kosmoski85 Napisano 16 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2016 Witam, Proszę o wycenę złożonego przeze mnie roweru na ramie Accent Peak 2016. Rama jest zakupiona nowa w sklepie Biostern, nie ma przejechane nawet kilometra i posiada pełną gwarancję. Wszystkie pozostałe podzespoły (no oprócz sterów) są przełożone z nowego roweru. Wagi roweru nie znam, ale myślę że powinna wynosić w granicach 12.5kg. Zważę jak będę miał dostępna wagę wędkarską Proszę bez uwag o rurę sterową, jest niedocięta w celu możliwości indywidualnego dopasowania Podzespoły: Rama Accent Peak 2016, rozmiar M Amor Suntour Raidon Air 100mm Tappered Steerer, RSLO Przerzutka tył Shimano Deore Shadow Plus 10-rzędów M615 Przerzutka przód Shimano Deore M615 Manetki Shimano Deore 2×10 M615 Korba Shimano Deore M615 Hamulce Shimano Deore M615 Siodło racextract AX1000 Sztyca Ritchey Comp 400mm Kierownica Ritchey Comp 720mm Mostek Ritchey Comp 90mm Gripy ESI Gripp Racer Edge Stery Pólzintegorwane Accent HSI-SPR0 Koła Mavic Crossride Opony Continental Race King Race Sport 2.2 Łańcuch Shimano HG54 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 16 Grudnia 2016 Mod Team Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2016 Na moje oko 2500 - 3000 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kosmoski85 Napisano 16 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2016 Na moje oko 2500 - 3000 zł. Na nowych czesciach. Hmm nawet jezdzonych ponizej 3000 nie widzialem. W sumie jaki nowy rower kupisz za 2500 albo 3000? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gtb Napisano 16 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2016 A szukasz realnej wyceny czy poklasku ? Jeśli realnej : 2500 - 3000 zł Jeśli poklasku : Niżej 4k to nie ma co schodzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kosmoski85 Napisano 16 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2016 Oczywiście że realnej. Możecie podać jak to wyliczyliscie orientacyjnie podajac cene czesci? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MD11 Napisano 16 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2016 Całkiem fajna maszynka, ale też myślę, że realnie warta jest ok. 3k PLN. Pytasz, co nowego można kupić za te pieniądze. Unibike Expert 29 kosztuje cennikowo 4200: http://unibike.pl/expert29.html. Jest porównywalny do Twojego roweru. Ma lepszą tylną przerzutkę i hamulce, ale z drugiej strony trochę gorsze koła (nie chce mi się szukać parametrów obręczy, ale już za maszynówki plus dla Mavica). Jeśli odliczyć rabat powiedzmy 15%, to daje ok. 3.5k. No i dodatkowo rower od Ciebie nie jest ze sklepu, więc musisz jeszcze trochę opuścić i tak wychodzi. Co Ty w ogóle kombinujesz, jeśli można wiedzieć? Kupiłeś inny rower dla ramy i uznałeś, że części, które z niego zdjąłeś sprzedasz drożej w postaci złożonego roweru? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gtb Napisano 16 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2016 (edytowane) Możecie podać jak to wyliczyliscie orientacyjnie Na podstawie tego co oferuje rynek (fabrycznie nowych z serwisem i gwarancją na całość) . Choćby Kross B7 http://rower-sport.pl/pl_PL/p/KROSS-LEVEL-B7-29-2016-wysylka-gratis-/2959?unibike czy wspomniany Expert https://www.expertbike.pl/unibike-expert-29-2016-p-1014.html Edytowane 16 Grudnia 2016 przez gtb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kosmoski85 Napisano 16 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2016 (edytowane) Całkiem fajna maszynka, ale też myślę, że realnie warta jest ok. 3k PLN. Pytasz, co nowego można kupić za te pieniądze. Unibike Expert 29 kosztuje cennikowo 4200: http://unibike.pl/expert29.html. Jest porównywalny do Twojego roweru. Ma lepszą tylną przerzutkę i hamulce, ale z drugiej strony trochę gorsze koła (nie chce mi się szukać parametrów obręczy, ale już za maszynówki plus dla Mavica). Jeśli odliczyć rabat powiedzmy 15%, to daje ok. 3.5k. No i dodatkowo rower od Ciebie nie jest ze sklepu, więc musisz jeszcze trochę opuścić i tak wychodzi. Co Ty w ogóle kombinujesz, jeśli można wiedzieć? Kupiłeś inny rower dla ramy i uznałeś, że części, które z niego zdjąłeś sprzedasz drożej w postaci złożonego roweru? Zastanawiałem się nad różnymi opcjami . Co do ceny to w przedziale 3000 nie znajdziesz kół nawet porównywalnych do tych mavicow. Nawet większość cube itd w cenie koło 5k ma ciężkie koła na jakiś Aleksrimsach i z drutowymi oponami. Dodatkowo ramy tych rowerów w 19" ważą grubo ponad 2kg a peak jest dużo lżejsza:) amory porównywalne bądź ciut droższe w postaci rs golda. W rowerach koło 4k ciężko o lepszy... Aczkolwie ten unibike jest ciekawą opcją. Nigdy go nie widziałem. Na podstawie tego co oferuje rynek (fabrycznie nowych z serwisem i gwarancją na całość) . Choćby Kross B7 http://rower-sport.pl/pl_PL/p/KROSS-LEVEL-B7-29-2016-wysylka-gratis-/2959?unibike czy wspomniany Expert https://www.expertbike.pl/unibike-expert-29-2016-p-1014.html Unibike bardzo ciekawa opcja. Kross hmm znasz jego wagę tzn ramy kół itd... Wiesz że to bedzie jakieś 13 z hakiem? Edytowane 16 Grudnia 2016 przez kosmoski85 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 16 Grudnia 2016 Mod Team Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2016 (edytowane) Jeszcze żeby ta rama była więcej warta, a dobre koła to za mało. Poza tym jeszcze nie ważyłeś roweru, więc skąd ta pewność, że będzie o te choćby 0,5 kg lżejszy od B7, a nawet jeżeli tak będzie, to i tak Kross wygrywa amorkiem i sztywnymi osiami. Czego oczekujesz, że ktoś da za niego 4 k ( oczywiście życzę Ci tego ) PS W lutym nowy rower z Rebą na sztywnej osi i osprzętem Deore,SLX, XT kosztował mnie trochę ponad 4 k. Edytowane 16 Grudnia 2016 przez KrissDeValnor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MD11 Napisano 16 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2016 A wiesz, ile ważą obręcze w Crossride? Kiedyś szukałem, ale chyba nie podają. A właśnie waga obręczy się najbardziej liczy, bo są daleko od osi obrotu. Waga piast ma znaczenie tylko dla sumarycznej wagi, a wydaje mi się, że tanie koła systemowe głównie na tym zyskują przewagę w wadze. Race King RS to na pewno spory plus, nowe pewnie co najmniej z 300 PLN. Dlatego napisałem "ok. 3k", czyli plus minus, bo może 2.5k-3k to trochę przesada, ale gdzieś 3.3k to raczej max. Unibike podaje dosyć niską wagę, więc ich rama chyba nie jest ciężka. Rama w Krossie rzeczywiście waży > 2kg, ale on jest jeszcze tańszy, a sztywne osie dla mnie w zasadzie zamykają temat. Ja bym wolał sztywne osie niż trochę lżejszy rower. Rower jest wart tyle, ile zapłaci za niego kupujący, a nie wiesz na co on będzie zwracał uwagę. Jak ktoś liczy kilogramy i chce kupić rower do ścigania, to może będzie wolał dopłacić do czegoś lepszego, a jak ktoś nie kupuje roweru na zawody, to pół kg może nie robić mu dużej różnicy. Popatrzy na kolor, sztywne osie, gwarancję, serwis. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kosmoski85 Napisano 16 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2016 Jeszcze żeby ta rama była więcej warta, a dobre koła to za mało. Poza tym jeszcze nie ważyłeś roweru, więc skąd ta pewność, że będzie o te choćby 0,5 kg lżejszy od B7, a nawet jeżeli tak będzie, to i tak Kross wygrywa amorkiem i sztywnymi osiami. Czego oczekujesz, że ktoś da za niego 4 k ( oczywiście życzę Ci tego ) Czy silver jest lepszy nie sądzę. Raczej ta sama półka. Sztywne osie jak najbardziej in plus ale rama jest mimo wszystko gorsza... Tak na koniec dodam że też myślę że jest wart 3000zł aczkolwiek patrząc na to co ludzie sprzedają wiem że nikt za tyle by nie sprzedał(chyba że po przejechanym sezonie). Rower zostawiam bo wyszedł mnie dość dobrze i spełnia oczekiwania. Zastanawiałem się na ile moja wycena pokryje się z wyceną innych. No i chciałem jakąś dyskusję rozkręcić bo cisza na forum Co do roweru to sam rozwazalem krossa ale b8 ze wzgledu na te oski aczolwiek wiem ze wazy ponad 13kg. Zrezygnowalem jednak bo wynioslby mnie okolo 1000zl wiecej a relatywnie nie jest aż tak lepszy. Co do wagi to czekam na wagę wędkarską i wjedzie zdjęcie. Zobaczmy jak się mają realia do przypuszczen. Obstawiam ze wiecej niż 12.7 nie będzie Dzięki Panowie za konstruktywną dyskusję!! Jeszcze żeby ta rama była więcej warta, a dobre koła to za mało. Poza tym jeszcze nie ważyłeś roweru, więc skąd ta pewność, że będzie o te choćby 0,5 kg lżejszy od B7, a nawet jeżeli tak będzie, to i tak Kross wygrywa amorkiem i sztywnymi osiami. Czego oczekujesz, że ktoś da za niego 4 k ( oczywiście życzę Ci tego ) PS W lutym nowy rower z Rebą na sztywnej osi i osprzętem Deore,SLX, XT kosztował mnie trochę ponad 4 k. A na jakiej ramie budowales tak z xiekawosci? Na tej crossa? Czy na accencue i masz jedna os sztywna? Jeszcze żeby ta rama była więcej warta, a dobre koła to za mało. Poza tym jeszcze nie ważyłeś roweru, więc skąd ta pewność, że będzie o te choćby 0,5 kg lżejszy od B7, a nawet jeżeli tak będzie, to i tak Kross wygrywa amorkiem i sztywnymi osiami. Czego oczekujesz, że ktoś da za niego 4 k ( oczywiście życzę Ci tego ) PS W lutym nowy rower z Rebą na sztywnej osi i osprzętem Deore,SLX, XT kosztował mnie trochę ponad 4 k. A na jakiej ramie budowales tak z xiekawosci? Na tej crossa? Czy na accencue i masz jedna os sztywna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 16 Grudnia 2016 Mod Team Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2016 Rower nie był budowany przeze mnie, bo to gotowiec, a rama waży prawdopodobnie ok. 1,8 kg - jest to Shockblaze R9 Elite 27,5 " w rozmiarze > 17 " ( 44 ). Tu jest rama z modelu R7 Team 29 " w rozmiarze 43 i o wadze 1,77 kg : http://rowerowawaga.pl/index.php?d=artykul&kat=87&mar=407&art=5360 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kosmoski85 Napisano 16 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2016 Rower nie był budowany przeze mnie, bo to gotowiec, a rama waży prawdopodobnie ok. 1,8 kg - jest to Shockblaze R9 Elite 27,5 " w rozmiarze > 17 " ( 44 ). Tu jest rama z modelu R7 Team 29 " w rozmiarze 43 i o wadze 1,77 kg : http://rowerowawaga.pl/index.php?d=artykul&kat=87&mar=407&art=5360 To rama nie była raczej nowa jak zamknąłeś się w nieco ponad 4k? Fajna rama, ja na taką nie miałem budżetu. Zastanawiałem się nad QR10/QR15 ale musiałbym wymienić koła i amor. Zamknąłbym się pewnie w takiej cenie jak piszesz też z Rebą i lżejszym kółkiem, ale to już jest dużo więcej niż wyszedł mnie rower. Może w przyszłości. I co jest duża różnica w sztywnej osi względem standardu? Podobno są RWSy na te 5mm ośki ale słyszałem wypowiedzi, że nie warto dorzucać bo nie ma dużej różnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 16 Grudnia 2016 Mod Team Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2016 (edytowane) Powtarzam : rower był nowy, tyle że model z ubiegłego roku, więc w kieszeni zostało 1,7 k, bo tegoroczny model kosztował katalogowo 6 k. No dobra, może dałoby radę zejść do ok. 5,5 k, ale to i tak nie miało sensu - ten sam osprzęt i nieco inne malowanie, które mniej mi się podobało. Rama niby niższego modelu R7 Elite ( właściwie nie mam pojęcia jakie są różnice między nią, a R9 Elite i czy w ogóle jakieś są, a malowanie jest identyczne ) kosztowała na aledrogo 700 zł, ale teraz dopiero widzę, że była lekko uszkodzona ( odprysk lakieru i wgniecenie na dolnej rurze tylnego trójkąta - w oklolicach korby ) : https://zapodaj.net/fd9dcfc5680d8.jpg.html Wagowo wypada nawet ciut gorzej od Accenta - przynajmniej takie mam wrażenie sądząc po oficjalnych danych dotyczących ram Accent'a. Co do sztywnej osi, to właściwie jakiejś kosmicznej różnicy nie ma ( może dlatego, że waga w normie ), ale w przypadku następnego roweru ( jak będzie mnie stać, to w roku 2018 ) myślę o obu osiach sztywnych, a jeszcze lepiej boost i może nawet zaryzykuję przesiadkę na duże koło, nie rezygnując przy tym ze średniego. Sztywne ośki minimalizują konieczność regulacji hamulców / ustawienia zacisku po ponownym montażu koła, jednak nie wykluczają jej całkowicie. Może z biegiem czasu nieco ulepszymy swoje rowery - ja np. myślę o odchudzeniu sprzętu ( w tej chwili coś w granicach 11,8 - 12,2 kg - brak profesjonalnego podejścia do tematu ważenia ), tylko pytanie czy to ma sens ( także z materialnego punktu widzenia ) Posiadam także dwa rowery na kołach 26 ", ale w ich przypadku temat modernizacji odszedł na dalszy plan - nie wykluczam jednak, że jeden z nich kiedyś zyska nowe życie, bo wydaje mi się, że na to zasłużył. Jako ciekawostkę dotyczącą R9 Elite dodam, że według cen na aledrogo wychodziło mi ok 2,8 k nie wliczając amora, mostka, kierownicy, chwytów, sztycy, tarcz, szprych, nypli i dętek. Edytowane 16 Grudnia 2016 przez KrissDeValnor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MD11 Napisano 16 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2016 Z tego, co widzę, to na droższe rowery (cena katalogowa od 6k) zaraz po sezonie można dostać rabat rzędu 20-25%, rok później 30%, a jeśli dany egzemplarz nie sprzedaje się przez 2 lata lub dłużej, to promocje dochodzą do 40%. Może nie jest to regułą dla wszystkich marek i modeli, ale chyba z grubsza można tak przyjąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
firefoks Napisano 17 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2016 Jako ciekawostkę podam,że w październiku można było kupić Centuriona 29-era z karbonową ramą za 999 €. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kosmoski85 Napisano 17 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2016 Jako ciekawostkę podam,że w październiku można było kupić Centuriona 29-era z karbonową ramą za 999 €. Widzialem za 999 blackfire 1000 ale rama byla alu. Fakt ze przecena byla i tak konkretna. Na bike-discount byly chyba po 1100. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vdcmike Napisano 19 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2016 (edytowane) Niestety w przypadku złożonych rowerów wyznacznikiem ceny nie jest wartość komponentów każdego z osobna tylko ile jest ktoś w stanie za niego zapłacić, szczególnie biorąc pod uwagę oferty wyprzedażowe, brak gwarancji, brak marki itp. Swoją drogą ze 2-3m-ce temu widziałem powystawową konę i takiegoż bulls'a (miały jakiś symboliczny przebieg, potencjalni nabywcy mogli zrobić kółko wokół sklepu) o zbliżonej spec za 2,5k PLN. Odnośnie crossride'ów to gołe 29" ważą ~2000g. W tej cenie osobiście wolę posiadane również składaki DT370+DT533d - ważą tyle samo ale są szersze i o niebo sztywniejsze. Edytowane 19 Grudnia 2016 przez vdcmike Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kosmoski85 Napisano 20 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2016 A propo wyprzedaży znalazłem Haibike Freed na karbonowej ramie w Polskim sklepie za 4200zł. Full xt i amor fox-a. Wygląda ciekawie. Jedyny minus to jak dla mnie za mała rama i średnie koło: https://www.centrumrowerowe.pl/rowery/gorskie-mtb/27-5-cala/p,rower-freed-7-15-27-5-45cm-szaro-bialy-haibike,451036.html Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vdcmike Napisano 20 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2016 I to jest dobre podsumowanie opłacalności składania rowerów we własnym zakresie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kosmoski85 Napisano 21 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2016 (edytowane) I to jest dobre podsumowanie opłacalności składania rowerów we własnym zakresie Wiesz ja miałem wiele opcji na 27.5", ale chciałem koniecznie 29" i tu aż takich mega sensacji nie było. Widziałem faktycznie tego Centuriona ale z aluminiową ramą, czy np za 1000e Radon-a ZR Race 7.0, był też Superior XP919 ale wszystko właśnie w granicach 4000+. Za mniej(koło 3500) można było wziąć np Cube LTD Pro albo Kross-a B8. Mnie też niestety ograniczał rozmiar ramy do 18-19",a na wyprzedażach często są super promocje na małe albo duże rozmiary. Zdecydowałem, że tym razem coś sam poskładam i wyszło mnie to 2700 na nowej ramie z pełną gwarancją i reszcie nowych gratów przełożonych. Wydaje mi się, że cena ok. Może jakąś używkę dałoby kupić w tej cenie, ale z nowymi rowerami poniżej 3500k to ciężko coś fajnego znaleźć. Pojeżdżę sezon, najwyżej na kolejną zimę przyczaję się na jakąś okazję cenową. Pzdr. Edytowane 21 Grudnia 2016 przez kosmoski85 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
felt100 Napisano 21 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2016 Fajny sprzęcik Ci wyszedł. Jak myślałem o składaniu mtb to właśnie na ramie Accenta. Pełne Deore, powietrzak i fajne kółka. Jak dla mnie to więcej osprzętowo do szczęścia nie potrzeba. Jak by jeszcze na 27,5 calowych kołach to sam chętnie takim bym pośmigał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vdcmike Napisano 21 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2016 Coś podejrzanie tanio Ci wyszło.... Jak składałem 2m-ce temu coś w ten deseń (ta sama rama, koła dt370+dt533d, raidon) to 2700 kosztowała mnie rama, hamulce, koła i amor. Total pod 3700 się zamykał a wszystko bardzo przeciętne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gtb Napisano 21 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2016 (edytowane) Wyszło dość tanio bo @ kupił gotowca - dawcę części , nawet oferował z niego ramę http://www.forumrowerowe.org/topic/211884-rama-racextract-205-1650g/ Edytowane 21 Grudnia 2016 przez gtb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vdcmike Napisano 21 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2016 Czyli jakby nie patrzeć to kupił rower z wyprzedaży Tak więc w nowym składaku ma na gwarancji co najwyżej ramę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi