dawidowo Napisano 19 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2016 Czesc, Bylem przymierzyc sie w sklepie do roweru ktory chce kupic: http://www.konaworld.com/rove_al.cfm Wzialem go na jazde probna wszystko ok. Podczas rozmowy chcialem jakos wynegocjowac cene i poprosic o wymiane przerzutek na model Tiagra zamiast Claris. Udalo mi sie. Mam teraz zagwostke,czy oznacza to ze wymienia mi sama przerzutke tylna czy rowniez z klamkomanetkami ? Czy taka zmiana bylaby oczywista cyz musze nadmienic ze wymiana i przerzutki jak klamkomanetki ? Czy rower moze pracowac majac przerzutke Claris i klamkomanetki Tiagra? (jako ze tam jest 8 biegow a Tiagrze 10) dziekuje za porady! Nie znam sie wiec pytam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GTZaskar1991 Napisano 19 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2016 czy oznacza to ze wymienia mi sama przerzutke tylna czy rowniez z klamkomanetkami ? Wątpliwe, nawet bardzo niestety (ze względu na koszty), ale sama tylna i ewentualnie przednia Tiagra zamiast Claris to już coś. Czy rower moze pracowac majac przerzutke Claris i klamkomanetki Tiagra? (jako ze tam jest 8 biegow a Tiagrze 10) Nie, odwrotnie tak, czyli klamki Claris / napęd 8rz / łańcuch 8 rz z przerzutką 10 rz. Chociaż trzeba się upewnić w dokumentacji czy Tiagra pracuje 8/9/10rz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grizzli Napisano 19 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2016 Jesli wynegocjowalej wymiane przerzutki, to bedziesz mial wymienione przerzutki i tyle. Klamkomanetki zostana Claris. Ja na Twoim miejscu jeszcze bym tam zadzwonil i spytal, czy mogliby puscic linke tylnej przerzutki w pelnym pancerzu. To usprawni CI dzialanie klamkomanetek z przerzutkami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dawidowo Napisano 19 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2016 Wątpliwe, nawet bardzo niestety (ze względu na koszty), ale sama tylna i ewentualnie przednia Tiagra zamiast Claris to już coś. Nie, odwrotnie tak, czyli klamki Claris / napęd 8rz / łańcuch 8 rz z przerzutką 10 rz. Chociaż trzeba się upewnić w dokumentacji czy Tiagra pracuje 8/9/10rz. To w takim razie chyba warto powiedziec ze moge doplacic i dostac klamkomanetki Tiagry zeby razem dzialalo (czy nie ma to sensu?) , czy mogliby puscic linke tylnej przerzutki w pelnym pancerzu.To usprawni CI dzialanie klamkomanetek z przerzutkami. tam chyba i tak jest to w ten sposob Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drozda Napisano 19 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2016 No ale wtedy trzeba wymienić łańcuch i kasetę , być może też korbę z blatami. Może się okazać że za tę kasę lepiej kupić coś lepszego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GTZaskar1991 Napisano 19 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2016 To w takim razie chyba warto powiedziec ze moge doplacic i dostac klamkomanetki Tiagry zeby razem dzialalo (czy nie ma to sensu?) Nie ma sensu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dawidowo Napisano 19 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2016 czyli poprosic o przod i tyl wymiane na tiagre. te zmiany sa bez dodatkowych kosztow. cos jeszcze jest co mogloby zostac zmienione dodane ? (mam nadzieje ze nie padnie - caly rower ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grizzli Napisano 19 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2016 pedały... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dawidowo Napisano 19 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2016 to juz ogarniete. maja byc jakies Aluminiowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GTZaskar1991 Napisano 19 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2016 Z noskami ? Lepiej spd albo typowe szosowe. Używki Ultegra 6700 chodza po 100 bez pedałów, łożyskowanie bdb. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drozda Napisano 19 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2016 Do przełaja to najlepiej platformy z możliwością wpięcia spd: http://www.decathlon.pl/peday-spd-m324-id_8358390.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
itr Napisano 19 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2016 hej w mtb przerzutki 10 nie są kompatybilne z indexem 9,8,7, czy w grupach szosowych jest inaczej ? czyli czy shimano 10 s szosowe nie jest kompatybilne z shimanmo 10 s mtb ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gtb Napisano 20 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2016 10s MTB nie jest kompatybilne z szosą 10s. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RBTS Napisano 20 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2016 Podczas rozmowy chcialem jakos wynegocjowac cene i poprosic o wymiane przerzutek na model Tiagra zamiast Claris. Udalo mi sie. Mam teraz zagwostke,czy oznacza to ze wymienia mi sama przerzutke tylna czy rowniez z klamkomanetkami ? Z klamkomanetkami nie wymieną, nawet stara Tiagra 4500 była dziewięciorzędowa, trzeba by wymieniać kasetę i być może korbę. Stara przerzutka Tiagra 4500 powinna indeksować na klamkach Clarisa, choć pewności nie mam, natomiast nowa 4700 nie.PS Do takiej wielkiej kasety potrzeba przerzutki z długim wózkiem, Tiagra 4500 jak pamiętam obsługiwała kasetę do 28 z. Lepiej przy okazji założyć coś mniejszego z lepszym stopniowaniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.