Tatanka Napisano 19 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2016 Witam. Planuję w rowerze wymianę amortyzatora na sztywny widelec karbonowy.Niestety większość interesujących mnie modeli posiada rurę taperowaną,a główka ramy jest pod stery półzintegrowane 1 1/8. Z tego co wiem,są stery które umożliwiają montaż takiego widelca,np.Cloud Perform F7.Interesuje mnie natomiast,czy takie stery,nie całkiem zgodne ze specyfikacją ramy nie spowodują jakiś nieprzewidzianych problemow. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin_ostrów Napisano 19 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2016 Trochę wyżej główka idzie, bo masz miskę na zewnątrz. Ale z reguły sztywne widły są niższe niż amortyzatory , więc spoko. Ale tu może być jeszcze jeden problem : główka może być za wąska , tzn rura tapera za wysoko się zwęża i może nie wejść Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gtb Napisano 19 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2016 Jedyny negatywny wpływ jaki mają takie stery na ramę to podniesie główki o wysokość wystających misek , technicznie w żaden sposób nie ingerują bo są osadzone w oryginale gniazdo. Pamiętaj, że nie każda główka pod stery 44/44 przyjmie tapera (wszystko zależy od jej kształtu). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tatanka Napisano 19 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2016 Główka w Nordkappie jest dosyć szeroka więc pewnie się zmieści widelec.Oczywiście przed kupnem zmierzę środek.O podniesieniu główki wiem i nawet mi to pasuje.Obawiałem się szybszego łapania luzów,wyrobienia gniazda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gtb Napisano 19 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2016 Do Nordkappa może być problem bo główka środkiem zwęża się (podobnie mam w rowerze żony i tam tapper niestety nie wszedł). Stożek tapera na sterówce jest dość długi i w tym tkwi problem , u mnie zabrakło ok 5mm do osadzenia widelca w misce (stożek oparł się wewnątrz główki). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tatanka Napisano 19 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2016 Czyli mierzenie obowiązkowe.Z dostępnością sterów też widzę że jest problem.Jak już są,to nie tanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gtb Napisano 19 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2016 Drogie jak każdy specyficzny element z ograniczoną podażą. Te http://allegro.pl/stery-octane-one-o1-zs44-ex44-44-44mm-153g-xc-mtb-i6652333992.html byłyby jakościowo bardzo dobre (dobre łożyska z dobrym uszczelnieniem). Najlepsza opcja to Cane Creek ec44/40 (mają tylko 12mm wystającej miski) ale cena zabija http://www.cyklomania.pl/cane-creek-stery-40-tapered-zs44-ec44-40,id5606.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tatanka Napisano 19 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2016 Ciekawe jaka jest wysokość sterów Octane.Nie ma ich nawet na stronie producenta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gtb Napisano 19 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2016 Pewnie standardowo jak reszta 13-15mm , z ciekawości wysłałem zapytanie - jak odpisze to podam. Te stery to jakiś nowy wypust , wcześniej ich nie widziałem ale w katalogu papierowym na 2017 są http://octane-one.com/get/Octane_One_products_presentation_2017_a4_web.pdf (dolna miska tych z allegro jakaś taka bardziej okrągła niż ta w katalogu). Jeszcze w kwestii doboru ważna jest głębokość osadzenia misek i głębokość gniazda w ramie (gdzieś czytałem , że komuś miski za płytko wchodziły i musiał je trochę przyszlifować ale nie pamiętam w jakiej ramie i jakie stery). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tatanka Napisano 19 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2016 Dzięki za informacje.Z taką wysokością jest szansa że rura tapered się zmieści.Na widelcu stożek wydaje się dość niski.Pomierzę główkę i będzie wiadomo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woojj Napisano 19 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2016 Tu masz widelec z bardzo krótkim taperem http://velo.pl/czesci/widelce/accent/cx-one-pro-alucarbon-disc Mają też ster hybrid- dół sterów by chyba spasował http://velo.pl/czesci/stery-i-podkladki/dartmoor/hybrid Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gtb Napisano 19 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2016 A2C tego widła 405mm - nie do tej ramy , poza tym 170 zeta za stery i wykorzystać tylko dół Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tatanka Napisano 19 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2016 Szukam widelca z wysokością oś-bieżnia 430-450,w zależności czy z redukcją pod tapered,która wydłuży główkę.Problem jest taki,że nie chcę wersji typowo mtb z dużym prześwitem u góry i po bokach.Na Alliexpress znalazłem widelec Toseek i różne jego klony.Koło 28 cali Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woojj Napisano 19 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2016 Ma być delikatny jak od przełaja a długi na 430 i kosztować pińcet ;-))) A jakby do tego widła accenta dotoczyć dolną miskę 10 mm + 15 mm dół od steru to było by blisko ..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tatanka Napisano 20 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2016 Właśnie taki ma być. Tylko z ceną przesadziłeś:-) Widelec na szosę,kostkę,polne drogi to max. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gtb Napisano 21 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2016 Ciekawe jaka jest wysokość sterów Octane. 13mm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tatanka Napisano 21 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2016 Dzięki wielkie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.