Skocz do zawartości

[klamkomanetki] shimano claris/tiagra

dawidowo

Rekomendowane odpowiedzi

Czesc,

Bylem przymierzyc sie w sklepie do roweru ktory chce kupic: http://www.konaworld.com/rove_al.cfm

Wzialem go na jazde probna wszystko ok.

Podczas rozmowy chcialem jakos wynegocjowac cene i poprosic o wymiane przerzutek na model Tiagra zamiast Claris.

Udalo mi sie. Mam teraz zagwostke,czy oznacza to ze wymienia mi sama przerzutke tylna czy rowniez z klamkomanetkami ?

Czy taka zmiana bylaby oczywista cyz musze nadmienic ze wymiana i przerzutki jak klamkomanetki ?

Czy rower moze pracowac majac przerzutke Claris i klamkomanetki Tiagra? (jako ze tam jest 8 biegow a Tiagrze 10)

dziekuje za porady!

Nie znam sie wiec pytam :)

czy oznacza to ze wymienia mi sama przerzutke tylna czy rowniez z klamkomanetkami ?

Wątpliwe, nawet bardzo niestety (ze względu na koszty), ale sama tylna i ewentualnie przednia Tiagra zamiast Claris to już coś.

Czy rower moze pracowac majac przerzutke Claris i klamkomanetki Tiagra? (jako ze tam jest 8 biegow a Tiagrze 10)

Nie, odwrotnie tak, czyli klamki Claris / napęd 8rz / łańcuch 8 rz z przerzutką 10 rz. Chociaż trzeba się upewnić w dokumentacji czy Tiagra pracuje 8/9/10rz.

Jesli wynegocjowalej wymiane przerzutki, to bedziesz mial wymienione przerzutki i tyle. Klamkomanetki zostana Claris. 

Ja na Twoim miejscu jeszcze bym tam zadzwonil i spytal, czy mogliby puscic linke tylnej przerzutki w pelnym pancerzu.

To usprawni CI dzialanie klamkomanetek z przerzutkami.

Wątpliwe, nawet bardzo niestety (ze względu na koszty), ale sama tylna i ewentualnie przednia Tiagra zamiast Claris to już coś.

Nie, odwrotnie tak, czyli klamki Claris / napęd 8rz / łańcuch 8 rz z przerzutką 10 rz. Chociaż trzeba się upewnić w dokumentacji czy Tiagra pracuje 8/9/10rz.

To w takim razie chyba warto powiedziec ze moge doplacic i dostac klamkomanetki Tiagry zeby razem dzialalo (czy nie ma to sensu?)

, czy mogliby puscic linke tylnej przerzutki w pelnym pancerzu.

To usprawni CI dzialanie klamkomanetek z przerzutkami.

tam chyba i tak jest to w ten sposob

Podczas rozmowy chcialem jakos wynegocjowac cene i poprosic o wymiane przerzutek na model Tiagra zamiast Claris.

Udalo mi sie. Mam teraz zagwostke,czy oznacza to ze wymienia mi sama przerzutke tylna czy rowniez z klamkomanetkami ?

Z klamkomanetkami nie wymieną, nawet stara Tiagra 4500 była dziewięciorzędowa, trzeba by wymieniać kasetę i być może korbę. Stara przerzutka Tiagra 4500 powinna indeksować na klamkach Clarisa, choć pewności nie mam, natomiast nowa 4700 nie.

PS Do takiej wielkiej kasety potrzeba przerzutki z długim wózkiem, Tiagra 4500 jak pamiętam obsługiwała kasetę do 28 z. Lepiej przy okazji założyć coś mniejszego z lepszym stopniowaniem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...