Skocz do zawartości

[scentrowane koło] a trenażer

Mateusz20030

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam Wszystkich.

Nie wiem do jakiego działu dodać mojego posta, jeżeli źle trafiłem proszę o przeniesienie.

Czy scentrowane koło które bije ,,góra dół" źle wpływa na trening na trenażerze?

Czy jest to odczuwalne podczas jazdy na trenażerze? 

We wtorek przychodzi mój pierwszy trenażer a zauważyłem że koło lekko bije mi ,,góra dół' ;/

Napisano

nie przesadzajmy... opona wybierze :) nie wiem  jakie by musiało być to bicie.... poza tym jak miałem  kiedyś trenażer elite volare mag to rolka była dociskana sprężyną bez żadnego blokowania więc rolka przy biciu koła pracować może na sprężynie. Nie wiem czy są jakieś inne mocowania że rolke się blokuje w danej pozycji na stałe ale myślę że jak przy jeździe na asfalcie bicia nie czuć to na trenażerze też nie powinno być jakoś wyczuwalne.

Napisano

Zależy jaki trenażer.

Generalnie do trenażera wypadało by założyć odpowiednia oponę na koło, które są raz wąskie, dwa pompujesz na 5-6 bar, tutaj za dużo wybierania to nie będzie.

Opona z agresywnym bieżnikiem będzie zużywała się dość szybko + będzie głośno.

Napisano

a z tym cisnieniem to aby na pewno tyle? bo niektóre opony mocno nabite potrafią się ślizgać po rolce, mniejsze ciśnienie zapewni lepsze przyleganie opony do rolki ale to już sobie kolega sprawdzi doświadczalnie jak będzie miał trenazer.

Napisano

Potwierdzam, bijące koło będzie buczeć a sam trenażer może wibrować. Jeśli mieszkasz w bloku i/lub masz drażliwych sąsiadów to spodziewaj się pukania do drzwi po pierwszym treningu. Mnie to spotkało.

Dałem koło do wycentorwania, pod trenażer matę do jogi z grubego neoprenu za 20 zł i jedyne co słychać to szum łancucha i popiskiwanie opony.

Napisano

Dziś dotarł trenażer powiem wam tak:

1 Opona piszczy strasznie (nie wiem czy to przez centra czy może za mocny docisk, postaram się nagrać i wam wstawić jak to wygląda)

2 Są i wibracje

3 Przy rozpędzaniu czuje szarpanie nie płynne pedałowanie. 

Koniecznie lecę to naprawiać.

Postaram się nagrać krótki film taki poglądowy żebyście to zobaczyli.

Napisano

Bicie koła góra-dół na dłuższą metę będzie niekorzystne dla łożysk, bezpiecznie jest to wycentrować no chyba, że rolka jest faktycznie na jakiejś sprężynie..

Jak czujesz szarpanie, to pewnie masz uślizgi opony na rolce - trzeba lekko dokręcić opór.

Wibracje? No jazda po torze w Pruszkowie to nie będzie na pewno. 

Opona na trenażer tak, ale wcale nie musi być to dedykowana za 60/100zł, a wystarczy jakaś tania, szosowa guma np. CST czy Kenda za 30zł które mają twardą gumę. Problem jedynie pojawia się, gdy raz chcemy jeździć na dworze, a raz na rolce, warto mieć drugie koło treningowe z jakąś bardzo ciasno stopniowaną kasetą szosową np. 11-23, 12-23 czy 12-25 (zależy od posiadanych zębatek korby). To pozwoli nam na bardzo precyzyjne ustawianie przełożeń podczas kręcenia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...