało. W zacisk włożony jest bloker o szerokości około 10mm aby zablokować tłoczki. Przy wtłaczaniu oleju, wejdzie może 1ml i tyle, dalej strzykawka nie chce ruszyć. Układ jest na pewno szczelny. Dodam że hamulce są w pełni sprawne. Jakąś śrubkę mam odkręcić jeszcze czy co? Ktoś coś? Cytuj
kijanka96 Napisano 20 Grudnia 2016 Napisano 20 Grudnia 2016 Zrób jak na poniższym filmiku. Nie "przeciskając" olej przez cały układ, a poprzez odciąganie powietrza pierw w zacisku a potem klamce. Prosta zasada. Zaciągając strzykawkę wydobywają się pęcherzyki powietrza, które uciekają do góry strzykawki. Kolejno puszczając tłok zaciągniętej strzykawki, jest olej wciągany do zacisku/klamki przez podciśnienie. W skrócie: zmontuj układ i pompuj. U mnie w Magura MTe zadziałało. Cytuj
Tinder Napisano 20 Grudnia 2016 Autor Napisano 20 Grudnia 2016 Dzisiaj znowu spróbowałem swoich sił - nic z tego. Po podłączeniu układu, odkręceniu śrubki przy klamce, nie byłem nawet w stanie przepchać samego powietrza. Rozebrałem zacisk, w przewodzie jest strasznie mała dziura - jakim cudem mam tamtędy przepchać powietrze a tym bardziej olej? Przewód jest dokręcany śrubą do zacisku z prawej strony. Myślę że wszystko widać na zdjęciach. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi