Evanios Napisano 16 Grudnia 2016 Napisano 16 Grudnia 2016 Upatrzylem sobie tanie pedały SPD PD-S13... będą dobre na początek przygody z spd? Szosa.... czy moze coś lepszego w tej cenie?
RBTS Napisano 16 Grudnia 2016 Napisano 16 Grudnia 2016 W tej samej (lub podobnej cenie) masz Shimano SPD R 540. Waga podobna, a konstrukcja sprawdzona. Mają w przeciwieństwie do PD-S13 wymienną płytkę, tak więc blok nie wyciera nieodwracalnie samego pedału. Ponadto bloki Shimano są lepiej zabezpieczone przed ścieraniem i nieco wygodniejsze do chodzenia (o ile w ogóle można o chodzeniu mówić). Wadą jest to, że do niektórych butów trzeba dokupić dłuższe śruby, w komplecie dostajemy 8 mm.
Evanios Napisano 29 Grudnia 2016 Autor Napisano 29 Grudnia 2016 A spytam się jeszcze... które lepiej. PD-R540-LA z lekkim wypinaniem, czy zwykłe PD-R540?
RBTS Napisano 29 Grudnia 2016 Napisano 29 Grudnia 2016 Trudno mi odpowiedzieć, bo mam tylko "zwykłe" PD R540 i 550. Obie pary ustawione mniej więcej na 1/3. Stopę trzyma dobrze, samoczynnie się nie wypina. Myślę, że nikomu nie sprawiają problemów.
Evanios Napisano 5 Stycznia 2017 Autor Napisano 5 Stycznia 2017 ref. może ktoś ma light action i się wypowie?
Evanios Napisano 11 Stycznia 2017 Autor Napisano 11 Stycznia 2017 ref. może ktoś ma PD-S13? Na forum szosa polecają własnie je, bo łożyska maszynowe. :/ mam mętlik
teraw Napisano 20 Stycznia 2017 Napisano 20 Stycznia 2017 Powiem tak - nie bierz ani systemu click'r, ani bloków wielostronnie wypinanych, ani light action, ani żadnego innego systemu dla początkujących z pedałami zatrzaskowymi. Dlaczego? Bo początkującym jesteś kilka dni, po ok tygodniu jazdy jesteś już przyzwyczajony do normalnego wpinania i wypinania się. I po dwóch tygodniach albo miesiącu system dla początkujących wypadało by zmienić na normalny. Wniosek jest prosty - bierzesz normalny i na początek poluźniasz go śrubką regulacyjną, którą potem skręcasz z powrotem.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.